Citizen of Miami: Sharon emigreerde naar deze exotische wereldstad

Citizen of Sharon met gezin in Miami

In februari 2017 verhuisde Sharon samen met haar man Alex en zoontjes Luuk (4 jaar) en Ties (2 jaar) naar Miami. Miami staat bekend om de prachtige stranden met het tropische klimaat, de geweldige art deco en de sferen van Latijns-Amerika. Alle aspecten voor de Miami Vibe, “Welcome to Miami” zoals Will Smith zingt. Ben je benieuwd naar het leven van Team Shaki (een samensmelting van de namen), lees dan snel het interview hieronder.

Sharon in Miami met kids en palmbomen

Hoe is het idee om naar Miami te emigreren ontstaan?

“De kans om naar Miami te emigreren kwam toevallig ter sprake, mijn man werkt in de televisie-kabelindustrie en kreeg op een dag een voorstel. De behoefte om te emigreren was vooraf geen “must”, maar wij staan altijd open voor mooie kansen, veranderingen en avonturen. We besloten dus al snel om het voorstel te accepteren. “

Hoe lang heeft het geduurd voordat jullie daadwerkelijk naar Miami vertrokken?

” In juni 2016 is onze jongste zoon Ties geboren, twee weken na de geboorte hebben we besloten het voorstel te accepteren en het avontuur aan te gaan. We zijn eerst samen op verkenningstocht gegaan naar Miami en zes maanden later zijn we echt geëmigreerd. Dat was best wel emotioneel, baby Ties was net geboren en direct daarna begon deze rollercoaster.”

” Gelukkig hebben kleine kinderen, Luuk was twee jaar en Ties zes maanden, nog niet echt het besef van missen en gaan ze vrij gemakkelijk mee in the flow. In het begin stonden we er zeker alleen voor, aangezien je familie en vrienden op grote afstand wonen en je niet op hun kan terugvallen. De kinderen hebben het vanaf moment een altijd als een groot avontuur gezien en waren elke dag happy. Ongelooflijk hoe zij zich hebben aangepast, dit maakte deze grote stap in ons leven meteen al tot een succes!” 

Was het moeilijk woonruimte te vinden? 

” We zitten op een lokaal contract wat betekent dat wij zelf woonruimte moesten regelen. De eerste twee maanden zijn we gelukkig opgevangen door het bedrijf en daarna was het aan ons. Een geschikt huis vinden was een hele opgave. De huizenprijzen liggen redelijk hoog, maar kopen is nog altijd veel voordeliger dan huren. Een huis kopen in Amerika gaat net even anders dan in Nederland, dus we moesten snel leren. De eerste vijf maanden hebben we uit onze koffers geleefd op vijf verschillende locaties. Ik ben zelfs nog drie weken terug naar Nederland geweest met de kindjes. In Miami is de bouwstijl totaal anders dan in Nederland, maar uiteindelijk hebben we een huis gevonden naar onze wens en konden we na zes maanden eindelijk onze container uit Nederland uitpakken en voelde het al snel als thuis. Een heuse mijlpaal! We wonen nu in Coral Gables, een mooie groene omgeving met veel families, een beetje vergelijkbaar met Amsterdam Oud Zuid.”

” We zaten uiteindelijk nog geen maand in het huis toen we een warm welkom kregen van orkaan Irma en het huis weer voor twee weken moesten verlaten. Gelukkig konden we terecht in het huis van familie in Orlando. We zijn ontzettend trots en zeker als we terugkijken op het eerste jaar. Het is niet altijd even gemakkelijk geweest en zijn we als familie door vele “ups” gegaan, maar ook zeker “downs”. Het is het allemaal zeker waard geweest.”

Coral Gables bungalow

Hoe wonen jullie? 

