Citizen of Düsseldorf: Nico, emigreerde naar deze Duitse stad aan de Rijn

In deze interview- reeks spreekt Citizen of met Nederlanders die emigreerden. Hoe is het om alles achter te laten en opnieuw te beginnen? Deze keer: Nico van Hout, sinds 2010 woont hij in het Duitse Düsseldorf. Al een lange tijd in Duitsland, heel benieuwd hoe het emigreren destijds is gegaan en hoe het nu met hem gaat? Lees ook: Citizen of Singapore Loes

Citizen of Dusseldorf Nico

Vertel hoe ben je in Düsseldorf beland? 

“Ik werd gevraagd om voor een Nederlands merk in Düsseldorf te gaan werken. Was er eerder nog nooit geweest maar het leek me een erg leuke stad. De eerste keer dat ik er was, was in November tijdens het openingsfeest op de Königsallee. Dat is een luxe winkelboulevard. Er ontstond een heel klein beetje twijfel toen ik wat meer van de stad zag, maar ben heel blij dat ik ben gegaan.”

Waar en hoe woon je?

“Toen ik naar Düsseldorf verhuisde, huurde ik eerst een klein studiootje in Friedrichstadt, een zeer centrale gelegen wijk. Het was vijf minuten lopen naar het werk en dat was voor mij toen erg belangrijk. Ik kende de stad natuurlijk niet en wist niet waar je het beste kon wonen, dus de centrale ligging was zeker in het begin erg fijn. Na anderhalf jaar ben ik naar de wijk Pempelfort verhuisd, daar heb je veel restaurants en er is veel cultuur te vinden. Ook dat ligt super centraal en het is een erg mooie wijk. Daar heb ik acht jaar gewoond. Sinds een paar maanden woon ik in Keulen, en ben ik verhuisd voor de liefde.”

Dusseldorf streets

Wat heeft je het meest positief verrast aan het verhuizen naar Düsseldorf?

” De stad geeft een super energie. Het wonen is echt anders dan in Nederland maar de stad is ontzettend gezellig, mooi, cultureel en het is dé modestad in Duitsland. Het ligt redelijk centraal in Europa. Je bent snel in Nederland, België en Frankrijk. Je kunt makkelijk alle kanten op dat is ook erg fijn.”

Merk je veel verschillen in cultuur? 

“Absoluut. „Die Deutsche Gründlichkeit“ is echt. De mensen hier zijn over het algemeen zeer precies, conservatief, beleefd en veelal levensgenieters. Maar dat alles past bij mij en ze vinden Nederlanders meestal ook ontzettend leuk, dus dat is mooi meegenomen natuurlijk.”

Citizen of betekent letterlijk inwoner van, voel je je inwoner van Düsseldorf?

“Ja. Ik woon natuurlijk sinds een paar maanden in Keulen en ben die stad nog aan het leren kennen. Maar ik werk nog altijd in Düsseldorf en geniet elke morgen van mijn wandelingetje op de Kö (Königsallee). Dus het voelt nog echt als thuiskomen.”

Walk in the Neighborhood Dusseldorf

Zie je jezelf nog terug gaan naar Nederland?

“Dat weet ik echt nog niet, ik sta er zeker voor open maar zoals het nu uitziet blijf ik in Duitsland. Het bevalt heel goed, ik ben net verhuisd en op dit moment zijn er dus geen plannen. Mijn Nederlands is er in de tien jaar in Duitsland ook niet beter op geworden, dus dat zou ook wel weer even wennen zijn.”

Hoe heb je de quarantaine in Düsseldorf ervaren? 

“De stad was verschrikkelijk leeg, echt een spookstad eigenlijk. Dat was wel even wennen, ik ken het natuurlijk alleen vol en bruisend. Maar eigenlijk ben ik ook altijd wel graag thuis, ik had een heel fijn en mooi appartement dus dat voelde wel goed. Afgelopen april ben ik naar Keulen verhuisd.”

Rheinturm tower

Welke plek mogen mensen die Düsseldorf bezoeken absoluut niet overslaan, en waarom niet?

“De Königsallee! Dé straat in Düsseldorf, lekker mensen kijken, shoppen, eten en drinken. Aan het einde van de straat vindt je de Hofgarten, het centrale park. Hier kun je lekker wandelen of aan het meertje zitten. Van daaruit loop je door naar de Rheinuferpromenade, daar zit je heerlijk aan de Rijn, in één van de vele restaurantjes of op het terras en zie je in de zomer de zon onder gaan. Heerlijk mensen kijken, Düsseldorf is zien en gezien worden.”

Heb je verder nog favoriete plekken die je met ons wilt delen?

” De Medienhafen, hier vindt je moderne gebouwen gecombineerd met de oude haven. Mooie restaurants en bars en natuurlijk de Nordstraße in Pempelfort. Dat is de hoofdwinkelstraat in Pempelfort, je hebt er lekker eten overal. Je merkt het misschien wel je vind echt een goede eetcultuur in de stad.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst? 

“Sinds begin vorig jaar ben ik begonnen als zelfstandig interieurarchitect. Ik hoop op een gegeven moment mijn baan op te kunnen zeggen en fulltime met mijn eigen bedrijf aan de slag te gaan. Naast mijn de webshop is een het echt een droom een eigen interieurwinkel te starten.” Benieuwd naar Nico zijn werk, www.nicovanhout.com

Nieuwsgierig naar de andere Citizen of verhalen, bijvoorbeeld Joëlle die naar Lecce emigreerde of Sharon die naar Miami vertrok.

Volg jij Citizen of al? : INSTAGRAM – FACEBOOK – LINKEDIN

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.