Florence stad van de Renaissance

Na een heerlijke tijd in Venetië ging onze roadtrip door Italië verder in Florence. De stad van de Renaissance, hoofdstad van Tosane, de vele enthousiaste verhalen hadden mijn nieuwsgierigheid gewekt. We kwamen aan in het weekend, wat er voor zorgde dat het druk was in de stad. Een hotelkamer met uitzicht op de Ponte Vecchio en een nieuwe stad te ontdekken dus gauw op pad…

Citizen-of-Florence-Ponte-Vecchio

Firenze

Florence, Firenze in het Italiaans, staat bekend als de stad van de Renaissance. De drie eeuwen bijna ononderbroken heerschappij van de machtige Famiglia di Medici heeft ervoor gezorgd dat Firenze tot ongeveer het jaar 1730 het culturele en intellectuele hart was van Europa. De familie gaf opdracht voor ontelbare Renaissance kunstwerken, ook hebben ze aan de wieg gestaan van het ontstaan van banken als kredietverleners. Als het om geschiedenis gaat heeft Florence een enorm belangrijke rol gespeeld in Europa.

Citizen-of-Florence-beeld
La-Buca-Del-Vino-Florence

La Buca del Vino

Een “buca del vino” of een “buchette del vino” is letterlijk vertaald een wijnraampje en is iets bijzonders. Iets wat we bij Citizen of graag ontdekken als we op reis zijn. Typisch voor de stad Florence. De stad staat bekent om zijn vele “Palazzi”, de rijke bewoners van deze paleizen waren vrijwel altijd in het bezit van een wijngaard op het platteland. De wijngaard gaf veel meer wijn dan men kwijt kon in de wijnkelders van het paleis. De commerciële instelling van de rijke paleisbewoners, zie je terug in de Buca del Vino. Zo kon je wijn kopen na een klop op het deurtje. De koper vroeg of een glas, karaf of fles was gewenst en zo werd er zaken gedaan. Zo hielden de paleisbewoners het “gepeupel” buiten de deur maar kon er wel geld worden verdiend.

Oltrarno
Duomo-Florence

Uitzicht op de stad

Als je de Ponte Vecchio oversteekt en een stuk wandelt kom je in de wijk Oltrarno, hier vindt je een gedeelte van het historisch centrum. Als je bij Piazzale Michaelangelo omhoog wandelt kom je bij een prachtig uitzichtpunt over de stad. Je kunt vanaf hier de rivier de Arno, Ponte Vecchio en Duomo enorm goed zien. Bij het Piazzale liggen ook een rozen en een irissen tuin. Lijkt mij in de zomer prachtig om daar rond te lopen, midden in de drukte van de stad even je rust vinden. Helaas was alles in September alles wel zo ‘n beetje uitgebloeid dus na een klein stukje tuin zijn we weer terug naar beneden gewandeld. Er zijn meerdere prachtige paleistuinen te bezoeken, mochten we nog eens terug gaan dan zijn deze zeker een bezoekje waard.

Lurgarno-collection-hotel-Florence

Florence is naast alle prachtige gebouwen een stad vol hippe en gezellige plekken om samen te komen. Rooftopbars zijn hip, wij hebben heerlijk gezeten bij Angel Rooftop in het Calimala hotel, je hebt verschillende verdiepingen in de rooftop. Qua aankleding is er gebruik gemaakt van terra cotta, marmer en brons. Wij verbleven in hotel Continentale ook een hotel met een rooftop. Helaas was er elke avond teveel wind waardoor de rooftop niet open mocht, maar natuurlijk zijn we wel even een kijkje gaan nemen. Ook vanuit hier was er prachtig zicht op de stad.

Madonnari

Madonnari

Madonnari zijn letterlijk straat kunstenaars. Ze worden zo genoemd omdat ze vaak heilige Maria ‘s “Madonna ‘s” op straat tekenen, of bijvoorbeeld Venus van Botticelli. De hele dag zitten ze op de grond om de mooiste street art te vervaardigen. Bijzonder is dat de kunstwerken bij een regenbui weer verdwijnen, al het krijt spoelt dan weg.

Duomo-detail

Duomo

Ongeveer 600 jaar geleden is de bouw van de Duomo van de Santa Maria del Fiore gestart. De Duomo, koepel is ontworpen door architect Filippo Brunelleschi. Hij hield er voor die tijd ( begin 14e eeuw) een vooruitstrevend idee over het bouwen van een koepel op na. Brunelleschi was de enige architect die beweerde het project te kunnen voltooien zonder het gebruikelijke steigerwerk en formelen (een houten constructie waarop een boog of gewelf wordt gebouwd). Zijn zelfdragende constructie was opzienbarend in die tijd. In 1436 was de koepel af, helaas heeft hij de voltooiing van zijn bijzondere kerk niet mee mogen maken. We stonden in de rij om de bijzondere fresco versierde Duomo te bekijken, maar helaas mocht ik er niet in omdat mijn knieën niet bedekt waren, heel erg balen. Als we Florence nog eens bezoeken, hoop ik dat we de Duomo en fresco ‘s alsnog kunnen bekijken.

Gucci Garden Galleria

In een stad vol prachtige musea met Renaissance heb ik onder andere het Gucci museum bezoek. Het klinkt waarschijnlijk als vloeken in de kerk bij echte museum bezoekers maar ik heb er enorm van genoten. Om door de geschiedenis van dit bijzondere fashion bedrijf te wandelen. Allerlei haute couture stukken in het echt te kunnen bewonderen en meer te leren over de filosofie, concepten van diverse collecties. Totaal andere collecties dan de meeste musea waardoor ik het toch wel erg tof vond.

Ponte-Vecchio-Florence

Florence favorites

Mangiafoco Osteria Tartuferia, een hele mond vol… maar wat hebben we hier lekker gegeten. Het is dan ook een osteria, wijn- en truffelwinkel. Als je houdt van een Brunello ben je hier op het juiste adres. De bediening was super gepassioneerd, en dat tezamen met alle mooie ingrediënten en producten, maakt dat we hier echt enorm hebben genoten.

Caffè-Gilli

De lekkerste Bellini cocktail ooit heb ik op het terras van Caffè Gilli op, tevens ook het oudste café van Florence. Ze startten ooit als patisserie en verkopen naast overheerlijke cocktails nog altijd verrukkelijke taartjes, chocolade en allerlei lekkers in het restaurant. Het terras is overdekt en voorzien van vernevelaars. Iets wat erg welkom was met dertig graden in de stad.

Caffè dell’Oro hier hadden we ons hotel ontbijt, echt een heerlijke plek met zicht op de Ponte Vecchio, dat je in deze bistro ook heerlijk kunt dineren hebben we gemerkt toen het zo hard regende dat we besloten direct naar de bistro te rennen. Op de kaart een mix van prachtige italiaanse en Asian fusion gerechten.

Lees ook: Verrassend Venetië en Oui Oui Paris

Volg jij Citizen of al? : INSTAGRAM – FACEBOOK – LINKEDIN

Palazzo-Strozzi

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.