Dubai, parel in de woestijn

Het is al weer even geleden dat ik in Dubai was, een vriend van mij woonde daar. Heerlijk om hem op te zoeken en met een local deze bestemming te ontdekken. Er bestaan ontzettend veel vooroordelen over Dubai. Vooral van mensen die er nog nooit geweest zijn, eerlijk gezegd trek ik mij daar nooit wat van aan. Als een bestemming mij op wat voor manier dan ook raakt dan wil ik daar gewoon graag naar toe. Net zoals met Dubai, waar vriend Tom op dat moment woonde. Fijn om hem na lange tijd weer te zien en vooral ook erg gaaf om te zien hoe hij daar woonde en leefde. Zoals de titel al zegt ik vind Dubai echt een parel in de woestijn.

Facts

  • De stad Dubai ligt in de Verenigde Arabische Emiraten.
  • Dubai is ongeveer 6 uurtjes vliegen vanaf Amsterdam.
  • Er wonen meer dan 3 miljoen mensen. Er wordt op mega veel plekken gebouwd.
  • In Dubai is het weekend op vrijdag en zaterdag, vrijdag wordt gezien als echte rustdag.
  • De munteenheid is de Dirham, maar je kunt overal prima met je creditcard betalen.
  • Alcohol is voornamelijk in hotels te krijgen, op de airport kun je het ook kopen maar verder beperkt het zich tot hotels. Bijzonder detail wat Tom mij vertelde is dat als je woonachtig bent in Dubai dan kun je een license krijgen om alcohol te kunnen kopen om bijvoorbeeld thuis te nuttigen. Deze license speelt verkrijg je via je werkgever, het is best een papierwinkel.
  • Je kunt het beste een wereldstekker met mogelijkheden voor de UK gebruiken.
  • De gemiddelde temperatuur zakt niet onder de 14 graden, de gemiddeld hoogste temperatuur ligt rond de 41 graden in juli en augustus. Eind maart was ik in Dubai, toen lag de temperatuur tussen de 30 en 35 graden. Voor mij als koukleum echt ideale temperaturen.
  • Dubai heeft een droog en heet woestijnklimaat, waardoor dat het soms erg heftig kan zijn als je bijvoorbeeld in 35 graden wandelt. Airco is zo ongeveer overal wel voorzien.

Algemeen

Bron: Whatson.ae

Een parel in de woestijn omdat het allemaal vanuit het niets opgebouwd is, er wordt ontzettend hard gewerkt in Dubai ( er zitten veel expats) en er wordt ontzettend hard genoten. Iets wat mij enorm aanspreekt, het work hard play hard principe. Dubai kan vooral gezien worden als een expat stad, de verdeling 80/20 waarbij het grootste gedeelte expat is en het kleinste gedeelte is autochtoon. De voertaal is Engels en er wordt daarnaast Golf-Arabisch gesproken. De religie is islamitisch waardoor je door de hele stad moskeeën vindt, je zult dan ook best eens een oproep voor de moskee door de speakers horen schallen.

Een ritje met de taxi is niet duur, alle daken hebben hun eigen kleur, daaraan herken je wat voor type taxi het is.

Als toerist dien je respect te hebben voor het land wat je bezoekt vind ik. Onbedekte schouders worden bij een bezoek aan de moskee niet toegestaan. Verder wordt te bloot ook niet altijd gewaardeerd. Op het strand heb ik echter gezien dat dames met string bikini ‘s naast gezinnen met traditionele kledij zaten. Zo mega streng waren ze dus in Dubai ook niet, eerlijk gezegd zie en merk je vanzelf wel hoe men erbij loopt. Foto ‘s maken op het strand is verboden, en ook het fotograferen van mensen in traditionele kledij wordt niet altijd gewaardeerd. Wat ik wel bijzonder vond was dat ik een grote groep jongeren tegen kwam waarbij de mannen en vrouwen in traditionele kledij waren gekleed. De mannen droegen echter de duurste Gucci petten en schoenen en de vrouwen hadden onder hun burka prachtige sieraden en kleding aan.


Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is heel goed geregeld, bushokjes zijn voorzien van schuifdeuren en airco. Voor het Ov dien je een Nol card te kopen, er zijn vier verschillende Nol cards. De rode is een 24 uurs kaartje van papier, de zilveren lijkt het meest op onze OV chipcard, de gouden is een soort eerste klas kaart en de blauwe is een persoonlijke kaart. Zelf had ik op advies van Tom de Silver Nol card gekocht, dit is een anonieme ov kaart waarbij je telkens het bedrag kunt bijladen. Je betaalt 25 AED en krijgt 19 AED tegoed. Eigenlijk wordt voor toeristen een Rode Nol card geadviseerd, deze is goedkoper maar bij deze moet je veel vaker opladen. Alle Nol kaarten kun je in de bus, waterbus, tram en metro gebruiken. Vooraf kun je dus het beste even checken met wat je allemaal van plan bent. De metro heeft aparte coupés voor vrouwen en kinderen. Echter als vrouw mag je ook gewoon in alle andere coupés reizen. De metro stations zijn ontzettend schoon, in Dubai is men erg van het schoonmaken en hygiëne. Een walhalla als je net zoals ik erg van schoon houdt.

