Citizen of Berlijn: Julia woont en werkt in de Duitse hoofdstad

In deze interviewreeks spreekt Citizen of  elke maand met Nederlanders die in het buitenland wonen. Expats, emigranten, maar vooral hoe is het om naar een ander land te verhuizen? Deze keer: Julia van Eijs, sinds 2016 woont en werkt ze in de Duitse hoofdstad Berlijn. Een stad vol geschiedenis en hippe alternatieve wijken. Benieuwd hoe het haar bevalt…

Citizen-of-Berlijn-Fernsehturm

Hoe is het om te emigreren naar Berlijn?

“Vier en half jaar geleden ben ik met mijn toenmalige vriend naar Berlijn verhuisd. Eigenlijk vrij spontaan: hij kon beter in Duitsland terecht voor een baan dan in Nederland. Zelf was ik net mijn studie aan het afronden en nieuwsgierig naar een ander land waar ik een stage kon gaan lopen. De timing was dus goed (beiden op zoek naar de volgende stap) en Berlijn sprak ons erg aan!”

Citizen-of-Berlijn-Lankwitz-Kirche

Hoe ging het vinden van woonruimte in Berlijn?

“In eerste instantie lastig, omdat in Duitsland een hoop documenten wordt gevraagd. Zo heb je vaak een “Schufa- Auskunft” nodig, een soort credit rapport. Bij deze instantie vraag je een document aan dat aantoont dat je steeds netjes je rekeningen hebt betaald en geen betalingen hebt open staan. Ook zo’n mooi Duits woord is de”Mietschuldenfreiheitsbescheinigung” (ja, het is één woord) en is een bevestiging van de vorige verhuurder dat je steeds op tijd je huur hebt betaald. Uiteindelijk kom je er wel met een hoop vervangende documenten. Daarnaast is Berlijn een erg populaire stad om te wonen en is de woningnood hoog. Hierdoor ben ik ook erg breed gaan zoeken, wat het juist leuk maakte. Ik ben toen in een wijk terecht gekomen best een stukje buiten Berlijn maar erg groen en rustig met prachtige gebouwen, heb daar fijn gewoond.”

Waar woon je nu?

“Inmiddels woon ik samen met mijn huidige vriend, die ik hier heb leren kennen. We wonen iets ten noorden van Mitte, in Wedding/Gesundbrunnen. Een fijne plek om te wonen.”

Hoe zou je de werkcultuur in Berlijn omschrijven?

“Over het algemeen zou ik zeggen dat Duitsers werk en privé ontzettend graag gescheiden houden. Een praatje aan de koffieautomaat kennen we hier natuurlijk ook wel maar toch is het voor mijn gevoel een stuk algemener. Duitse collega’s zijn over het algemeen wat voorzichtig in het delen van informatie over hun persoonlijke leven, partner en bijvoorbeeld kinderen. Zodra je vaker contact hebt met collega’s, komt het langzaam los en komen de verhalen. Ze beginnen een stuk geslotener, waar je zeker in het begin soms twijfelt of je wel naar zulke dingen kunt vragen. Uiteindelijk vinden ze dit wel leuk, maar het was in het begin even aftasten. Toen ik hier net woonde werkte ik bij een Berlijnse start-up. Inmiddels werk ik voor Sony, een groot internationaal bedrijf. Wat dat betreft heel tof om beide uitersten te mogen ervaren. Van ping pong tafels en beer in the office op vrijdagmiddag. Naar een corporate structuur met een hoop verschillende afdelingen.”

Citizen-of-Berlijn-Julia-Diner

Heb je tips voor mensen die dromen om naar Berlijn te verhuizen?

“Bereid je goed voor, praat met mensen en lees je in. Een aanrader is om al met een baan deze kant op te gaan. Je staat dan al een stuk sterker in je voorbereiding en documentatie bij het zoeken naar een woning. Zelf vond ik het erg fijn al een maand een Airbnb in Berlijn gereserveerd te hebben. Dat geeft je alle tijd om (gewoon heel erg veel) woningen te bezoeken. Verder, doen! Je kunt niet alles vanaf Nederland regelen en je zult ook zeker tegen wat hordes aanlopen maar het is het helemaal waard, geniet!”

Citizen-of-Berlijn-Julia

Citizen of betekent letterlijk inwoner van, voel je je ook echt inwoner van Berlijn?

“Inmiddels wel maar ik moet zeggen dat dit toch zeker wel een jaar of twee heeft geduurd. Ik vond Berlijn altijd al een toffe stad maar het duurt toch even voor je er je weg vindt. In letterlijke zin. Fietsen laat je veel van de stad zien, kennen. Maar ook het maken van vrienden, je comfortabel voelen met de Duitse taal en de stad echt leren kennen. Nu voel ik me er helemaal thuis, begrijp de Duitsers wat beter (qua taal en cultuur) en geniet van de stad.”

