Citizen of Châtel: Naomi emigreerde naar het grootste skigebied ter wereld

In deze interview-reeks spreekt Citizen of met Nederlanders die emigreerden. Hoe is het om alles achter te laten en naar een ander land te verhuizen? Deze keer: Naomi Bierings, sinds december 2018 woont en werkt ze in het in de Franse Alpen gelegen Châtel. Het Franse Châtel is één van de twaalf dorpjes in Portes du Soleil en staat bekend om de knusse uitstraling en de romantische sfeer. Portes du Soleil is met 650 kilometer piste het grootste skigebied ter wereld en ligt in zowel Frankrijk als in Zwitserland. Heel benieuwd hoe ze haar emigratie heeft ervaren en hoe het nu met haar gaat.

Citizen-of-Châtel-Naomi-skiën

Vertel hoe ben je precies in Châtel beland?

“Dat is eigenlijk toevallig gegaan. Nadat ik terugkwam van een reis uit Thailand, wilde ik graag een winterseizoen in het buitenland werken. Toen heb ik bij een Nederlands bedrijf gesolliciteerd wat chalets met catering verhuurd. De meeste chalets zijn in Oostenrijk, dus ik had me er al op ingesteld daar heen te gaan. Toen vroegen ze of ik naar Châtel wilde. Mijn doel was één seizoen werken en vooral veel skiën in mijn vrije tijd. ‘s Ochtends verzorgde ik het ontbijt en ‘s avonds een drie gangen menu voor de gasten in de chalets. Dat heb ik één seizoen gedaan, sinds vorig jaar stuur ik mijn collega’s aan. In de winter zijn er vooral wintersporters en in de zomer wordt er veel gemountainbiket en gewandeld. Er is hier een groot mountainbike park waar ook professionals van Redbull komen trainen, en er zijn speciale hardlooppaden in de bergen.”

Citizen-of-Châtel-winter-view

Wat is er zo geweldig aan Châtel?

“Voor mij is het vooral, de bergen en de rust. Best grappig want ik was daar helemaal niet van, van de bergen en de natuur. Had het nooit verwacht en vind het echt super. Iedereen kent elkaar en het is heel gemoedelijk. Maar het is niet zo dat iedereen zich met elkaar bemoeit ook al is het een klein dorp met rond de 1200 inwoners. De sfeer spreekt mij gewoon heel erg aan, de sfeer die ik hier ervaar krijg je niet zo snel ergens anders mee. Het is moeilijk te omschrijven, kom het eens ervaren zou ik zeggen.

Wat verder best bijzonder is, is dat het heel populair onder de Engelsen. De hele dag wordt eigenlijk gewoon Engels gesproken. Bij de bakker spreek ik wel Frans maar veel vaker heb ik mijn Frans nog niet nodig gehad. Soms heb je gesprekken met mensen in het dorp in het Frans maar het meeste gaat toch ook wel in het Engels. Dat wil ik nog wel gaan oppakken in het nieuwe jaar, de Franse taal.”

Citizen-of-Châtel-Naomi-house

Waar in Châtel en hoe woon je?

“Het gebied Châtel is best groot, het dorp is langgerekt met twee hoofdwegen en daaromheen zit eigenlijk alles. Je hebt Petit Châtel daar zitten de meeste chalets en appartementen. Linga hoort ook bij het dorp, daar komt de piste onder andere uit. Veel mensen die komen voor wintersport zitten vaak in Linga. Tot slot is er nog Pré La Joux, daar zitten vaker mountainbikers. Vanuit daar kun je namelijk heel makkelijk met je mountainbike naar boven. In het dorp zelf komt ook een skipiste uit. Het is echt een uitgestrekt dorp.”

“Sinds september heb ik een appartement in het dorp, voor deze omgeving woon ik vrij ruim. Ik heb lang gezocht naar een appartement, het is lastig om hier iets te vinden. Maar heb uiteindelijk echt geluk gehad met dit appartement. De makelaars werden een beetje gek van mijn gestalk denk ik. Voordat het appartement online kwam werd ik gebeld, ben ik gaan kijken en heb ik het kunnen huren. Hiervoor woonde ik in een chalet met collega’s en gasten, erg gezellig, maar op een gegeven moment is het ook fijn om je eigen plek te hebben.”

Citizen-of-Châtel-skigebied-swiss-side

Wat is het grootste verschil in cultuur?

“Wat mij is opgevallen is dat de Fransen die hier wonen Engels spreken, maar het niet veel gebruiken. Tenzij het over geld gaat dan spreken ze het vloeiend haha. Fransen zijn terughoudender in vergelijking met Nederlanders. Wij zijn een stuk directer. Het fijne vind ik wel dat iedereen heel behulpzaam is maar zich verder niet met hoe jij je leven leidt bemoeit. Dat heb ik in Nederland echt anders ervaren.”

Citizen-of-Châtel-view

Hoe heb je de lockdown ervaren?

“De eerste lockdown in maart, toen was het seizoen nog bezig en ging ineens alles om twaalf uur ‘s avonds dicht. We kregen dat pas om acht uur te horen. Op dat moment woonde ik met vier vrienden in een chalet. Andere vrienden woonden ook bij ons in de buurt. Dus in totaal zaten we met ongeveer tien vrienden vlak  bij elkaar. Het begon net zonnig te worden, het werd heerlijk weer. We hebben vooral veel gebarbecued. De eerste lockdown voelde daardoor aan als een groot feest.

