Funda: ongegeneerd binnenkijken

Toen ik klein was las ik graag folders van makelaars. Daar stonden ze, de te koop staande huizen, als een soort juwelen te shinen. Één foto van de buitenkant, bij een dure soms twee en een korte meestal cryptische omschrijving. Hoe vaak ik bij mijn vader allerlei huizen heb aangeprezen. Ze waren in mijn ogen beter dan ons huis, groter, mooier en interessanter. Vaak in de stad en niet in het dorp waar we woonden. Alle aanprijzingen ten spijt, mijn ouders wonen nog altijd in hetzelfde huis als toen. Ze zijn er gelukkig dus het is niet voor niets geweest. In 2001 kwam de website Funda, wat een feest was dat. Je kon gewoon ongegeneerd bij te koop staande huizen binnenkijken. Niet één armzalige foto en een cryptische omschrijving, in cryptische omschrijvingen ontcijferen was ik trouwens ondertussen best goed geworden. Funda kwam als geroepen.

Funda-John-Blankensteinstraat-2

Funda-John-Blankensteinstraat-3

Funda-John-Blankensteinstraat-4

bla nkensteinstraat-1

Facts

 • Funda is Nederlands grootste woningsite.
 • Funda spreek je uit als fun- da en niet als foen- da.
 • Er bestaat ook een Funda business voor kantoren winkels, horeca panden en voor  agrarische bedrijven, het voormalige Funda landelijk.
 • De NVM makelaarsvereniging is oprichter van Funda.
 • Funda heeft momenteel gemiddeld 43 miljoen bezoekers per maand, waarvan 4 miljoen unieke bezoekers.
 • Ter vergelijking in 2008 waren het 9,5 miljoen bezoekers.
 • Met een naamsbekendheid van 93% scoort het merk Funda erg hoog.
 • Sinds 2016 heeft Funda filmpjes op Youtube.
 • Sinds augustus 2017 zitten ze ook op Instagram.
 • De populairste regio ‘s zijn momenteel Amsterdam, stad Groningen e.o. en Zuid Kennemerland.
 • Het duurste huis ( dec 2018) staat te koop in Aerdenhout voor 15,75 miljoen euro. Hier krijg je 1580 m2 met maar liefst 37 kamers voor terug.

Funda-Wehmestraat-1

Funda-Wehmestraat-4

Funda-Wehmestraat-3

Funda-Wehmestraat-2

Verdienmodel

Het verdienmodel van Funda draait voornamelijk om plaatsingen en advertenties. Alleen makelaars kunnen advertenties plaatsen, hierbij heeft het aantal afgenomen advertenties invloed op de prijs. Allerlei factoren zoals bijvoorbeeld een 360 graden view   spelen mee, bij bepaling van de prijs. De huizen op zichzelf zijn advertenties natuurlijk, daarnaast zijn er uitgelichte huizen en advertenties van andere zaken zoals bijvoorbeeld de Staatsloterij. Als je huis op Funda staat kun je zelf inloggen om te kijken hoe vaak je huis is gevonden en bekeken. Je kunt tevens invloed uitoefenen door bijvoorbeeld je huis als toppositie te kiezen. Hierover maak je afspraken met je makelaar. Erg slim verdienmodel als je het mij vraagt. Je kunt in deze tijd namelijk eigenlijk echt niet meer om Funda heen.

Funda-Prinsengracht-3

Funda-Prinsengracht-4

Funda-Prinsengracht-2

Funda-Prinsengracht-1

Funda Thuis

Funda is ideaal als je nieuwsgierig bent, zoals ik. Heerlijk lekker neuzen door alle interieurs. Funda speelt daar zelf ook op in met Funda Thuis, zoals ze zelf zeggen geeft Funda Thuis antwoord op al je woonvragen. Wooncliché ‘s als de man cave en vensterbank symmetrie worden besproken. Duurzaamheid en bespaartips komen ook aan bod. Funda heeft al eerder zijstapjes gemaakt, onder andere naar het buitenland en naar designmeubelen. Al deze zijstapjes zijn ondertussen gestaakt. Funda Business en Funda Landelijk zijn samengevoegd tot Funda Business. Ze focussen zich nu weer op de core business, het huizen aanbod van Nederland laten zien.

Funda-Prins-Hendriklaan-6

Funda-Prins-Hendriklaan-1

Funda-Prins-Hendriklaan-3

Funda-Prins-Hendriklaan5

Guilty Pleasure

Huizen boven het miljoen zijn mijn favoriet, een tijd terug kwam ik er tijdens een feestje achter dat meer mensen de huizen boven het miljoen als favoriet hebben. We kwamen samen tot de conclusie dat het mooie daaraan vooral is het ongegeneerd binnen kunnen kijken bij “de rijken”. Je kunt heerlijk wegdromen over hoe je zo ‘n pand zelf zou inrichten. Om vervolgens weer te landen op aarde en te ontdekken dat het in deze laag van de bevolking ook alle kanten op kan qua interieur. Van klassiek, frivool, landelijk tot volledige mis matches. Geld betekent zeker niet smaak of stijl. Kun jij je ook zo vermaken met Funda? Of zoek je alleen als je van plan bent een huis te kopen of huren? Heb je weer helemaal zin om je eens lekker te gaan vergapen aan de huizen boven het miljoen? Klik dan snel op de link en je bent bij alle pracht en praal en soms duur en schraal. Funda 

Beelden: Funda

Volg Citizen of: INSTAGRAMFACEBOOKLINKEDIN

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.