10 dingen om te doen tijdens een dagje Amsterdam

Heb je nog tips voor als ik een dagje Amsterdam bezoek, is een veelgestelde vraag. Meestal schiet mij wel iets te binnen, maar het is natuurlijk fijner om keuze te hebben. Tussen deze 10 tips zit vast iets wat je aanspreekt.

Van Stapele koekjes.jpg

1. Chocolade koekjes eten bij van Stapele

Als je met 1 soort koekje, een vers, nog warm chocolade koekje, rijen voor je winkel kunt laten vormen heb je in mijn ogen een perfect product te pakken. Heel lang heb ik in een soort negeer modus gestaan wat betreft de koekjes van Van Stapele. Het is een kleine bakkerij/ winkel, gevestigd in de Heisteeg, een smalle steeg, waardoor er snel een rij ontstaat. Toen ik er in de buurt woonde dacht ik altijd, laat de toeristen maar lekker in de rij staan, daar heb ik geen zin in. Tot een vriendin zei, “Bieb hoezo woon jij hier om de hoek en eet je deze goddelijke koekjes nooit? Ik zou echt elke week wel een keertje een paar koekjes scoren.” Eigenlijk voelde ik mij best betrapt, want natuurlijk kende ik ze wel, maar eigenlijk was ik gewoon te lui om in de rij te gaan staan. Gelukkig was er al snel een dagje zonder rij dus ging ik sneaky naar binnen ( toch een beetje dat gevoel van stel ze ziet me). Toen kocht ik dit heerlijke koekje voor het eerst, de warme witte chocolade smelt op je tong terwijl de buitenste bruine chocolade het koekje een wat stevigere bite geeft. Eigenlijk is het goed voor mijn portemonnee geweest, die eerdere negeer modus. Om 11 uur gaat de winkel open, dat is de beste tijd om te gaan. Er is tegenwoordig een restrictie van 7 koekjes per klant, wat ik kan begrijpen omdat de capaciteit beperkt is en de vraag enorm.  Van Stapele koekmakerij

2. Met het pontje naar Noord

Er zijn diverse veerponten over het IJ, fietsers, voetgangers en brommers mogen hier gratis gebruik van maken. Je kunt naar “de overkant” dat duurt een minuutje of 5, je kunt ook iets verder naar de NDSM werf, een rauw voormalig industriegebied, waar de hipste restaurants en bedrijven als paddestoelen uit de grond schieten. Het NDSM pontje duurt ongeveer 15 minuten. Alle pontjes gaan dag en nacht.

Rooftop-view.jpg

3. Rooftop views

Het mooie uitzicht wat je over de stad hebt, zowel overdag als ’s avonds, geeft je een bijzonder gevoel. In elke stad zou ik het liefst een rooftopje pakken. Het geeft een soort overzicht en je blijft je verbazen over alles wat gaande is in de stad. Herken je dat? Een soort sereen gevoel dat je de drukte ontvlucht en er wel bij betrokken bent omdat je er van boven heerlijk naar kunt kijken. De rooftop van het W Hotel is mijn favoriet, je kunt naar buiten, de enige rooftop met pool, het zit midden in de stad en je hebt er lekkere drankjes en hapjes. Vanaf het Double Tree by Hilton heb je het zicht wat je hierboven ziet. Floor 17 is wat verder uit het Centrum vandaan, heeft een groot dakterras waarop je heerlijk kunt relaxen en waar meestal wel een plekje te vinden is ook op de zonnigste dagen.

4. High of Late Tea bij het Amstel Hotel

Twee heerlijke uurtjes genieten van een High Tea in het Amstel Hotel, is prima in te passen in een dagje Amsterdam.  Bijvoorbeeld na het shoppen of andere fijne activiteiten. De High Tea is één van de bekendste van de stad, de thee wordt begeleid door vier gangen welke helemaal op elkaar afgestemd zijn. Onlangs had ik met mijn familie een Late Tea daarover schreef ik hier al eens.

