De eerste keer naar New York City

Wat heerlijk je bent je aan het oriënteren op je eerste tripje naar New York City! Spannend, misschien heb je zelfs al geboekt. Inmiddels ben ik vijf keer de plas overgestoken om van The City te genieten. New York City is groot, er is zoveel te doen.  Het is bijzonder te merken dat je elke keer weer hele nieuwe dingen blijft ontdekken, kan natuurlijk ook niet anders met een stad die nooit slaapt. Je oriëntatie wordt anders, je “kent” de stad beter en richt je naarmate je vaker bent geweest op andere dingen. De eerste keer heb ik mij vooral op Manhattan gericht, maar tegenwoordig verblijf ik ook graag een paar dagen in Brooklyn. Hierbij mijn tips zodat jij de mooiste verhalen kunt vertellen als je weer terug bent. Ben daarnaast benieuwd of je ook met het virus besmet raakt.

Must see’s

De eerste tip die ik je wil geven, deze zou ik eigenlijk voor elke vakantie willen geven. Plan niet teveel. Soms hoor ik moordende reisschema ‘s, planningen die nog voller zijn dan een drukke werkweek. Natuurlijk wil je zoveel mogelijk zien en doen, dat is logisch je gaat naar New York, ik bedoel, hoe cool! Maar ik geloof dat je vooral wilt genieten van al het moois dat de stad te bieden heeft. Vaak wordt dan gezegd, we gaan maar één keer dus willen we alles gezien hebben. Punt één je kunt toch niet alles zien en punt twee het is geen wedstrijd wie het meest heeft gezien. Zoek uit wat voor jou echte must see ‘s zijn, is dat bijvoorbeeld het vrijheidsbeeld, of de Empire State building, fietsen door Central Park of een musical op Broadway misschien?

52e7d7ee-abeb-4c51-aa73-d44f3c7b204b

Verblijf

Heb je, je must see ‘s en nog geen hotel of Airbnb geboekt? Kijk dan waar deze liggen en zoek ze zo mogelijk een beetje gunstig qua ligging. De afstanden zijn niet mega, een metro of Uber is zo gepakt maar als niets van je must see  ‘s in de buurt van je hotel is kun je elke dag best wat tijd aan reizen kwijt zijn. Mocht je met een grotere groep zijn dan kan het kosten technisch soms handiger zijn om bijvoorbeeld in New Jersey te verblijven. Denk er in ieder geval over na is mijn advies. New York is het goedkoopst in Januari, maar heeft vaak strenge winters. September is het duurst, je kunt dan vaak nog een lekkere nazomer of zoals ze het daar noemen Indian Summer meepakken. Het voorjaar zo rond mei/ juni en september/ oktober vind ik de lekkerste tijd om te gaan. Dat komt vooral omdat ik kou niet mijn ding is en ik de mazzel heb nooit rekening te hoeven houden met schoolvakanties.

IMG_0751.JPG

Vervoer

Er zijn vele manieren van vervoer, Yellow Cab taxi ‘s kun je aanhouden door je hand op te steken als je aan de kant van de weg/ op de stoep staat. Uber taxi ‘s zijn goed te boeken, je hebt meer klasses dan in Nederland en mijn ervaring is dat je mega snel een Uber hebt. Fietsenhuur daar vertel ik je zo direct meer over. Voor de metro kun je losse kaartjes en een unlimited metro card nemen, let hierbij goed op hoeveel je verwacht van de metro gebruik te maken zodat je kiest wat het beste bij jou en je verblijfsduur past. Het is jammer als je een duurdere kaart neemt en deze vervolgens minder gebruikt dan je verwacht had. Je kunt langs de Hudson heerlijk skaten, evenals in Central Park. Verder zijn er diverse boottochten op de Hudson en East River te boeken.

Neighborhoods

Manhattan

Is het New York wat je in de meeste films ziet. Daar heb ik mij de eerste keer op gefocust. Empire State building, een wandeling door Central Park, het Museum of Modern Art, Meatpacking district, Times Square en Soho heb ik gedurende deze week bezocht. Her en der werd er behoorlijk geshopt ( want de dollar stond gunstig) en gechilled tijdens een wandeling langs de Hudson. De eerste keer had ik in totaal zeven must see ‘s, Soho, Central Park, Meetpacking District, Museum of Modern Art, Times Square, High Line park en een wedstrijd van de Yankees. Daarover zo meteen meer. Alles bij elkaar was zeven must see ‘s prima te doen op zeven dagen verblijf.

