Interieurtips: de basis

Hues-and-Textures

Wat vormt de basis van je interieur? De bank of de eetkamertafel? Deze twee in ieder geval niet. Wat dan wel?

Basis

Om een fijne thuis te creëren is de basis in je interieur een van de belangrijkste dingen. Je thuis is immers je basis van waaruit je de wereld betreedt. Klinkt zwaar, is het niet. De basis wordt gevormd door je vloer, wanden, plafond, keuken, badkamer en toilet. De vaste zaken in je huis. De plaats van deuren en ramen hebben ook invloed op de basis. De basis en je meubels dat vormt samen je interieur.

Checklist

Om na te gaan of je tevreden bent met de basis van je interieur kan het fijn zijn om een checklist te gebruiken. Bijvoorbeeld als je twijfelt over bepaalde keuzes die je hebt gemaakt, of over bepaalde meubels in je interieur. Door het op te schrijven en er over na te denken kun je voor jezelf helder maken waar je tevreden mee bent, en waar je “tegen aan loopt”. De checklist hoef je natuurlijk niet zelf te bedenken, omdat we het in dit artikel vooral over de basis hebben richten we ons nu daarop. In een volgende blog komt de checklist voor de meubels aan bod.

Vloer

 • Wat voor materiaal heeft de vloer?
 • Wat voor kleur heeft de vloer?
 • Is de vloer makkelijk schoon te maken?
 • Is de vloer onderhoudsvriendelijk?
 • Wat is de staat van de vloer?

Wanden

 • Wat voor afwerking(en) hebben de wanden?
 • Spreken de kleuren van de wanden je aan?
 • Hoe is de overgang van wand naar vloer?
 • Wat is de staat van de wanden?
 • Waar zitten de ramen?
 • Hoe valt het licht naar binnen?
 • Worden de wanden goed benut?

Plafond

 • Wat voor afwerking heeft het plafond?
 • Hoe is de overgang van wand naar plafond?
 • Heb je een licht plafond of juist donker?
 • Zit er een (dak)raam in het plafond?

Keuken

 • Is de keuken een afgesloten plek of is deze in de woonkamer?
 • Wat voor materialen heeft je keuken?
 • Wat is de kleurstelling van je keuken?
 • Hoe is de indeling van je keuken?

Badkamer

 • Wat voor materialen zijn gebruikt in de badkamer?
 • Wat is de kleurstelling van je badkamer?
 • Hoe is de indeling van je badkamer?
 • Heb je veel of weinig loop ruimte?
 • Heb je veel loze ruimte?
 • Heb je een toilet in je badkamer of niet?

Toilet

 • Wat voor materialen zijn er gebruikt?
 • Is dit toilet het enige toilet in huis of zijn er meerdere?
 • Is er op elke verdieping een toilet?
 • Mocht je één toilet hebben, is dat dan in de badkamer?

Volgende stap

Door deze vragen voor jezelf te beantwoorden heb je de basis zoals je deze nu ervaart genoteerd. Vanuit hier kunnen we verder gaan met de volgende stap. Per onderdeel geef je naar aanleiding van je antwoorden een cijfer. Hieronder heb ik de wanden van mijn eigen huis als voorbeeld genomen.