Bron: Pinterest

De woestijn

Dubai ligt in de woestijn en aan het water, de Dubai Creek loopt ongeveer 12 kilometer land inwaarts. Deze Creek genegeerd natuurlijk niet genoeg neerslag om de stad af en toe van regen te voorzien. Er zijn veel verschillende dagtrips naar de woestijn mogelijk. Sand boarden, kameel rijden, meerijden in een Jeep door de woestijn, buikdanseres optredens, quad rijden, een lokaal diner in de woestijn. Op 45 minuten van Dubai ligt er zelfs een hotel in de woestijn, The Ritz-Carlton Ras Al Khaimah, Al Wadi Desert. Mocht je toch iets rustiger en in volledige luxe willen vertoeven. Zelf heb ik een dagtocht gedaan waarmee je meerijdt in een jeep, vervolgens op de kameel mag rijden als je wilt, en lokaal gaat eten en een buikdans optreden ging bekijken. Je kon zelfs Henna laten zetten als je wilde. Had dit cadeau gekregen, maar zou zelf niet zo snel voor een hele lange tour kiezen. Het eten en de optredens waren niet helemaal mijn ding, maar al met al was het een leuke dag.

Al Fahidi en Coffee museum

Al Fahidi Historical district ook wel Al Bastakiya genoemd, is een van de oudste wijken van Dubai. De wijk is gelegen aan de Dubai Creek, de bouw gaat terug naar rond het jaar 1900. Hier vindt je smalle steegjes, met traditionele huizen gemaakt van leem en koraalkalk. De huizen in deze wijk hebben een barjeel, dat is een soort windtoren. Een eerste manier van het creëren van airco. Via de vierkante gaten boven in de toren stroomde lucht de kamer in, hoe meer barjeels een huis had hoe welvarender de bewoner. De meeste slaapkamers waren dan ook indien mogelijk onder een barjeel gelegen.

Naast deze huizen is ook het Coffee museum hier gevestigd. Alhoewel ik geen koffie drink vond ik het een erg mooi museum om te bezoeken, het is klein en er wordt veel verteld over de historie van koffie. Je kunt er koffie in alle soorten en maten proeven uit allerlei verschillende manieren gemaakt.

Dubai Marina en JBR

Dubai is een langgerekte stad, de Marina (haven) is een heerlijk centrum om ‘s avonds te verblijven. Er is een metro stop, als je met de taxi gaat zetten ze je vaak af bij de rotonde waarna je zelf nog een klein stukje naar de Marina moet lopen. Er staan zo ‘n 200 wolkenkrabbers in de Marina, desondanks heb je niet het gevoel dat de haven helemaal dicht gebouwd is. De Cayan tower vond ik de meest bijzondere deze draait om zijn eigen as. Je hebt er de Marina Walk een boulevard waar je je kunt vergapen aan alle grote jachten. Achter de Marina ligt Jumeira Beach Recidences ook wel JBR genoemd. Dit is het strand, vanaf het strand kun je dus zo naar de Marina wandelen. Iets wat veel locals en toeristen dan doen. De diversiteit aan restaurants en rooftops is groot, en vanaf deze rooftops heb je prachtig uitzicht op de verlichte Marina. Zoals ongeveer elke wijk heeft de Dubai Marina ook een eigen mall, je kunt je met dit alles dus uren in en rondom de Marina vermaken.

Bron: Pinterest

De Palm Jumeirah en Atlantis

De beroemde Palm kun je op met een monorail, ook hiervoor gebruik je je Nol card. Aan het eind van de Palm ligt het beroemde Atalantis hotel, hier is tevens Aquaventure een groot waterpark. Er zijn diverse waterparken in Dubai, weer op aanraden van Tom heb Aquaventure bezocht. De hele dag lekker dobberen in een bandje op het water, terwijl de zon hoog aan de hemel staat. Ook hier is alles weer heel schoon, het is een ruim opgezet park waardoor dat je totaal niet het gevoel hebt dat het druk is, ook al was het park vol toen ik er was. Er zijn glijbanen waar je door een buis waar haaien zwemmen komt, een hele grote soort boot waar mee je gaat schommel en in het water terechtkomt. Vond het echt enorm genieten en denk er nog regelmatig aan terug. Er is genoeg te zien, dus als je dit op je lijstje zet zou ik er zeker minimaal een middag voor uit trekken. Even lekker genieten van alle verkoeling in het warme en vaak hete Dubai.