” Het huis waar wij wonen is een typisch Amerikaanse bungalow, net zoals bij “Full House” de televisie serie, sta je ook bij ons bijna meteen in de woonkamer. Dat was even wennen net zoals de indeling en de verschillende ruimtes in het huis. Los daarvan was dit het enige huis waar we een beetje de Europese “look and feel” tegen kwamen, zoals houten vloeren en een vrij hoog plafond met balken. Onze meubels passen dan ook goed bij de rest van het huis, zoals bijvoorbeeld onze eettafel gemaakt van oude wagonplanken die rusten op een vintage Singer naaimachine onderstel. Het is een “oud” huis en heeft altijd wel een project, dat maakt het huis heel eigen, alleen het tempo van de mensen ligt hier iets lager dan wij in Nederland gewend zijn. Dat hebben we zeker gemerkt toen we ons zwembad in de tuin hebben laten bouwen. Een jaar later kunnen we daar nu echt van genieten, zeker voor de kinderen is het hier een must-have vanwege het hete en vochtige klimaat.”

Interior design met vintage tennis rackets
Interieur met Nederlandse leesboekjes voor de kinderen
Interieur kinderkamer met oud schoolbureautje

Hebben jullie alle meubels verscheept of veel nieuwe meubels gekocht?

” Letterlijk al onze spullen uit ons huis in Amsterdam zijn hier bij ons in Miami. Toen de container eenmaal open mocht, was het één groot feest! Je kon het bijna vergelijken met Sinterklaas. Ontzettend fijn om je eigen spullen weer te zien en een plek te geven in je nieuwe huis. Dat gaf ons meteen het gevoel dat we thuis waren. In Amerika hebben we eigenlijk niks groots gekocht, uiteraard wat praktische dingen maar het merendeel komt uit Nederland. Ik ben gek op “treasure hunting”, Flea Markets zijn hier in Miami eigenlijk niet te vinden. Soms kan je weleens geluk hebben. Zo hebben we oude tennisrackets gevonden die we als wanddecoratie gebruiken. Verder verzamel ik oude koffers en hebben we uit Nederland oude Delfts-Blauwe vazen laten ombouwen tot lampen, mooie “eye catchers”.

Slaapkamer, in tropische sferen

Wat is je favoriete plek in huis?

” Ik heb twee favoriete plekken in het huis, “the breakfast room”, een cozy corner met veel licht en een ouderwets doorgeef “luik” naar de keuken. Hier maken we elk weekend een feest van het ontbijt. Daarnaast de slaapkamer, deze voelt heel rustgevend aan. Alles is eigenlijk wit met grote Palm Tree kussens op het bed en hier en daar Palm Tree accenten, zoals een oude antieke stoel en krukje die met hetzelfde patroon zijn gestoffeerd en de witte gordijnen hebben ook een randje meegekregen.”

Sharon van Tienhoven

Werk je ook in Miami?

” Momenteel ben ik full-time moeder en geniet ik enorm van de kinderen. In de ochtend gaan ze een paar uur naar school en in die uren hou ik me met van alles en nog wat bezig. Zo ben ik verantwoordelijk voor het geweldige merk Sunny Cords van Florine Kemp, een goede vriendin van mij in Australië. Zij gaf mij de kans om Sunny Cords te laten groeien in Amerika. Daarnaast blog ik voor The Mompany, een prachtig platform van Florine Duif in Nederland en ben ik co-founder van een mommy platform hier in Miami, The Mpire, waar ik ook voor schrijf en evenementen voor organiseer. Daarnaast deel ik graag de liefde voor onze kinderen met mijn eigen fotografie op Instagram en ons familie avontuur hier in Miami. Never a dull moment en een mooie manier om herinneringen vast te leggen.

Met Sharon ben ik in contact gekomen via Instagram, geïnspireerd door haar prachtige foto ‘s, check zeker haar Instagram en waar ze zich mee bezig houdt op Instagram: @miniandmebysharon @sunny.cords @thempire

Boys in Miami

Wat heeft je het meest positief verrast aan jullie avontuur?