5. Fietsen door de stad en over de grachten.

Yes, zeker het is druk in de stad, maar fietsen kun je er prima. Let als je de drukte niet gewend bent extra goed op, ook bij de grachten is er niet altijd een railing aan de kant van de kade. Één keer is een toerist voor mijn ogen, terwijl hij naar de mooie gebouwen keek, het water in gereden. Gelukkig hebben ze hem met een bootje eruit kunnen vissen, maar is toch schrikken voor iedereen. Als je na deze anekdote nog durft, fietsen kun je bij vrijwel elke fietsenmaker in de stad huren.

6. Barbecuen of een picknick in het park

Je mag helaas niet meer in het Vondelpark barbecuen, maar een picknick is gelukkig nog wel toegestaan. Andere parken zoals het Rembrandtpark, het Oosterpark en het Amsterdamse Bos zijn prima plekken. Wil je er zeker van zijn dat het park van je voorkeur geschikt is voor barbecuen check dit dan hier.

Bloemgracht

7. Waterfietsen over de grachten

Waterfietsen is een goede bezigheid voor een paar uurtjes tussendoor, zeker in de zomer als het zonnetje lekker schijnt. Een leuke activiteit als je met kinderen de stad bezoekt. Er zijn diverse opstappunten, het punt op de Prinsengracht bevindt zich praktisch naast het Anne Frank huis. Van hieruit kun je best een lekker stukkie door de Jordaan trappen. Vanaf de Bloemgracht heb je prachtig uitzicht op de Westertoren, zoals te zien hier boven op de foto. Via deze gracht kun je een paar mooie grachten door zoals de Lauriers- of Looiersgracht. Een waterfiets huur je al vanaf 8 euro.

8. Kanoën in het Amsterdamse bos

Als je met je kano door het bos gaat voelt het alsof je helemaal niet in de stad bent. Voor 6 euro per uur huur je een kano en kun je diverse routes dwars door het bos volgen. Kom je terug na je kano avontuur dan kun je op het terras nog iets lekkers nemen. Kano verhuur

9. Street art tour

Het is al weer een tijd geleden dat ik de street art tour heb gevolgd, Street art is een van mijn favoriete kunstvormen. Hier schreef ik al eens over mijn favoriete street artist. In 2,5 uur krijg je de mooiste schilderingen gezien en bezoek je de H- buurt een bijzonder stukje kunstzinnig Amsterdam. Street art tour

sloep-delen

10. Zelf varen over de grachten

Hoe gaaf is het om zelf over de grachten te varen? Met een groepje vrienden of familie. Heerlijk genieten van alle prachtige panden. Sloepdelen is hierbij een aanrader, je kunt met 12 mensen in deze elektrische sloep. Voor 2 uur betaal je 120 euro, dus ben je met 12 is het een tientje per persoon. Sloep delen

Extra tip

Mocht je in november naar Amsterdam komen, dan kun je je dag op een bijzondere manier afsluiten. Er is namelijk Museumnacht, 57 musea, 250 events. Een heerlijke cocktail terwijl je door een van de vele musea dwaalt, opzwepende beats terwijl je de laatste nieuwe aanwinst bekijkt of een nachtelijke rondvaart met hele andere informatie dan normaal. Al deze musea zijn met 1 polsbandje binnen handbereik deze avond. Kijk hier voor meer informatie over deze te gekke nacht.

De tips beslaan niet je hele dag, dat zorgt er denk ik voor dat het je prima in je dagje Amsterdam kunt inpassen. Ben benieuwd of je er wat aan hebt gehad en of je hebt genoten. Laat je het mij weten?

3 thoughts

    1. Heel benieuwd wat jullie er van vinden, heel veel plezier alvast! Ze hebben nu ook een speciale wandelroute voor het Amsterdam light festival, volgens mij is deze route op de site van de gemeente te vinden.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.