Wanden

 • Wat voor afwerking(en) hebben de wanden? De wanden zijn door het hele huis afgewerkt met verf
 • Spreken de kleuren van de wanden je aan? De wanden zijn afgewerkt met RAL 9016, dat is ook wel verkeerswit genoemd. Het spreekt ons aan omdat het mede door deze tint een heel licht huis geworden is en wij dat als een rustige en prettige basis ervaren.
 • Hoe is de overgang van wand naar vloer? De overgang van wand naar vloer is door een 12 cm hoge staande plint in dezelfde kleur als de wanden.
 • Wat is de staat van de wanden? De staat van de wanden is niet mega goed, het appartement is bijna een jaar oud en door het heien voor het gebouw ernaast zijn er veel scheuren in de muur gekomen. Gezien het een huurhuis is en het gelukkig op niet zichtbare plekken is doen wij hier voorlopig niets aan.
 • Waar zitten de ramen? Elke kamer heeft minimaal één raam tot bijna aan de grond, met een frans balkon. De woonkamer heeft 4 ramen, waardoor er maar weinig wand zonder raam overblijft.
 • Hoe valt het licht naar binnen? De woonkamer ligt op het zuiden, en heeft overdag veel zon, de slaapkamers liggen op het westen waardoor deze later op de dag zon pakken. De ramen zijn groot er valt in de woon- en slaapkamers veel licht, in de badkamer en het toilet niet.
 • Worden de wanden goed benut? De wanden in de slaapkamers worden goed benut, de wanden in de woonkamer zijn schaars gezien de vele ramen. Deze worden benut maar hier is denk ik een betere indeling mogelijk. 

Conclusie: De wanden, over het algemeen zijn wij er blij mee, de scheuren kunnen we wel wat aan doen maar achten wij niet nodig omdat het een huurhuis betreft en het niet heel zichtbaar is. De wanden in de woonkamer kunnen door een andere indeling van de meubels of wat andere meubels misschien nog beter benut worden. Desondanks geef ik de wanden een negen.

Eigen huis versus huurhuis

Door alle punten voor jezelf te noteren en er een conclusie uit te halen wat je van het onderdeel vindt maak je voor jezelf helder waar er voor jou of jullie nog punten liggen om mee aan de slag te gaan. Het toilet is vaak hetgeen waar mensen zich het minst druk om maken, zeker als het een koophuis is en je het zelf hebt kunnen uitkiezen. Kan mij echter voorstellen dat als je net een huis hebt gekocht en het toilet is bruin en heeft bloemen op de muur ( heb ooit in een studenten huis gewoond waar dat was) dat je toch graag ermee aan de slag zou willen. In een huurhuis zijn zaken als de keuken, badkamer en het toilet meestal niet zelf uit te kiezen. Soms is het nog wel mogelijk afspraken te maken met de verhuurder over de keuken. Bijvoorbeeld over het inbouwen van een vaatwasser, het uitbreiden van de keuken. Daarnaast mag je bij sociale huur soms ook  uit bepaalde afwerkingen kiezen. Is dit allemaal niet mogelijk, en baal je toch van de tegels die in je keuken zitten, met stickers pimp je je keuken heel makkelijk op. De greepjes kun je ook vaak redelijk makkelijk vervangen, zorg wel dat je de oude greepjes bewaard zodat je deze bij oplevering weer terug kunt schroeven.

Kitchen stickers.png

Punten

De eerste drie punten, zijn de punten waar je het meest invloed op hebt, de tweede drie punten zijn punten waar je soms minder invloed op hebt, en waar je vaak meer geld moet investeren om verandering teweeg te brengen. Als je met een zesje tevreden bent dan kan dat natuurlijk. Gezien het je basis in huis betreft zou ik niet met een zesje tevreden zijn. Een zeven of acht voelt toch net even lekkerder. Heb je bijvoorbeeld een zes gegeven aan de vloer, want de kleur spreekt je eigenlijk niet (meer) aan. Bedenk dan wat je plan gaat worden. Is het laminaat, en kun je dat vervangen, is dat aan één stuk door gelegd of ligt het per ruimte. Wanneer het per ruimte gelegd is kun je het makkelijker vervangen. Mocht je met de vloer aan de slag willen dan is dit een ingrijpende zaak, desalniettemin werk je aan een fijnere basis, en is het zeker de moeite waard. Heb je een garage of schuur dan kan het handig zijn je meubels daar tijdelijk in op te slaan, Shurgard of bij een ander bedrijf kun je ook prima extern opslaan.