9d244c12-4375-4b3d-add0-15c26c8145cb

Broadway en Times Square is waar het entertainment plaatsvindt.Dit vond ik de eerste keer zo indrukwekkend, verder moet ik zeggen dat ik er niet vaak meer geweest ben. Je hebt hier de rode trappen waaronder het ticket center, zit waar je alle kaartjes kunt kopen. Het is vooral heel druk, en alle licht en geluid komt op je af. Toch blijft het wel bijzonder het voelt echt als een soort entertainment kruispunt in de wereld.

Mocht je door de stad willen fietsen dan kun je fietsen huren bij Unlimited biking, ligt vlak achter Central Park, je kunt naar de Lower East Side richting de Brooklyn Bridge fietsen, daar kun je ook je fiets eventueel inleveren want daar zit een fietspunt. Lower East Side, is erg populair, er komen veel culturen samen en dat maakt het heerlijk om doorheen te wandelen of fietsen.

Naast Central Park, waar je onder andere Central Park Zoo vindt heb je meerdere parken, het High line park is ook erg bekend. Het park is aangelegd op een voormalig spoorweg viaduct. Je loopt dus als het ware een stuk boven de stad maar door de wolkenkrabbers krijg je ook het gevoel erin te lopen. Het is een prachtig park met een fenomenaal uitzicht. De Nederlandse landschapsarchitect Piet Oudolf heeft meegewerkt aan het ontwerp van het High line park, je ziet daarbij de oude rails soms overvloeien in een bankje of doorlopen in de bestrating.

IMG_1198_kopie.JPG

Het museum of Natural History, Guggenheim Museum, Metropolitan Museum of Art, Museum of Modern Art, 9/11 museum zijn onder andere de musea die ik heb bezocht. De foto hierboven is gemaakt tijdens mijn eerste keer New York in 2010. In het Museum of Modern Art was een expositie over de ontwikkeling van digitalisering. Het was helaas hip een peace teken te maken op de foto. Er zijn nog vele andere musea natuurlijk, vlak bij het 9/11 museum heb je ook het 9/ 11 memorial, enorm indrukwekkende watervallen met de namen van de omgekomen mensen. In deze namen worden vaak rozen gestoken, een bijzondere plek.

The Empire State building, Rockefeller Centre en One Worldtrade center hebben observatory desks. De eerste twee heb ik bezichtigd, bij de Empire kijk je op de wolkenkrabbers, het levendige van de stad kwam toen ik boven was echt goed bij mij binnen wat een gigantische vibe de stad heeft. Rockefeller center heeft uitzicht op Central Park, wat je ook weer een goed aanblik geeft hoe groot het park is en wat voor rustpunt het in de stad vormt. One Worldtrade heb ik helaas nog niet kunnen bezoeken. Voor de eerste keer New York zou ik adviseren een van de centers te kiezen. Tenzij je ze allemaal heel graag wilt doen, maar de ervaring is voor mijn gevoel redelijk hetzelfde alleen heb je telkens zicht op een ander gedeelte van de stad.

Queens

Hier ben ik ooit eens op een heerlijk Thanksgiving diner beland, via een country club. Niet gepland, wel een hele bijzondere ervaring. Verder moet ik bekennen dat ik niet vaker in Queens ben geweest. De New York Mets hebben er hun stadion, mocht je graag een honkbalwedstrijd bij willen wonen dan moet je voor de Mets dus in Queens zijn.

044f3637-40cb-42e5-8a4e-269265ff8b3f

Brooklyn

Bekend van de Brooklyn Bridge. De eerste paar reizen ben ik niet in Brooklyn geweest, zelfs niet eens op of over de bridge. Het was voor mij lange tijd geen must see en voor mijn reisgenoten ook niet. Vorig jaar had ik een Airbnb in Brooklyn waardoor ik ruim de tijd had Brooklyn te ontdekken. Als voor jou de Brooklyn Bridge de eerste keer een must see is, raad ik je aan te fietsen over de brug, als voetganger heb je niet echt een eigen voetpad en op de fiets ben je net even wat sneller. Dumbo, (Down Under the Manhattan Bridge Overpass) is de wijk als je de brug net bent overgestoken. Het staat vol met oude pakhuizen en andere mooie industriële gebouwen, hippe winkels en de view op Manhattan is hier het beste. Verder op in Brooklyn heb je nog veel meer moois maar dat komt later in een aparte blog terug.

