De Noordkaap Challenge, Bram deed mee en vertelt.

In deze nieuwe interview-reeks spreekt Citizen of met Nederlanders die bijzondere reizen maken. Sinds 2011 wordt de Noordkaap Challenge georganiseerd. “Een bizar mooie roadtrip naar het meest noordelijke punt van Europa. Onderweg highlights zoals het magische noorderlicht, wakduiken en rendiertochten. Onderweg doen teams opdrachten, waarmee ze geld ophalen voor het Rode Kruis en goede doelen naar keuze”. Bram legde samen met Lars meer dan 7200 kilometer in 13 dagen af. Tijd voor een interview.

Hoe ontstond het idee om mee te doen aan de Noordkaap Challenge?

” Lars en ik kennen elkaar vanuit onze opleiding Elektrotechniek en houden beiden van extreme dingen doen, het avontuur aangaan. Toen Lars mij opbelde om mij te vertellen over de Noordkaap Challenge en vroeg of ik mee wilde was het direct een volmondig ja. Naast dat wij dit beiden zagen als een bucketlist puntje en vakantie wilden we natuurlijk ook zo veel mogelijk geld ophalen voor het goede doel. Eigenlijk waren er dit jaar drie goede doelen die namens de Noordkaap Challenge en Serious Request werden gesponsord namelijk: Reanimatie in Nederland, hulp bij oorlog en geweldsconflicten en bescherming tegen natuurgeweld. “

Bron: Noordkaapchallenge.com/ Canon Nederland

De Noordkaap hebben jullie bereikt, wat voelde je toen je daar was? 

“Voornamelijk kou, haha. Het sneeuwde flink, er stond heel veel wind en het was spekglad. Aangezien we boven op de berg stonden en er maar 1 uur schemer is geweest, niet eens daglicht was er helaas heel weinig te zien. Het is wel een ontzettend gaaf gevoel als je beseft dat je door de meest bizarre omstandigheden met een klein licht autootje het meest noordelijke puntje van Europa hebt weten te bereiken. “

Bron: Noordkaapchallenge.com/ Canon Nederland

Hadden jullie onderweg veel contact met locals?

” We hadden vrij veel contact, we hebben zelfs een nacht bij locals thuis geslapen. Toen wij daar binnen kwamen stond er warme wijn met amandelen en rozijnen klaar voor ons. Alle mensen die wij onderweg spraken waren zo ontzettend aardig en gastvrij. Wij Nederlanders kunnen daar echt nog wat van leren. “

Wat voor gave dingen heb je verder onderweg meegemaakt?

” We hebben ontzettend veel gedaan onderweg, we hebben wak gedoken en hebben op sneeuwscooters gereden. Bij de Noordkaap hebben we een quadrit gemaakt. Verder zijn we naar een lokale rendier farm geweest, hier konden we de rendieren van dichtbij zien en voeren. Ook hebben we een sleewedstrijd met de rendieren gedaan. Als souvenir hebben we een gewei en een huid meegenomen. Het wakduiken was vooral heel bijzonder om te zien.”

Bron: Noordkaapchallenge.com/ Canon Nederland

Hoe was de sfeer tussen de teams? 

” De sfeer onderling was super gezellig. Onderweg rij je meestal in een klein groepje met twee of drie auto’s achter elkaar. Als er iets is help je elkaar. ‘S avonds zit je met alle teams bij elkaar, biertje en hapje erbij.”

Was het rijden moeilijk? 

” Het rijden op zich niet, het went heel snel. Het is een kwestie van je rijstijl aanpassen aan de omstandigheden. Het ene moment rij je 80 kilometer per uur op een dik pak sneeuw of redelijk begaanbare weggetjes. Het volgende moment kun je niet harder dan 30 kilometer per uur omdat je op ijs rijdt. Je moet je voorstellen dat er een weg loopt door de bergen met ongeveer 5cm ijs erop en 20cm sneeuw er boven op. Als deze omstandigheden op de wegen in Nederland zouden zijn dan zou het een code rood zijn en zou de weg volledig afgesloten zijn.”

Bron: Noordkaapchallenge.com/ Canon Nederland

En hoe was het weer?

“Het weer was redelijk goed. We hebben op de heenreis heel veel regen gehad, maar naar mate we noordelijker kwamen ging dat over in droge sneeuw. We hebben het wel erg koud gehad. Het koudste wat wij hebben gemeten is – 31 graden Celsius. Op de Noord Kaap zelf was het 6 graden boven 0. Dit kwam omdat er warme lucht vanaf de zee het land in werd geblazen.”

Wat was voor jou het mooiste moment van deze bijzondere reis?

” Het mooiste vond ik om ons doel, de Noordkaap, te behalen en om met de rendieren te racen. Ook was het super tof om in Noorwegen te rijden, boven op een berg naar beneden te gaan en dan met zonsopgang tussen de bergen en bomen een dorpje aan een meer te zien. “

Bron: Noordkaapchallenge.com/ Canon Nederland

Zou je dit jaar opnieuw deelnemen aan de Noordkaap Challenge?

” Wat de rit betreft zou ik het absoluut doen, het was echt super gaaf. Alleen zou ik dan zelf een route willen plannen. We zijn nu bijna de hele dag aan het rijden geweest en dan zie je niet heel veel van de omgeving. Dat zou ik wel graag willen en daarom zou ik het volgende keer zelf willen plannen.

Bram bedankt dat je het verhaal over jullie bijzondere reis naar de Noordkaap met Citizen of te delen. Dit jaar start de Noordkaap Challenge op 6 december, je bent op tijd weer terug om aan te schuiven bij het kerstdiner met een stel mooie verhalen. Heb jij ook een bijzondere reis in het vooruitzicht of ben je momenteel een bijzondere reis aan het maken. Laat het weten op info@citizenof.com. Wij zijn altijd op zoek naar mooie reisverhalen zoals deze mooie trip van Bram.

Volg jij Citizen of al? : INSTAGRAMFACEBOOKLINKEDIN

Beelden: Bram Wolff

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.