Bron: Wonderbusdubai.net

Burj Khalifa

De Burj Khalifa is met zijn 828 meter momenteel het hoogste gebouw van de wereld. Het is opgeleverd in 2007. Voor het ontwerp van de Burj Khalifa heeft de architect, Adrian Smith, zich laten inspireren door de vorm van de Spider Lily een regionale bloem die in de woestijn groeit. Helaas was het niet mogelijk tijdens mijn reis de Burj Khalifa te bezoeken, de slots om te genieten van het uitzicht waren helaas allemaal vol geboekt. Desondanks blijft het een prachtig en indrukwekkend mooi gebouw en zou ik deze graag op een volgend tripje eens van binnen willen bekijken en van het uitzicht willen genieten.

Het grootste gedeelte van de Burj bestaat uit kantoren, toch zijn er ook zo ‘n 900 appartementen in gevestigd. Het Armani hotel zit in de Burj Khalifa en er zijn verschillende observation desks van waaruit je prachtig uitzicht over de stad hebt. Beneden aan de Burj Khalifa vindt je een water, hierover kun je met een Arba (traditionele boot) een tour doen. Tijdens de tour is er ook een water show met muziek en licht effecten te zien. Wij hebben geen water tour gedaan maar hebben heerlijk op het terras gezeten bij een van de restaurants van waaruit je de water show goed kon zien. Er zitten restaurants met keukens van over de hele wereld, dat is sowieso in Dubai erg fijn. Waar je ook zin in hebt bijna elke keuken is er te vinden.

Bron: http://www.jumeirah.com

Burj al Arab

Het is een van de bekendste hotels ter wereld omdat het het enige zeven sterren hotel is. Dit heeft de eigenaar zichzelf trouwens toebedeeld, want het sterrensysteem gaat niet hoger dan vijf. Het ligt op een landtong zo ‘n 300 meter van de kust. De buitenkant doet je denken aan een bolstaand zeil van een schip. Je kunt niet zomaar het hotel binnenwandelen. De goedkoopste kamer begint vanaf vijfhonderd euro per nacht en loopt op tot in de tienduizenden euro ‘s. Mocht je het hotel heel graag willen bezoeken dan kun je een Afternoon Sky Tea boeken. Meer informatie vind je hier.

De Burj al Arab ligt aan het strand, je kunt vanaf deze plek een hardloop/ wandelpad volgen wat met een groene kleur staat aangegeven. Zo loop je een heel eind langs de kust, ik vond het een mooi stuk om te lopen omdat je ook langs diverse mooie grote moderne villa ‘s loopt.

Favorites

Area: Er zijn veel verschillende wijken, zo vond ik de Marina met de walk en JBR echt een heel lekker gebied om ‘s avonds te verblijven. Je hebt er veel verschillende restaurants, heerlijke rooftopbars en kunt er zo vanaf het strand naar toe. Het oude gedeelte Al Fahidi met het coffee museum vond ik ook erg aanspreken en ook weer zo ontzettend anders. Dubai voelde voor mij helemaal niet als een grote eenheidsworst. De wijken hebben toch echt wel een eigen karakter. Ook de woonwijken, variëren van grote villa ‘s tot mega wolkenkrabbers tot meer moderne bungalows. We waren toen ergens verkeerd gelopen en hebben daardoor een lange tijd door een wijk gelopen met prachtige huizen.

Snacken: Salt heeft ondertussen meerdere vestigingen. Ik ben bij de allereerste vestiging geweest aan het mooie Kite Beach. Een airstream caravan, deze keer niet om in te slapen zoals ik hier deed, maar om snacks in te verkopen. Find Salt wordt het ook wel genoemd, ze geven aan zichzelf geen foodtruck te vinden maar een beleving. De foto rechtsboven had ik zelf kunnen maken, toen wij er gingen eten waren er veel locals. Er is een relaxte informele setting, lekkere er goed uitziende snacks.

Rooftop: Atelier M, middenin het hart van de Marina. Je hebt ‘s avonds prachtig zicht op de jachthaven, zicht op de talloze wolkenkrabbers rondom je heen en natuurlijk de vele lichtjes niet te vergeten.

To do: Het liefst zou ik hier een hele lijst neerzetten, er is zoveel te doen en te zien. Het shoppen daarentegen in een van de vele malls vond ik eerlijk gezegd niet bijzonder. Wat ik wel op je lijstje zou adviseren, een tocht door de woestijn, de oude wijk waarbij je met een Abra (houten oude boot) voor 1 Dirham de Creek kunt oversteken. Aquaventure vond ik echt heel erg genieten, lekker dobberend op een bandje door het wildwater avontuur. Een dagtrip naar Abu Dhabi, waar je onder andere het F1 circuit kunt bekijken, de Grand Mosque en het Louvre.

De favorites hebben per bestemming niet altijd dezelfde categorieën, elke bestemming is anders en heeft andere gave ervaringen te bieden. Daarbij zijn de favorites, gebaseerd op mijn ervaringen, het kan natuurlijk zomaar zijn dat jij het heel anders hebt ervaren.


Beeld Woestijn: Pinterest

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.