Parijs de stad van liefde en romantiek. Een onverwoestbaar beeld, maar wat maakt Parijs nou zo romantisch? Ik ging voor je op onderzoek uit, natuurlijk ook gewoon een goed excuus om weer eens die kant op te gaan. Het is al een aantal weken geleden en ik besefte ineens dat ik de antwoorden nog niet met je heb gedeeld.


Een blik vanaf de Eiffeltoren
Er zijn zoveel monumenten, de Eiffeltoren, de Arc de Triomphe. Zou dat de romantiek beïnvloeden? We hebben Parijs al wel vaker bezocht, maar deze keer zijn we op de Eiffeltoren geweest, hoe tof is dat. We werden getipt door de conciërge van het hotel dat de Eiffeltoren die dag voor het eerst weer open ging. En dat er geen lange rijen verwacht werden. Dan leek het ons best aantrekkelijk om eens boven te gaan kijken, met de lange rijen pre-corona kwam het niet eens in ons op om die kant op te gaan. Met de lift naar boven, echt bizar om te bedenken hoe ze deze hebben gebouwd. Met kleine liftjes alles naar boven gebracht, de bijzondere constructie die men heeft gemaakt. De Eiffeltoren heeft drie verdiepingen. De eerste verdieping op 57 meter hoogte, de tweede verdieping op 115 meter en de derde op 276 meter. Wij zijn met de lift tot op de derde verdieping geweest. Wat een fenomenaal uitzicht, mocht je in de gelegenheid zijn met korte wachttijden dan raad ik het echt aan. Nooit verwacht dat ik zo verrast zou zijn door het mooie uitzicht. Ben op meerdere plekken op uitzichtpunten geweest zoals het Empire State building in New York, KL tower in Kuala Lumpur, en je denkt dan toch wel een beetje te weten wat er komen gaat. Ik was echter verrast om dat je echt heel mooi uitzicht over de stad hebt, de monumentale gebouwen, de Seine.

La joie de vivre
Vrij vertaald levensvreugde, maar ook wel genieten van het leven. Is dat wat de fransen en zelfs de Parijzenaren tot kunst hebben verheven? Zorgt dat ervoor dat Parijs de stad van de romantiek ademt? Genieten van het leven is mijn levens motto dus wat dat betreft matchen we perfect. Je merkt wanneer je door de straten van Parijs, zeker in het centrum, loopt dat veel dingen met detail zijn gedaan. Van de gebouwen, de art noveau achtige metroborden, de winkels hebben rijk versierde, chique ogende gevels. Dat je er misschien niets kan kopen, maakt wat dat betreft dan geen bal uit. Je mag naar van die prachtige panden kijken, de Boulangerie heeft de stokbroden keurig geordend staan. De tafeltjes op de terrasjes zijn vaak nog gedekt met linnen. Waar kom je dat in Nederland nog tegen? Dat soort details dragen bij aan het gevoel, aan het gevoel denk ik. Er wordt aan veel dingen aandacht besteed om het er mooi uit te laten zien. En zeg nou zelf, als we verliefd zijn zien we toch ook alleen maar het mooie in diegene?

Champagne en macarons
De macarons van Ladurée zijn wereldberoemd, in 1862 opende Louis Ernest Ladurée zijn chique bakkerij. In Ladurée voel je de aandacht voor detail weer terugkomen. We namen daar een glas champagne en macarons. Een doosje met een aantal stuks om mee naar huis te nemen kostte een godsvermogen vond ik (€18,-) maar goed een souvenir is ook lekker af en toe. Tijdens deze trip hebben we vooral lekker rond gelopen en genoten van de sfeer in Parijs. Ondanks dat het corona tijd is en er nog wat beperkende maatregelen waren. We waren één van de weinige toeristen en daardoor voelde je je haast een Parijzenaar. Voelde het romantisch om lekker een glas champagne met macarons te eten? Want daar waren we naar op zoek, niet direct maar het is natuurlijk wel heerlijk genieten samen en echt iets on-nederlands chique champagne met macarons.


Parijzenaren gaan graag uiteten
Laat dat nou ook een hobby van mij en mijn geliefde zijn. Parijzenaren gaan graag uiteten, ook terrassen zien er chiquer uit dan een gemiddeld Nederlands terras en de tafels zijn bijna altijd gedekt. Meestal begint het zo rond een uur of acht, in het weekend om negen. Restaurant Coco in het Palais Garnier is daar een mooi voorbeeld van. Het is aan de achterzijde van een prachtig opera gebouw gevestigd. We zijn daar gaan eten, wat een mooi gebouw, heerlijk eten en heerlijke sfeer. Moest wel wennen aan de harde muziek van de dj, want een gemiddelde Amsterdamse club is er qua geluid niets bij. Maar dat is schijnbaar hip, benieuwd of het ook nog deze kant op komt die trend.
Waar zit het hem nou in, die romantiek?
“Ro·man·tiek (de; v), dromerige, het gevoel of de verbeelding prikkelende sfeer zegt de van Dale”. Wikipedia beschrijft het als “gemoedstoestand die kan opgeroepen worden door de context die beiden personen stimuleert exclusieve aandacht aan de ander te besteden en waarin beide personen zich behaaglijk voelen”. Zal je er verder niet langer mee vermoeien maar doordat de setting vaak heel chique, tot in detail mooi is, krijg je waarschijnlijk zelf ook sneller het romantische gevoel. Heel benieuwd of je Parijs ook ziet als de stad van de romantiek, of beleef je Parijs door een hele andere bril? Laat het weten in een reactie.

Lees ook: Verrassend Italië: Venetië en Florence stad van de Renaissance