Sinds twee jaar ben ik besmet met het plantenvirus. Om lekker te genieten van al het moois qua planten gingen we op de fiets naar de Hortus Botanicus. Met de middelbare school ben ik ooit naar de Chelsea Physic Garden in Londen geweest. De enorme grootte van deze botanische tuin, adembenemende vlindertuin en de oude houten kassen kon ik mij nog goed herinneren. Was benieuwd hoe het in de Hortus zou zijn. Afgelopen Museumnacht wilden we er al naar toe, we zagen een gave discoshow en hoorden goede muziek uit de diverse kassen. Helaas was er een rij van anderhalf uur, ja echt anderhalf uur… Conclusie planten zijn hip en tijd om later terug te komen.

Hortus Botanicus
Hortus Botanicus betekent is Latijns voor botanische tuin. De Hortus bestaat sinds 1638 en speelt een belangrijke rol in de Amsterdamse geschiedenis. De oprichting van de tuin door het stadsbestuur en de rol van de VOC en de WIC bij de ontwikkeling van de diverse planten. “De Hortus Amsterdam wil mensen van alle leeftijden inspireren door ze de schoonheid en diversiteit van planten te laten zien en zo hun kennis over planten te vergroten.” In totaal beslaat de Hortus 1,2 hectare, midden in het Amsterdamse centrum. In de tuin staan vier verschillende kassen.




Drie klimatenkas
De Drie Klimatenkas is een echte blikvanger. De kas werd in 1993 ontworpen door Zwarts & Jansma Architecten. De kas is verdeeld in drie klimaatzones, de subtropen, de woestijn en de tropen. Je loopt verschillende routes door de kassen. In de tropische kas moesten we direct aan Singapore denken, een hoge luchtvochtigheid en prachtige grote planten. Wat we in Singapore in het wild tegenkwamen zagen we nu in deze kas. In het woestijngedeelte hebben we uitgebreid de tijd genomen om de cactussen, Agave’s, Aloës en andere bijzondere soorten te bekijken. Ook bijzonder om te zien dan sommige cactussen vruchten hadden, dat had ik nog niet eerder gezien. Het was hier heerlijk warm en droog, erg lekker zo op een regenachtige winterdag.

Palmenkas
In de monumentale Palmenkas uit 1912 staan kuipplanten, palmen en cycadeeën te overwinteren. Zoals bijvoorbeeld de metershoge Strelitzia Nicolai die je hier in het midden van de foto ziet. Strelitzia ‘s zijn mijn lievelingsplanten dus je begrijpt dat we deze beauty even goed hebben bekeken. De planten staan hier omdat ze anders niet overleven in het Nederlandse klimaat in de winter. Naast de tijdelijke planten staan er ook vaste planten in de kas, zoals een 350 jaar oude Broodboom.

De vlinderkas en het kaslokaal
Vlinders worden helaas met uitsterven bedreigd, voor het behoud van de vlinders is er een vlinderkas. Hier zie je de mooiste tropische vlinders fladderen. De ene nog mooier dan de andere, ze eten vooral fruit wat je ook veel ziet liggen in de kas. De eitjes en rupsjes op de planten worden verzameld door de medewerkers van de Hortus. Zij zorgen er in een poppenkas voor dat de vlinders worden opgekweekt. De andere planten in deze kas worden gebruikt voor medicijnen en vezels. In het kaslokaal geven krijgen kinderen les. Toen wij er waren was er ook een basisschool klasje, de kindjes vonden het super om te kijken of het lukte om een vlinder op je hand te laten landen.
De tuin
We zijn door de tuin gewandeld van kas naar kas. De tuin is ook voorzien van bijzondere planten en bomen. Omdat het regende en best koud was op het moment dat wij in de Hortus waren. Bezoeken we de tuin een keer in de lente of zomer, wanneer alles er op zijn best bij staat. Staat de Hortus ook op je lijstje om te bezoeken in Amsterdam? Ben jij ook net als ik zo ‘n plantengekkie? Laat het weten in een reactie hieronder.
Lees ook: Plant Power
Volg jij Citizen of al? : INSTAGRAM – FACEBOOK – LINKEDIN

One thought