Het funda huis gaat echt worden gerealiseerd

Eerder schreef ik al over het feit dat funda echt een uitkomst is voor nieuwsgierige mensen zoals ik. funda ongegeneerd binnenkijken heette deze blog. Een verslaving zal ik het niet noemen maar ik kan me er echt uren mee vermaken. Je schrijft funda trouwens echt zonder hoofdletter. Maar goed back to het funda huis. In 2016 deed funda onderzoek onder de 1 miljard keer dat huizen op de site werden bekeken. De gemiddelde funda bezoeker wenst een kasteel, zoekt een vrijstaande woning en koopt een rijtjeshuis.

Vooraanzicht funda rijtjeshuis

Rijtjeshuis dat voelt als een kasteel

Met deze data werd het funda huis ontworpen, een rijtjeshuis wat aanvoelt als een kasteel. Ze hebben namelijk hetzelfde gevoel aan ruimte geprobeerd te creëren als in een kasteel. Een grote leefruimte wordt daardoor gecombineerd met compacte slaapkamers. Enorme hoeveelheid lichtinval door het gebruik van hoge ramen aan de achterzijde. Aan de voorzijde van het huis opengewerkt metselwerk wat gefilterd licht binnenlaat en zorgt voor meer privacy. Een inloopbad, een grote zolder en er is zelfs een torenkamer. De keuken lijkt haast verwerkt in de muur waardoor deze wegvalt in het geheel. Het funda huis laat daarmee het droom(t)huis van veel Nederlanders zien.

Doorsnede “standaard” rijtjeshuis
Doorsnede funda rijtjeshuis

Vertrekken in plaats van kamers

Het huis is verdeeld in vertrekken in plaats van kamers, door open verbindingen wordt het gevoel van ruimte extra benadrukt. Zo is er een bedstee, een doorzonzolder en al eerder genoemd inloopbad. Hier is echt out of the box nagedacht over routing, lichtinval, functies, en het gebruik van ruimtes. Hoe lang ben je in welke ruimte? Slapend breng je je tijd op een andere manier door dan wanneer je aan het koken bent. Allemaal vragen waar over na is gedacht. Het ontwerp van het exterieur, wat in basis de vorm van een “standaard” rijtjeshuis heeft, is hierdoor totaal anders neergezet. Het laat je op een andere manier naar wonen kijken. Dat maakt het funda huis zo gaaf vind ik.

Achterzijde funda rijtjeshuis

Nieuwe inzichten

Door op een andere manier na te denken over exterieur en interieur en vanuit die gedachte te ontwerpen ontstaan nieuwe inzichten. Het funda huis is een samenwerking tussen architecten Jeroen Atteveld en Dingeman Deijs, Nieuw Wonen Nederland en Van Wijnen bouwbedrijf. Benieuwd wat ze met de nieuwe inzichten voor het interieur hebben gedaan? Kijk zelf maar…

Living
View vanaf de overloop
Slaapvertrek in plaats van kamer
Inloop bad in plaats van badkamer
Torenkamer, met veel licht van boven in plaats van de bekende dakkapel
Doorzonzolder met slaapplek

Wat vind jij van het funda huis?

Gemeentes kunnen zich aanmelden voor het bouwen van een funda huis. Heel benieuwd ik welke gemeente het huis zal worden gerealiseerd en hoe het er straks in het echt uit komt te zien. Daarnaast heel benieuwd of jij het ontwerp zowel van de buiten als binnenkant kunt waarderen? Ik liet al een beetje doorschemeren dat ik de manier van denken en uitwerken echt verrassend vind. Daarnaast ziet het er op de renderingen echt ruimtelijk uit. Super benieuwd naar het eindresultaat en ben zeker van plan een kijkje te gaan nemen als het echt zover is.

Droom(t)huis

Citizen of gaat niet alleen over interieurinspiratie en over het delen van reisverhalen. Ook help ik je graag bij het inrichten van je droom(t)huis, droomkantoor, droomwinkel of bijvoorbeeld droompraktijkruimte. Dat kan zijn door een kleuradvies, compleet interieurplan of op een andere manier. Neem contact op zodat we samen je dromen kunnen laten uitkomen.

Volg jij Citizen of al? : INSTAGRAM – FACEBOOK – LINKEDIN

Beelden: funda.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.