Collecting memories

Op mijn zestiende ging ik voor het eerst op schoolreis naar het buitenland, Londen welteverstaan. Beloofde dat ik iets moois voor mijn vader, moeder en broer mee zou nemen. Dat heb ik lange tijd volgehouden, wat een stress heb ik daar achteraf gezien van gehad. Elke keer weer de druk dat ik toch zeker in mijn ogen iets moois en ook nog redelijk nuttigs( want kwaliteit gaat boven kwantiteit) mee zou nemen. Soms was ik alleen nog bezig met souvenirs in plaats van genieten van alle moois om mij heen. Hetgeen ik belangrijk vind, het leven in het moment ging helemaal aan mij voorbij. Lag overigens absoluut niet aan mijn familie hoor, zij verwachten helemaal niets. Gewoon zelf opgelegd. Tegenwoordig pak ik het anders aan.

Waardevolle souvenirs

Vanaf toen heb ik gezegd, als ik iets moois tegenkom waarvan ik echt denk dat het waardevol is, dat ik het meeneem. De laatste paar keer dat ik een souvenir meebracht waren het mooie schelpen voor mijn vader, omdat hij daar zo ontzettend blij van wordt, een houten vork om mee te koken voor mijn moeder en voor mijn broer heb ik al een tijdje niets moois en passends meer gevonden. Sorry Bro!

Verzamel herinneringen

Regelmatig zijn mensen verbaasd dat ik als interieurarchitect niet constant bezig ben met veranderen in huis. Ik geloof er namelijk in dat het niet nodig is om elk jaar, de hele boel om te gooien. Als je blij bent met de basis, komt er soms weleens wat bij en gaat er weleens wat weg in plaats van kopen kopen kopen. Daarnaast merk ik dat het vooral om kwaliteit gaat en niet om kwantiteit. Zo ook met reizen, op reis kies ik voor genieten van de omgeving, het moment, van de mooie brievenbus die je in een deur ziet, een vlinder rond je hoofd, een gaaf uitzicht. Vandaar de titel collecting memories.

IMG_9979

Schatten

Een souvenir waar ik een hele mooie herinnering aan heb is een munt uit Dubai, met de afbeelding van een koffiepot erop. Deze neemt mij direct mee naar een plek van uitersten, de glitter en glam maar ook het stoffige van de woestijn. Hij glimt aan de ene kant en is wat doffer aan de andere kant. Deze munt en nog wat andere mooie munten en schelpen bewaar ik een glazen bakje zodat ze echt als een soort schatten worden bewaard. Het houten zebrapaardje van Kay Bojesen herinnert aan de voor mij meest verrassende stad van Europa namelijk Kopenhagen. Wat heb ik van deze stad  genoten, de combinatie van design, architectuur, diversiteit, het eten, eigenlijk zo ongeveer alles. Vanuit Moskou namen we een matroesjka mee, mijn ouders hebben er vroeger ooit eens een van een vriend gehad. Er zitten ondertussen allemaal scheuren in de grootste pop, maar ze staat nog altijd te pronken voor het raam. Verkleurd, gescheurd, maakt niet uit. Had ik achteraf gezien best een nieuwe voor ze mee kunnen nemen… Ach ik kwam er later pas achter dat de matroesjka allang niet meer zo mooi was als in mijn herinnering.

Beeld als aandenken

Foto ‘s en filmpjes kun je ook als mooie souvenirs beschouwen, het zorgt er voor dat je herinneringen aan de mooie reis levendig blijft. Soms als je na lange tijd weer foto ‘s kijkt komt het toch meer allemaal boven, dan kom ik er toch ook vaak achter hoeveel kleine dingen je snel vergeet. Heerlijk om soms een avondje door fotoboeken te bladeren.

Bijzondere smaken

Op vakantie heb je iets heerlijks gegeten wat je zo lekker vindt dat je het ook graag thuis wilt eten. Herkenbaar? Zo laat ik regelmatig soep uit Oostenrijk meebrengen, heb ik een heerlijke Heinz saus in Moskou ontdekt en nam mijn moeder vroeger al heerlijke cevapcici kruiden mee. Helaas kunnen we niet alles importeren, de slipper lobsters op Langkawi daar denk ik nog vaak aan terug, of de spaghetti aglio e olio lang geleden in Italië of de garnalenspiezen uit Curaçao. Mooie herinneringen aan bijzondere smaken en momenten. Zoiets kun je ook zien als een souvenir, de smaak, herinnering en ervaring die je je leven lang meedraagt. Eigenlijk zou het saai zijn als je het overal alles zou kunnen krijgen.

Wat zijn jou mooiste souvenirs? Koop jij souvenirs voor anderen, voor jezelf, helemaal niet? Heel benieuwd naar jou collecting memories of souvenirs?

2 thoughts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.