Citizens of Bonaire Mike en Elsbeth emigreerden

In deze interview reeks spreekt Citizen of met Nederlanders die emigreerden. Hoe is het om alles achter te laten en opnieuw te beginnen? Deze keer: In 2017 vertrokken Mike en Elsbeth samen met dochter Fee naar Bonaire. Ze zijn een interieur bedrijf gestart en ondertussen op zoek naar grond om hun droomhuis op te bouwen. Klinkt als een heerlijk avontuur… Heel benieuwd hoe ze het leven op Bonaire ervaren!

Hoe ontstond het idee om naar Bonaire te emigreren?

“Ongeveer vier jaar geleden stelden we elkaar de vraag what ’s next. Willen we in Nederland blijven? We wilden al een aantal jaren iets voor onszelf beginnen, het liefst in het buitenland en het liefst samen. Italië, of in ieder geval Zuid- Europa stond lange tijd op de planning. We hebben ons tijdens diverse vakanties op dit gebied georiënteerd. Twee en een half jaar geleden waren we op bezoek bij de broer van Elsbeth op Bonaire, zij wonen hier al zeventien jaar. Toen voelden we ons echt op onze plek. Mike is daarna eerst drie weken alleen naar Bonaire gegaan om zich op het eiland te gaan oriënteren, daarna is Elsbeth nog eens twee weken naar Bonaire gegaan. De reden dat we apart van elkaar zijn gegaan had te maken met dat we dan geen vakantiegevoel zouden ervaren en individueel op zoek zouden gaan naar de bevestiging om op Bonaire te gaan wonen. Dat is toch iets anders dan samen met een cocktail in de hand alles te romantiseren. In die tijd hebben we met veel mensen gesproken, we hebben los van elkaar bekeken of het nog steeds goed voelde en waar kansen lagen. Als we dan toch het avontuur aangaan waarom zouden we niet meteen in het diepe springen en samen een bedrijf starten.”

Heeft het lang geduurd voordat jullie daadwerkelijk de oversteek hebben gemaakt?

“Na het bezoek van Elsbeth heeft het nog ongeveer vier maanden geduurd voordat we de oversteek hebben gemaakt. Dat was onder andere omdat Fee de overstap van basisschool naar middelbare school zou maken. Ze is bij alles betrokken geweest en gaf aan dat ze het fijn zou vinden als ze niet als enige nieuw zou zijn in de klas. Omdat we het voor haar zo soepel mogelijk wilden laten verlopen hebben we de beslissing direct genomen en zijn we redelijk snel verhuisd.”

IMG_6932 2
IMG_5045 2
f0a8da80-2adb-4ab2-9ce0-995f3496cee1 2

Hoe wonen jullie?

“De twee oudste dochters van Mike hebben, ondanks dat zij in Nederland wonen, alle stappen in het proces meegemaakt. We zijn met het hele gezin inclusief hond en kat, naar Bonaire vertrokken. Demi en Megan hebben alles meegemaakt, van het zoeken naar een huis, auto en het krijgen van de sleutels. Door samen het avontuur aan te gaan en de ervaring te delen zien zij ons huis op Bonaire als een tweede thuis, net zoals ze dat in Nederland gewend waren. Eigenlijk is het wat dat betreft helemaal niet veranderd, in de zomervakantie zijn zij hier vaak langere tijd. Fee zit op de Havo en heeft het heerlijk naar haar zin, dat gaat helemaal goed. Ze heeft te maken met veel verschillende nationaliteiten en culturen waardoor ze qua ontwikkeling en talenkennis enorme sprongen heeft gemaakt.”

IMG_7996

Hebben jullie alle meubels verscheept of ook veel nieuwe meubels gekocht?

“We hebben alleen wat accessoires meegenomen zoals poefjes, stoeltjes en kussentjes. We zijn het avontuur namelijk aangegaan met als basis een oriëntatie jaar vertelt Mike. Na dit jaar kunnen we wel concluderen dat we hier graag willen blijven. Ons huis in. Nederland is verkocht en we hebben op 1 december de overdracht. De meeste meubels zullen in Nederland worden verkocht.”

Citizen of betekent letterlijk inwoner van, voelen jullie je inwoner van Bonaire?