1ACECEB1-EAD8-42CD-839B-F7E6AAFA9A24.JPG

The Bronx

Daar ligt het Yankees Stadium, mocht je zin hebben een potje honkbal te kijken, dan kun je via Stubhub.com vaak goede tickets kopen. Een honkbal wedstrijd stond op mijn must see lijstje toen ik voor de eerste keer ging. Dus we hadden geluk dat het seizoen was en ze een mooie pot tegen de Boston Red Sox honkbalden. Heb vorig jaar een stadion tour gedaan, erg gaaf, je mag dichtbij het veld komen, er worden mooie anekdotes verteld en je krijgt veel achtergrond informatie over de club en het stadion. Yankees Stadium heeft een eigen metro halte wel zo handig, vanuit daar is het nog 5 minuutjes lopen naar het stadion. De rest van de Bronx heb ik nog niet verkend.

Staten Island

Daar kun je met een gratis ferry naar toe. Het leuke aan deze tocht is dat je vanaf de boot gratis het vrijheidsbeeld kunt zien. Het is wel op afstand maar voor mij was dat ruim voldoende om het beeld goed te kunnen zien. De aankomst in Manhattan vond ik ook erg gaaf, je vaart echt de skyline tegemoet. De eerste keer dat ik naar New York ging had ik via het reisbureau geboekt, er zat toen een gratis tocht naar het vrijheidsbeeld bij. Eerlijk gezegd vond ik de rij ondanks dat je geen ticket meer hoefde te kopen nog veel te lang  dus we hebben onze kaartjes aan iemand anders gegeven. Zij blij, wij blij.

42a72064-ab51-4d77-8e65-3f0fbccdc54f

Shoppen

Shoppen daar kun je je dagen mee vermaken, je hebt natuurlijk de beroemde 5th Avenue, maar vlak ook zeker Madison Avenue, Meetpacking district en Soho niet uit. De warenhuizen Saks 5th Avenue, Macy ‘s, Bloomingdale ‘s, Bergdorf Goodman en Century 21 zijn allen groot, verschillend en bijzonder om doorheen te wandelen. Wanneer je rond november gaat zie je de ene na de andere mooie kerst etalage. Er zitten nog honderden bijzondere boetiekjes, en een supermarkt als de Whole Foods vond ik ook mooi om te bezoeken. Je hebt er een compleet buffet met warme maaltijden, vuurrode appels (alsof ze allemaal voor Sneeuwwitje zijn), het kassasysteem werkt vaak ook hele anders.

b108eb9a-b720-4068-8046-283c7ab0715d.JPG

Geld

Ohja vergeet er niet op te letten dat je niet onbeperkt producten kunt invoeren naar Nederland. Er zijn grenzen aan wat je in mag voeren en ook wat de bedragen zijn. Check hiervoor de website van de douane. Let daarnaast op dat de aangegeven prijzen in de winkels nog zonder btw zijn. De btw ligt rond de 8 a 9 procent, deze komt er bij de kassa nog bij. Je kunt in New York prima met je pinpas (debit) en creditcard betalen. Als je dollars wilt pinnen doe ik dat vaak als ik het land binnenkom. Daarnaast heb ik een aparte dollar portemonnee waarin ik al het geld wat ik over hou bewaar zodat ik het een volgende keer weer mee heb. Het is ook de bedoeling dat je fooi geeft, vooral in restaurants maar soms wordt het ook een soort van verwacht als je een excursie of tour hebt gedaan. Maar in restaurants is het een soort van verplicht. Vaak geven ze al een indicatie aan op de rekening die je krijgt.

Benieuwd of je wat aan mijn tips hebt, binnenkort komt er een blog over eten in New York. Heb jij nog tips, of gave ervaringen? Ben je helemaal voorbereid na mijn tips?

 

 

One thought

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.