Citizen-of-Berlijn-Spati

Wat heeft je het meest positief verrast?

“Hoe groen de stad is en het leuke buiten leven. Regelmatig ga ik met vrienden naar een späti (soort nachtwinkel met erg ruime openingstijden) voor een biertje of een limo. Deze drink je dan tijdens een lekkere wandeling door de stad. Of je gaat in één van de vele parken zitten en geniet daar van de Feierabend (letterlijk “feestavond”) maar dat woord wordt gebruikt om je vrije avond aan te geven, het werk zit erop. Daarnaast zijn restaurants en cafeetjes ook ontzettend betaalbaar in vergelijking met Nederland. Toen het nog kon, ging ik zeker één keer per week met mijn vriend of met vrienden uit eten. Verder geniet ik er ook erg van af en toe de stad even uit te gaan, richting Brandenburg. Rondom Berlijn zijn een hoop bossen en meren, waar ik graag lange wandelingen in de natuur maak. Daarnaast kijk ik er naar uit weer met de racefiets op pad te gaan!”

Citizen-of-Berlijn-Olympiadestadion

Is er al iets tegen gevallen?

“Dat klinkt een beetje generaliserend maar Duitsers zijn niet altijd even vriendelijk. Dit verschil merk je ook erg in de klantenservice. Ik heb regelmatig met mijn mond vol tanden gestaan. Als je duidelijk je best doet in het Duits, en ze ofwel doen alsof ze je niet verstaan of je gewoon totaal niet willen helpen omdat je zo’n stomme vraag stelt en blijkbaar je weg hier nog niet kent. Dit went, in de zin dat ze het niet altijd persoonlijk menen. Inmiddels snauw ik gewoon terug.”

Citizen-of-Berlijn-Brandenburger-Tor

Merk je nog veel van de pandemie?

“Helaas wel, zoals velen van ons werk ik inmiddels al maanden vanuit huis en contacten zijn echt tot een minimum gereduceerd. Gelukkig kunnen wij beiden nog gewoon vanuit huis verder werken en gaat het verder goed, ook met de mensen in onze omgeving. We worden denk ik allemaal erg op de proef gesteld in deze periode. Op zulke momenten is het ook wel extra lastig om in het buitenland te wonen. Maar ik denk dat we na de zomer weer wat flexibeler kunnen reizen en ik kijk er nu al naar uit dan wat extra tijd met vrienden en familie door te brengen!”

Citizen-of-Berlijn-Jew-monument

Heb je nog insider tips mochten we straks weer op stedentrip mogen naar Berlijn?

“Lees je vooral even in via blogs zoals Berlijnblog. Het leukste in Berlijn zijn de hidden spots, weg van het toeristische Potsdamer Platz of Alexanderplatz. Een hoop leuke barretjes aan het water of bijvoorbeeld kleine restaurantjes waar je zo voorbij was gelopen. Er is een hoop buiten te doen dus als je kunt, kom in de zomer! Berlijnse zomers zijn echt heerlijk met lekker veel tijd buiten in de parken, strandbarretjes en open air feestjes. Zo word je verliefd op Berlijn en kom je ongetwijfeld eens terug om de andere kant van Berlijn te zien, de donkere, koude maar ook gemütliche winter.”

Zie je jezelf nog eens terug verhuizen naar Nederland?

“Aan de ene kant wel, ik heb nog een hoop vrienden en familie in Nederland, en heb er altijd graag gewoond. Mijn vriend is echter Spaans en inmiddels ook alweer een aantal jaren in Berlijn. Qua werkervaring voor hem in het Duitse vakgebied, en ook qua taal zou dit toch een wat grotere stap zijn, en weer deels opnieuw moeten beginnen. In Nederland liggen denk ik wel een hoop kansen dus ik sluit dit zeker niet uit.”

Citizen-of-Berlijn-Julia-kiezelstrand

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

“We hebben recentelijk samen een appartementje gekocht in Berlijn en zien onszelf voorlopig nog gelukkig in deze stad. We zijn hier beiden open in, mocht het ook qua baan in ons straatje passen. Dus wie weet kom ik toch nog eens terug naar Nederland of misschien wel naar Spanje waar mijn vriend vandaan komt.”

Julia bedankt voor het delen van je verhaal, heb helemaal zin om in de zomer weer eens naar Berlijn te gaan.

Lees ook: Citizens of Bonaire Mike en Elsbeth en Citizen of Düsseldorf: Nico

Volg jij Citizen of al? : INSTAGRAM – FACEBOOK – LINKEDIN

Beelden: Julia van Eijs

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.