“Voordeel van een klein eiland, je burgert snel in. We voelen ons absoluut inwoners van Bonaire. Dat is het leuke vertelt Elsbeth. We hadden een tijdje geleden problemen met aangespoeld zeegras bij Sorobon en Lac Cai, iedereen helpt dan mee om te zorgen dat het schoon wordt. De diversiteit van het eiland, de natuur, de sport activiteiten zowel boven als onder water, en de relaxte sfeer maken alles gewoon heerlijk down to earth. ‘Simplify our life’ is de reden van onze verhuizing naar Bonaire. Het is overzichtelijk en we houden enorm van het buitenleven. Je leeft hier voor mijn gevoel meer je eigen leven, dan dat je wordt geleefd vertelt Mike. Als je een appje stuurt om vier uur ’s middags,  heeft er iemand zin om te barbecuen? Dan zit je een uurtje later met je BBQ op het strand met een paar vrienden. Het leven op het eiland is veel meer van dag tot dag dan haasten, rennen en streven zoals wij dat in Nederland ervaarden. Het ondernemerschap maakt het voor ons compleet. Het is een belangrijk onderdeel van het succes van onze emigratie.”

IMG_8830

Nog even over dat ondernemerschap, jullie hebben besloten je passie voor interieur te bundelen in Luckybird Interior. Hoe is dat ontstaan?

“Het idee is ontstaan tijdens het bezoek van Elsbeth aan Bonaire, zij zag naast het prachtige eiland, mogelijkheden op interieurgebied. Elsbeth heeft eerder in Nederland voor Leen Bakker de projectafdeling opgezet. Ze is alleen gestart en heeft het uitgebouwd tot een volwaardig team, daarnaast heeft zij in het salesteam van de Efteling gewerkt. Marketing, sales, haar passie en liefde voor interieur komen voor Elsbeth samen in Luckybird Interior.

IMG_0286

Mike had al een bedrijf in Nederland, en kan vanuit Bonaire veel via internet regelen.   Samen zorgen we er voor dat het totaalconcept staat. Mike is goed in conceptmatig denken, wat Elsbeth vertaalt naar visuele moodboards en zij juist de kleine details toevoegt. Zo komen we samen tot een conceptplan. We vullen elkaar echt aan en nemen van nature taken op ons die bij ons passen en toegevoegde waarde leveren aan het project. Deze combinatie werkt super. Het was best spannend toen we aan dit avontuur begonnen en voor het eerst 24/7 met elkaar wonen én werken. Gelukkig heeft ons gevoel ons niet in de steek gelaten en pakt het heel goed uit. IMG_0277.JPG

De opdrachten lopen erg uiteen, van een hotel- tot zorgprojecten, vakantie villa ‘s, appartementen voor de verhuur en woonhuizen van particulieren. Daarnaast gaan de projecten van low budget tot high end, alle opdrachten hebben een andere insteek. Deze afwisseling maakt dat we het vanaf het begin een goede doorloop van aanvragen en projecten hebben mogen ervaren.

Binnen één jaar hebben we al zulke gave opdrachten gedaan. Van de snelheid waarmee het aanslaat tot het eindresultaat. Dat hadden we vooraf niet durven dromen. Elsbeth; we hebben contact met makelaars, beheerders van vakantie appartementen, privé investeerders en architecten, daardoor bouw je snel contacten op. Ze zien het als een verademing dat wij turnkey opleveren en het complete verhaal kunnen oppakken. Vooral private investeerders vinden het fijn dat ze op afstand iemand hebben die ze aanvoelt en visueel kan overbrengen wat zij graag zien en het vervolgens regelt en organiseert.”  

IMG_0290.JPG

Is er sprake van een andere cultuur? 

“De mensen  op Bonaire zijn heel vriendelijke en behulpzaam zijn en het tempo ligt wat lager dan in Nederland. Cultuur komt met name tot uiting tijdens carnaval en Dia del Rincon. Rincon is een dorp in het noorden van Bonaire, dat is echt heel gaaf, met kleurrijke parades, lokale en Zuid- Amerikaanse muziek, eten, drinken, echt meer als het Braziliaanse carnaval. Het hele eiland loopt uit voor dit evenement. Het is echt een smeltkroes van culturen bij elkaar, heel bijzonder en mooi om te ervaren.

Mike vertelt, iedereen is lekker zichzelf hier, met een eigen identiteit. De een loopt in zijn zwemshort, de ander loopt in iets nets, dat gaat allemaal prima samen. We leven op het eiland met ongeveer 70 nationaliteiten samen, dat is heerlijk, alle talen worden door elkaar gesproken. Je leven wordt echt ontzettend verrijkt, door alle nationaliteiten tezamen. Het is een beetje als backpacken, het verschil is dat je je eigen plek hebt en er komen continue mensen voorbij, in plaats van dat je zelf verder trekt, komen en gaan de mensen op het eiland.”

Bedankt Mike en Elsbeth voor jullie openheid, de mooie foto ‘s en het vertellen van jullie verhaal! Wil je op de hoogte blijven van alle mooie projecten ga naar: www.luckybirdinterior.com

Volg jij Citizen of al? : INSTAGRAM – FACEBOOK – LINKEDIN

IMG_7799 2.JPG

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.