Bij het inrichten van je huis komt een ronde eetkamertafel wellicht helemaal niet in je op. Zeg eens eerlijk had je er al eens over nagedacht? Tijd om je er meer over te vertellen.
Boven tafel
Sinds mijn laatste verhuizing, bijna een jaar geleden, prijkt er een ronde eetkamertafel in de woonkamer. Als je een ruimte gaat inrichten en een nieuwe tafel gaat aanschaffen is het belangrijk goed te kijken naar de ruimte. Het is handig jezelf vragen te stellen.
- Wat is je totale ruimte
- Hoe loopt de routing in de kamer
- Waar komt het licht vandaan
- Hoeveel personen zitten er gemiddeld vijf dagen per week aan de tafel
- Met hoeveel personen zit je bijvoorbeeld in het weekend aan tafel
- Hoeveel personen wil je minimaal kwijt kunnen en hoeveel maximaal.
Allemaal vragen waarbij het vooraf handig is om ze te stellen, zo krijg je voor jezelf scherp wat je eisen en wensen zijn. Het is namelijk zo dat je soms nog niet helemaal scherp hebt wat echt belangrijk in het interieur voor je is. Dat heb ik tijdens mijn werk al regelmatig meegemaakt, mensen zoeken een eetkamertafel maar weten nog niet zo goed wat ze willen. Dat geeft natuurlijk niet, om je te helpen deze tips. Het maakt het makkelijker eerst de meeste belangrijke punten boven tafel te krijgen. Het is jou huis, jij gaat er wonen, het gebruiken en er als het goed is blij mee zijn.
Beelden: Pintrest
Voordelen
Onze woonkamer heeft veel ramen tot aan de grond, er is weinig muur om een tafel tegen aan te zetten. Een rechthoekige tafel neemt veel ruimte in beslag als je deze los in de ruimte zet. Daarnaast is de vraag, laat je de kopse kanten open of zet je daar ook een stoel. Een vierkante tafel is natuurlijk ook een optie, geen kopse kanten, meestal toch wel voorzien van vier poten, wat het dan qua beenruimte weer iets lastiger maakt. Bij een ronde tafel, vooral met een middenpoot vallen veel van deze nadelen weg. Geen kopse kant, geen poten die in de weg zitten en deze staat sowieso vrij in de ruimte.
Daarnaast ken je het misschien wel, je hebt een lange rechthoekige tafel welke met één van de kopse kanten tegen de muur staat, zes stoelen er omheen. Je bent misschien maar met twee of vier mensen in huis. De twee stoelen het dichtst bij de muur worden het minst gebruikt waardoor op tafel spullen komen te liggen die niet perse iets toevoegen in huis. Stiekem wordt dat stukkie een vergeten hoekje, soms zelfs een soort van opslag, voor leuke frutsels of een verdwaalde fruitschaal. Niet iedereen heeft dat, is ook niet erg natuurlijk, maar wel iets wat je regelmatig tegenkomt. Als je gemiddeld gezien vier stoelen gebruikt en af en toe alle zes, zou je kunnen overwegen een wat kleinere tafel te nemen en vier stoelen te gebruiken. Als je met zijn zessen wilt zitten kun je dan twee stoelen toevoegen voor je bezoek. Met een ronde tafel is dit niet zo snel aan de orde. Als iedereen rondom de tafel zit kun je elkaar makkelijk aankijken. De verlichting kan precies in het midden boven de tafel. Het middelpunt leent zich prima voor een vaas met bloemen of andere mooie styling. Gezelschapsspellen spelen gaat makkelijker dan aan een rechthoekige tafel. Iedereen kan makkelijk bij het speelbord en heeft goed zicht. Onze tafel is zelfs sinds kort tot beste pokertafel benoemt, een mooie titel, als tafel zijnde.
Formaat
Nu hoor ik je denken help, welk formaat heb ik dan nodig? Hierbij een richtlijn zodat je een idee hebt welke diameter je kunt nemen voor welk aantal personen. Voor twee personen ∅ 60 cm, vier personen ∅ 90 cm en voor zes personen ∅ 125 cm. Veel groter dan zes personen zou ik niet gauw adviseren omdat je dan in het formaat restauranttafel terecht komt. In deze grootte heeft een ronde tafel niet perse voordelen, je bent met veel, kunt elkaar aankijken maar kunt moeilijker met zijn tweeën binnen de groep een gesprek voeren. In een restaurant is dat niet zo erg maar thuis ben je denk ik niet zo vaak met zijn achten, mocht je graag diners voor veel vrienden of familie geven dan is een rechthoekige tafel toch handiger in deze.
Beelden: Vitra
Noguchi Dining table
Wij zitten het grootste gedeelte van de week met zijn tweeën aan tafel. Door de ronde vorm zit je dan toch al gauw naast elkaar in plaats van tegen over elkaar. Wij hebben gekozen voor een diameter van 120 cm, net iets kleiner dan de richtlijn voor zes personen. Minimaal vier personen was voor mij een must, dat halen we hiermee makkelijk. Als het moet lukt het zelfs met zes personen het wordt dan een beetje aan de krappe kant maar dat heeft ook wel weer wat en daarbij het is in één jaar tijd twee keer voorgekomen. De tafel die wij hebben is de Noguchi Dining table van Vitra. Deze hebben wij gekozen vanwege de bijzondere draaiende voet in combinatie met het feit dat deze volledig zwart is. De tafel is limited edition, dat is niet de reden die de doorslag heeft gegeven. We hebben veel zwart, grijs en wit in huis waardoor deze tafel goed in het geheel past. Dat was doorslaggevend. Dat zou ik je ook willen adviseren dat je vooral probeert in je achterhoofd te houden wat in jou huis en stijl het beste past.
Beelden: Knoll
Toekomst
De Noguchi Dining table zal nog lang mee gaan, daar ben ik van overtuigd. Een ander pracht exemplaar is de Saarinen Dining Table van Knoll. Een icoon in de interieur design wereld. Een ranke voet met daarbovenop een rond blad, waarbij marmer een van de keuzes is. Eero Saarinen heeft de tafel ontworpen met het idee de poot het blad te laten ondersteunen zonder dat je last hebt van het feit dat je je voeten niet kwijt kunt. De vormentaal, haast in elkaar overvloeiend zorgt voor de enorme populariteit van de tafel, ook wel Tulip table genoemd. Wie weet ooit, in de toekomst. Heb jij al weleens over een ronde tafel nagedacht? Siert er een mooi exemplaar jouw woonkamer? Laat het mij weten in een reactie. Mocht je advies willen stuur gerust een berichtje.
2 thoughts