Door tijd en moeite te investeren in de punten die je wilt verbeteren, krijg je de klus sneller gedaan. Dus alles van de vloer, in de opslag of in een andere kamer als je het per kamer kunt aanpakken. De wanden leeg als dit je doel is, vergeet daarbij niet je meubels goed af te schermen met bijvoorbeeld oude lakens. Wil je de vloer beschermen omdat je de wanden gaat schilderen of behangen koop dan stucloper.

Verfpotten.png

De volgende stap

Je weet welke punten je wilt aanpakken maar je heb nog even geen idee hoe? Je hebt stap één gezet, dat was een belangrijke stap. Je hebt in kaart gebracht wat je wilt aanpakken, je bent je bewust van wat je minder vind aan de basis die er nu is. Als je twijfelt, over hoe verder dan adviseer ik je eerst rust te creëren in de basis. Voor de wanden kies je een lichte tint bijvoorbeeld RAL 9010. Als je veel van kleur houdt dan kan dat erg saai klinken. Door een rustige basis te creëren kun je daarna gaan nadenken over wat de volgende stap zal zijn. Op welke wanden valt het licht, welke wanden hebben vaker schaduw.

Aan de hand van dit soort vervolg vragen kun je de volgende stap zetten. Je gaat op onderzoek uit, vraagt staaltjes op. Soms kun je ze direct meenemen zoals in de bouwmarkt, soms mag je ze lenen. Zorg dat je de staaltjes bij daglicht bekijkt, leg het staaltje voor de vloer op de grond bij het raam en laat het er gerust een weekendje liggen. Plak de staaltjes voor de verf van je keukenkastjes op het kastje. Op die manier ga je een gevoel krijgen bij het materiaal of de kleur. Als tinten dicht bij elkaar liggen kun je ze het best vlak bij elkaar leggen of plakken. Plak ze niet tegen elkaar aan zodat je het verschil duidelijk ziet. Als je in plaats van kleur met materialen bezig bent dan zou ik het eerder één voor één doen. Dus eerst een weekendje het staaltje van het ene laminaat en dan een weekendje het staaltje van het andere laminaat. Of leg de staaltjes ver genoeg uit elkaar in beiden in daglicht. Check het staaltje van de vloer daarnaast ook met de wand, de vloer komt ergens tegen de wand aan. Als je meerdere punten tegelijk gaat aanpakken leg dan je staaltjes bij elkaar. Dit tezamen vormt je kleuren en materialen pallet.

Pintrest-Samples-1

Nieuwe basis

Wanneer je actie hebt ondernomen en zit te genieten van de vers behangen wand in de woonkamer, of je keuken net van wandstickers hebt voorzien, mag je vooral ook even lekker ongegeneerd blij zijn met jezelf en je nieuwe basis. Of als je het samen met je partner hebt gedaan mag je daar best samen even bij stil staan en lekker van genieten. Als je blij bent met de basis is de volgende stap de meubels een stuk makkelijker. Deze stap is makkelijker omdat je basis op orde is en meubels een stuk makkelijker te verplaatsen en te veranderen zijn.

Heb je vragen naar aanleiding van mijn tips, schroom niet om mij te mailen. Mocht je hulp kunnen gebruiken bij de stappen dan help ik je met alle liefde verder. Laat je in een reactie weten wat je van deze blog vond?

Volg Citizen of: INSTAGRAMFACEBOOKLINKEDIN

6 thoughts

 1. Leuk artikel en ga ik zeker toepassen bij t nieuwe huis. Zijn al heel ver met plannen maar als ik hulp wil weet ik iemand die me kan adviseren. Over de witte kleur op de muur dat past niet bij mij, we gaan of voor camel kleur of taupe. 😉

 2. Mooi dat je de tips uit het artikel gaat toepassen! Camel of taupe is ook een rustige basis 😉 Het gaat er vooral om dat je happy wordt van de door jou gekozen basis en natuurlijk ook van de meubels maar de basis is een van de belangrijkste dingen, waar ik regelmatig vragen over krijg, vandaar deze blogpost.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.