De tweede lockdown begon op 1 november, toen waren alle winkels weer dicht. Toen was ik druk bezig met mijn nieuwe huis, daardoor heb ik daar eigenlijk weinig “last” van gehad. We zitten nu (december ’20)  in een semi lockdown. Alleen kroegen en restaurants zijn niet open, take- away mag wel. De skiliften mogen op 7 januari weer open, musea en sportscholen mogen dan ook pas open. We hebben ook een avondklok op dit moment, tussen 20.00 uur en 6.00 uur mag je de straat niet op in Frankrijk. Maar daar zijn ze in het dorp hier niet heel streng in.

Châtel ligt op de grens met Zwitserland, daar is het skigebied wel open. Het skigebied is Frans/ Zwiters. We mogen wel gewoon aan de Zwitserse kant skiën, best krom eigenlijk. Op dit moment wordt er ook niet gecontroleerd bij de grens.”

Citizen-of-Châtel-Naomi-Bierings

Citizen of betekent letterlijk inwoner van, voel je je inwoner van Châtel?

“Steeds meer, dat komt ook omdat de locals je kennen. Heb ondertussen meerdere seizoenen in de winter gedraaid. Daarnaast wordt het gewaardeerd als je deelneemt aan de lokale activiteiten. Zo was er een tijdje terug een demonstratie tegen het sluiten van de skipistes. Daar heb ik ook aan mee gedaan, zo kom je elkaar toch telkens weer tegen. Heb verder mijn draai wel gevonden en mis Nederland eigenlijk niet.”

Citizen-of-Châtel-Pointe-de-Bellevue

Wat zijn je favoriete plekken in Châtel en waarom?

“Mijn favoriete plekken zijn de uitkijkpunten, je kijkt om je heen en het is zo ontzettend mooi, dat kan ik bijna niet omschrijven. Vanaf mijn balkon heb ik ook echt een prachtig uitzicht. Ik hou echt enorm van uitzichten. Mijn favoriete plek om heen te gaan is Le Hors piste, daar hebben ze zulke heerlijke cocktails. Sloopies is een nachtclub waar we ook heerlijk gaan feesten normaal. Avalanche, dat is een kleine pub in het dorp waar vaak bandjes optreden en waar je lekker een drankje kunt doen. Omdat Châtel niet alleen in het skiseizoen populair is, is alles ook in de zomer open. Het is echt gewoon enorm genieten.”

Citizen-of-Châtel-piste-sightseeing

Heb je nog insider tips, voor als we weer op vakantie mogen gaan naar Châtel?

“Col de Bassachaux, is een punt op de bergen waar je in de zomer ook met de auto kunt komen, je hebt prachtig uitzicht en kunt daar heerlijk barbecueën. In de winter kun je er ook skiën. Wat ik verder heel leuk vind, dat zijn de boerderijen, die hebben allemaal een eigen automatiek met bijvoorbeeld eigen gemaakte kaas wat ze verkopen. Er is hier zoveel te doen, dat je eigenlijk alle kanten op kunt. Je kunt hier ook gewoon bowlen en er zit een bioscoop. Terwijl je eigenlijk denkt met ongeveer twaalfhonderd inwoners is het niet zo ’n groot dorp. Dat je hier alles hebt maakt het super fijn. De ligging is best centraal, je kunt vanuit hier makkelijk naar Genève, Lausanne en naar Annecy. Daardoor kun je ook lekker een dagje gaan shoppen.”

Citizen-of-Châtel-Naomi-polaroid

Wat zijn je toekomstplannen?

“Deze zomer ga ik mijn eigen Bed en Breakfast openen, genaamd Chez Naomi. Vertaald, “Bij ons Naom” een mooie verwijzing naar mijn Brabantse roots. Daarvoor ben ik nu nog bezig met de laatste onderhandelingen. Omdat nog niet alles rond is hoop ik er binnenkort meer over te kunnen vertellen. Het is een spannende tijd en ik hoop dat ik na Corona een mooie start mag gaan maken en veel mensen mag mee laten genieten van al het moois hier.”

Citizen-of-Châtel-Naomi-Forme-d'O

Zie je jezelf nog terugkeren naar Nederland?

“Op dit moment niet, het ligt er natuurlijk ook aan hoe het straks met de B&B zal gaan. Hoop het niet maar je weet het natuurlijk nooit.”

Nieuwsgierig naar hoe het allemaal verder gaat? En wil je Naomi volgen, ze vlogt over haar leven in Châtel en is ook op Instagram te vinden. Naomi, bedankt dat je jou verhaal met ons wilde delen. Heel veel succes met het opzetten van je B&B en we blijven je zeker volgen in het mooie Châtel.

Eerder in deze reeks interviewde ik Citizens of Bonaire Mike en Elsbeth en Citizen of Miami Sharon

Volg jij Citizen of al? : INSTAGRAM – FACEBOOK – LINKEDIN

Beelden: Naomi Bierings

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.