Adembenemende Algarve

Wow dat was lang geleden dat ik met familie op vakantie ben geweest. Dit keer voor het eerst een weekje weg met een gedeelte van de schoonfamilie naar de Algarve. Voor de helft van het gezelschap bekend terrein, voor de andere helft was het een nieuwe bestemming, zo ook voor mij. Eerder was ik al wel eens in pracht stad Lissabon. Natuurlijk had ik wel een beetje vooronderzoek gedaan, maar in dit geval was het ook gewoon heerlijk om je te laten leiden en verrassen.

Facts

  • Wij vlogen van Amsterdam naar Lissabon, dat is ongeveer 2,5 uur vliegen, daarna was het nog 2,5 uur met de auto naar Portimao.
  • Vanaf Amsterdam naar Faro, vlieg je ongeveer 3 uurtjes en rij je nog ongeveer drie kwartier naar Portimao
  • Met gemiddeld 300 dagen zon per jaar is de Algarve een van de zonnigste regio ‘s van Europa
  • De stranden worden regelmatig uitgeroepen tot mooiste stranden van Europa.
  • De Algarve is een belangrijke broedplaats voor ooievaars. Je ziet ze vooral in nesten zitten op schoorstenen, elektriciteitsmasten en op speciaal door de overheid gemaakte palen voor nesten.
  • Als je richting de Spaanse grens rijdt zie je enorme zonnebloemvelden.

Van adembenemende rotspartijen tot mega grote cactussen

Wat een enorm mooie natuur hebben we gezien, azuur blauw water, adembenemende rotspartijen, meters hoge cactussen en Aloë Vera ‘s met bloemen van twee meter. Daarnaast noemde ik daarnet al even de zonnebloemvelden die je tegenkomt als je in ons geval naar Sevilla rijdt. De ooievaars met nesten die je overal ziet en als je ze dan zo relaxed door de lucht zweven, wordt je zelf ook helemaal relaxed. Over de mooie landschapen zou ik je nog uren kunnen vertellen, vond ik een van de meest indrukwekkende gedeeltes van deze reis.

Sardientjes en pastel de nata

Naast de mooie landschappen hebben we heerlijk gegeten, ik had de prijzen iets goedkoper verwacht maar ach het was goedkoper dan in Nederland. Wat was het heerlijk om met de familie aan tafel te zitten en uitgebreid te lunchen en kletsen. We zien elkaar regelmatig in Nederland, maar zo samen een weekje optrekken is toch net even anders. Heerlijk ook dat de bediening zeker geen enkele keer haast had om ons van tafel te krijgen. De sardientjes, shrimpies, vongole, piri piri gerechten en pastel de nata ‘s zijn dan ook veelvuldig op tafel gekomen. Het lekkere was daarnaast ook dat niets moest en alles mocht. Heerlijk als je met meerdere op vakantie bent om elkaar vooral ook lekker vrij te laten in wie wat wil doen. Zo zijn we met mijn schoonouders naar een wijngaard geweest, waar we uitleg kregen over het proces van wijn maken en uiteraard mochten proeven.

Praia do Vau en Jardim do Vau

We zaten om precies te zijn in Praia do Vau, een toeristisch plaatsje. Het hotel Jardim do Vau, heeft een eigen strand waardoor dat je van andere toeristen niet zoveel meekrijgt. Het is een vier sterren hotel, met daarbij appartementen. Wij hadden met zijn tweeën een appartement op de begane grond. De andere vier zaten op de tweede verdieping met twee slaapkamers en een dakterras. Het appartement was prima maar eenvoudig. De bedden vond ik niet heel fijn, kon mij niet herinneren wanneer ik op zo ‘n klein bed heb geslapen. Lag regelmatig met mijn voeten buiten het voeteneind. En ik ben klein en smal. Daarnaast hadden we twee losse bedden die met geen mogelijkheid lekker tegen elkaar konden worden geschoven. Qua bedden zie ik dan ook zeker nog verbetering voor het hotel. Verder was het allemaal prima voorzien. Lekkere strandbedjes, een tafel en stoelen. Prima om spelletjes te kunnen doen in de tuin. Op het strand hebben we niet gelegen maar we zijn er natuurlijk wel een aantal keren geweest. Daarnaast kan je prima lunchen aan het strand.

Alvor, Cabo San Vincente, Sagres en Silves

Een aantal plaatsjes die we hebben bezocht. Eerlijk gezegd had ik ze qua architectuur mooier verwacht. Naast natuur hou ik ook gewoon heel erg van architectuur. Omdat ik natuurlijk in Lissabon was geweest waar het barst van de mooie architectuur. Hoopte ik in deze kleine plaatstjes ook wat moois tegen te komen. Het zijn geen lelijke plaatsjes, begrijp me niet verkeerd en ze hebben ook wel weer iets eigens. Maar echt gave bijzondere dingen vond ik niet vaak. Het oogde voor mij redelijk stoffig allemaal, maar goed dat is persoonlijk hè.

Alvor heeft een haventje met een soort boulevardje waar je lekker een bakkie kan drinken. In de haven is natuurlijk altijd wel iets te zien of doen, we zijn daar ook naar de markt geweest, waar natuurlijk door de mannen vers gebakken pastel de nata moest worden gegeven.

Azulejos

Het Portugese woord azulejo stamt van het Arabische Al-zuleique, wat zoiets betekent als “kleine gladde steen” In 2016 was ik in Lissabon, wat heb ik daar veel azulejo ‘s gezien, in allerlei mooie kleuren. Kon eerlijk gezegd niet ophouden met ze te fotograferen. Wellicht zijn we in de Algarve op de verkeerde plekken geweest om Azulejos te spotten, maar ik heb er niet zo heel veel gezien. Wel een hele mooie in een kerk, waar ik uiteraard een foto van maakte. Al die details, ook nog in mijn lievelingskleur…

Favorites

Eerder schreef ik de favorites bij de blog over de bestemming, de favorites staan vanaf nu in een aparte blog. De favorites van de Algarve zullen binnenkort online komen. Ben jij al eens naar de Algarve geweest? Staat het wellicht nog op je lijstje? Of kom je er elk jaar? Laat het even weten in een reactie.

Volg jij Citizen of al? : INSTAGRAMFACEBOOKLINKEDIN

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.