Edinburgh fantastische plekken in de stad

De zomervakantie is in volle gang, gezien ik de laatste tijd veel op reis ben geweest weer een reisblog. Eerder liet ik je al live meegenieten van Edinburgh, tijd om verder te vertellen. Mijn enthousiasme over deze stad wil ik graag met je delen. Mijn moeder en ik zijn vier dagen in Edinburgh geweest, alles wat wij gezien en gedaan hebben zou je ook in drie dagen kunnen doen. Wij vonden het echter wel relaxed vier dagen zo konden we een beetje rustig aan doen. De hoogte verschillen in de stad zijn best flink dus je loopt heel wat af op een dag. Gemiddeld zaten wij op 16 kilometer. Had daar vooraf wel een beetje over gelezen, maar als je er eenmaal bent kom je er pas achter hoe steil sommige stukken zijn. Heb je plannen, laat dan alle schoenen thuis behalve je sneakers of wandelschoenen. Je ziet de vrouwelijke inwoners ook eigenlijk niet op hakken lopen, dat zegt meestal ook wel wat.

Edinburgh Royal Mile

De Royal Mile wordt gevormd door één rechte mijl aan straten in Old Town Edinburgh. Het loopt van het Edinburgh Castle wat hoog ligt, bergafwaarts tot aan het koninklijk Holyrood Palace. De Royal Mile is een van de populairste gebieden voor toeristen. Het is het enige stuk waar wij echt letterlijk over de koppen konden lopen als we wilden. We zijn uiteraard begonnen bij het kasteel, daar stond een enorm lange rij. Dus hebben we deze gefotografeerd en zijn verder gegaan. De Royal mile is een afwisseling van bezienswaardigheden, zoals het kasteel, de kathedraal, het paleis, musea, toeristenwinkels, traditionele kiltmakers, boetiekjes, restaurantjes, pubs, cafe ‘s. Alles komt haast samen in het hart van de stad, op de Royal Mile. Als een soort visgraat lopen er allerlei closes (smalle stegen) links en rechts van de Royal Mile.

Royal mile gebouwen Edinburgh
Scottish maternity Edinburgh
Edinburgh doedelzakspeler

Closes

De closes vond ik echt een verrassing om te bezoeken aan de Royal Mile. We hebben eigenlijk meer het visgraat patroon van de closes gevolgd dan dat we recht over de Royal Mile zijn gegaan. De closes leiden soms tot verrasend mooie hofjes, soms zie je alleen een binneplaatsje, soms leidt het tot een dode muur, soms tot een andere straat, bijvoorbeeld Victoria street, soms tot een museum, of tot een thee tuin. Elke keer was het weer een verrassing wat je vond als je de close in liep. Ze lopen allemaal berg afwaarts. De mensen hadden woningen aan deze closes, dit was een belangrijk onderdeel van de infrastructuur. Mensen voelden zich beschermd. De meeste closes zijn naar prominenten uit de stad vernoemd, of naar het type handel wat er in de closes werd gedreven.

Lady Stairs Close bord Edinburgh
Writershouse Edinburgh
Detail gebouw Edinburgh
Geheime Close Edinburgh
Smalle straat ook wel Close genoemd Edinburgh doorzicht
Met mijn moeder op pad in Edinburgh
Met mijn moeder op pad is elke keer weer genieten.
Typisch Edinburgh

Real Mary King’s close

De bekendste close is the Real Mary King’s close, deze close is grotendeels ondergronds en kun je bezoeken onder leiding van een gids. Wij hebben een bezoek gebracht en kregen een inkijkje in het het er in de 17e eeuw aan toe zou zijn gegaan. Je loopt door de diverse gangen en vertrekken en krijgt daarmee een kijkje in hoe mensen woonden en wat de drijfveer was om in de close te wonen. De pest eiste veel slachtoffers, de hygiene was slecht. Maar toch leken mensen tevreden met het wonen in een close, ze hielpen elkaar en voelden zich beschermd. Het was een erg interessante tour, wij deden deze aan het eind van de middag nadat we zelf alle andere closes hadden bezocht. Een leuke afsluiting van een bijzonder stukje Edinburgh.

Uitzicht

Arthur ‘s seat

Is een uitgedoofde vulkaan, het ligt echt net iets buiten de Royal Mile, je kunt het vanaf diverse zijstraten heel goed zien liggen. Arthur ‘s seat is de piek van het heuvelachtige gebied Holyrood. Waar het paleis in het dal ligt. Het was een behoorlijke wandeling, gezien mijn moeder en ik geen wandelschoenen aan hadden, het behoorlijke stijle stukken zijn en het ontzettend druk was. Zijn we halverwege lekker even gaan zitten op het gras hebben we uitgekeken over de stad en zijn we weer terug gewandeld naar Old Town.

Victoria Street – Diagon Alley – de Wegisweg

Victoria Street zou symbool hebben gestaan voor Diagon Alley in het Nederlands de Wegisweg in de Harry Potter boeken van JK Rowling. De straat is een lange winkelstraat vol met verschillende boetiekjes. Er zijn hier dan meerdere Harry Potter gerelateerde winkels te vinden. Mocht je enorme Harry Potter fan zijn, dat zijn mijn moeder en ik eigenlijk wel dan is het leuk om hier rond te kijken. Verder kun je ook een de vele Harry Potter tours volgen. Zo is word the Elephant House Cafe, overspoeld met fans, JK Rowling heeft hier haar eerste boeken geschreven. Door de hele stad zie je trouwens ook the boy wizard winkels, vol met Harry Potter merchandise. In het Balmoral Hotel heeft ze een groot deel van haar laatste boek geschreven. Je kunt merken dat ze toen al veel meer geld had want een nachtje in de kamer waar ze verbleef destijds kostte 1000 pond.

Victoria Street huizen
Miss Katie Cupcake
Edinburgh Castle

Nagenieten

Ondertussen heb ik veel steden in Europa bezocht, maar Edinburgh heeft echt een plekje in mijn hart veroverd. Niet alleen door de mooie en bijzondere architectuur, de bezienswaardigheden, de opbouw van de stad, ook de vriendelijkheid van de schotten en het lekkere plekje wat we hadden in een van de leukste wijken hebben heel erg bijgedragen aan mijn positieve beeld van de stad. Mocht je interesse hebben in architectuur, niet vies zijn van flinke wandelingen door de stad, en in de natuur zoals naar Arthur ‘s seat, dan kan ik je deze stad zeker aanraden. Mocht je Harry Potter fan zijn dan kun je helemaal je geluk niet op. Daarnaast waren wij er in de zomer en hadden we erg geluk met het weer, dat heeft ook bijgedragen aan het nageniet gevoel. Heb jij Edinburgh al eens bezocht? Wat vond je ervan?

Lees ook: Edinburgh in één dag

Volg jij Citizen of al? : INSTAGRAMFACEBOOKLINKEDIN

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.