” De kinderen hebben ons het meest verrast, ze zijn uit hun vertrouwde omgeving gehaald en hebben geen seconde een piep gegeven. Zij zijn helemaal op hun plek hier en genieten net als wij elke dag van het zonnetje! Het staat niet vast hoe lang we in Miami blijven, maar ons hart ligt nog steeds in Nederland. Uiteindelijk zouden we de kinderen rond groep 6/7 graag in Nederland naar school willen laten gaan, maar voor nu denken we daar nog even niet over na en genieten we van ons avontuur hier. We hebben hier vrij snel een nieuw sociaal leven opgebouwd en hebben vrienden uit de hele wereld.”

Kinderkamer, met posters Amsterdam en Miami

Is er iets wat je mist uit Nederland? 

” Familie en vrienden. De “simplicity”, even makkelijk op de fiets boodschappen doen of een vriendin bezoeken. Wij blijven gek op Nederland, en zien ons in de toekomst zeker weer teruggaan. In het buitenland kom je er nog meer achter hoe goed alles in Nederland geregeld is. Uiteraard mis ik de prachtige grachten in Amsterdam.”

Sharon van Tienhoven met zoon

Citizen of betekent letterlijk inwoner van, voel je je inwoner van Miami? 

” Soms wel en soms niet. Het is hier een grote “meltingpot” van nationaliteiten, ik ken bijna niemand die hier is geboren en getogen. Dat maakt het meteen ook makkelijker om hier te wonen. Miami wordt ook wel gezien als de hoofdstad van Latijns-Amerika, Spaans spreken is eigenlijk een must. Ik heb een tijd in Spanje gewoond waardoor ik een basis in de Spaanse taal heb, dit heeft zeker geholpen maar Spaanse les zou geen overbodige luxe zijn. Aangezien we een huis in Miami hebben gekocht en al onze spullen uit Amsterdam hier in ons huis staan, voelt het hier zeker als thuis. Verder doen we eigenlijk hetzelfde als gezinnen in Nederland en hebben we ook hier gewoon onze routines.”

Sharon van Tienhoven in Miami met fiets

Wat is het grootste verschil in cultuur? 

” Aangezien Miami een “meltingpot” is en het grootste deel van de bevolking uit Latijns-Amerika komt, is het altijd feest zodra er salsa gedraaid wordt. Het dansen zit bij deze mensen in het bloed en dat is een feest om te zien!

De grootste cultuur shock voor ons is uiteraard de “Gun Law”, wat het mogelijk maakt dat zelfs onze buren een wapen in huis hebben. Dit is voor ons moeilijk te begrijpen.

Kinderverjaardagen worden hier al op vrij jonge leeftijd heel uitgebreid gevierd. Op feestjes is altijd de hele klas aanwezig, zijn er minimaal drie mega taarten en is het geheel niet compleet zonder entertainment. Gelukkig is er vaak een bar voor de ouders, want die moeten altijd aanwezig zijn. De cadeaus voor de jarige zitten in een hele grote verjaardag tas en worden pas na het feestje thuis uitgepakt. Traktaties zijn standaard grote cup cakes met frosting, gezonde traktaties kennen ze niet. Gelukkig vielen onze zelfgemaakte dino koekjes wel goed in de smaak.

Andersom zorgen wij ook dagelijks voor een cultuur shock. Zo breng ik de kinderen op de fiets naar school, de jongste zit voorop en de oudste achterop in een stoeltje. We zijn bijna een soort attractie hier in de buurt en krijgen vele leuke reacties. Uiteraard zitten er ook minder leuke reacties bij maar dat is begrijpelijk als je niet met fietsen bent opgegroeid. We denken er wel aan om helmpjes voor de jongens te kopen.”

Lieve Sharon super bedankt voor je openhartigheid, bijzondere verhaal en mooie foto ‘s. Als ik in Miami ben kom ik zeker weten een bakkie doen.

Sharon van Tienhoven met gezin in Miami

Eerder interviewde ik ook al Citizens of Bonaire Mike en Elsbeth, dat interview lees je hier terug.

Volg Citizen of: INSTAGRAMFACEBOOKLINKEDIN

Beelden: Sharon van Tienhoven

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.