Je huis opruimen, zes praktische tips

Bij de één zit opruimen in het bloed en bij de ander is het een “gezellige rommel”. Eerlijk gezegd vind ik het erg fijn als dingen een vaste plek hebben, anders ben ik nogal snel wat kwijt. Als klein meisje was ik helemaal chaotisch, hoe vaak mijn ouders niet bij de deur stonden te wachten op mij als we ergens heen gingen. Omdat ik mijn favoriete muts/sjaal/t-shirt/tas/ring kwijt was. We hadden op een gegeven moment de afspraak, kwijt betekent, het is in huis ik kan het even niet meer vinden. Kwijt kwijt is echt (buitenshuis) kwijt, geen idee waar ik moet zoeken. Zo konden ze direct merken of ze in actie komen zinvol was of niet. Opvoedkundig top systeem als je een chaotisch kind zoals ik was, hebt.

Zorg dat alles een vaste plek heeft

Tegenwoordig is het allemaal anders, alhoewel ik nog steeds onrustig wordt als mijn telefoon niet op rechts in mijn jaszak zit, sleutels daar ook zitten. Portemonnaie in mijn binnenzak, boodschappenmunt op links. Geen idee waarom die boodschappenmunt op links nou zo belangrijk is, tic van de laatste tijd denk ik. Zo vaak gebruiken we namelijk geen kar in de supermarkt en zo vaak ben ik niet meer in de winkel sinds we Picnic laten bezorgen. Naja ieder zijn dingetje zo…toch? In huis hebben bij ons de meeste dingen ook een vaste plek, des te beter kan ik dingen vinden. Mijn brein is namelijk niet ingesteld op waar heb ik de kruimelzuiger gelaten als deze niet op zijn vaste plek staat. Sommige mensen kunnen hier prima mee omgaan, mijn brein die scant dit soort dingen niet. Dus om het mezelf makkelijker te maken, berg ik zaken op een vaste plek op. Zo hoef ik niet na te denken waar ik het vind. Kost discipline maar helpt enorm, om de innerlijke chaos weg te krijgen. De orde van de vaste plek, geeft rust en scheelt veel onnodige zoektijd.

Organiseren kun je leren

Waarschijnlijk heb je voor je studie of je werk een planning, en een agenda. Je deelt je werk in naar aanleiding van wat er moet gebeuren, en maakt in je agenda een verdeling van wat je in je vrije tijd gaat doen. Wanneer je sport, met wie je wanneer afspreekt. Zoals je dit organiseert kun je ook opruimen organiseren. Stel jezelf daarbij de vraag, ga je per ruimte opruimen, of bijvoorbeeld per la. Als je er tegenop ziet kun je beter klein beginnen, bijvoorbeeld eerst alleen de keukenla. Grote kans dat je deze ook in één dag af krijgt. Waardoor het als een opluchting voelt dat deze la er weer prima bij ligt. Zo hou je het opruimen overzichtelijk, in plaats van de hele keuken in één keer op zijn kop te zetten. Als er onverwachts iets tussen komt is het ook niet zo dat je keuken verdere puinbak uitstraalt.

Maak ruimte

Door op te ruimen maak je ruimte, je reorganiseert. Opruimen is niet spullen van het ene kastje naar het andere kastje verplaatsen of van de ene ruimte naar de andere. Natuurlijk kun je wel de indeling verbeteren door het gebruik van manden, voor bijvoorbeeld sokken en ondergoed. Daarnaast heb ik ook mandjes voor bikini ‘s en badpakken, voor medicijnen, voor alle flessen met haar, gezicht en body verzorging, een bakje waar alle nagellak bij elkaar zit. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Zorg voor voldoende opbergruimte. Zodat niet de inhoud van je halve keukenkastje naar beneden stort als je het open trekt. Moet ineens aan mijn broer denken, die ging vroeger tijdens het opruimen alles onder zijn bed verstoppen. Dan trok hij het dekbed naar beneden zodat de ruimte onder het bed bedekt was met het dekbed en dan riep ie heel hard mijn moeder voor de controle. Haha… als ik er aan terug denk, moet ik weer lachen. Dat uitgestreken gezicht dat hij echt alles had opgeruimd. Of mijn opa die alles uit zijn schuur haalde en vervolgens vond dat ie eigenlijk alles wel weer kon gebruiken en het van de ene naar de andere kant verplaatste.

Valkuil

Laatst sprak ik met Lisette, zij is altijd opruimcoach geweest. Zij vertelde mij wat voor de meesten mensen de grootste valkuil is bij het opruimen. Een valkuil die ik heel goed bij mijzelf herken en waar ik nog niet eerder bij stil had gestaan. Dat is namelijk de gedachte wellicht kan ik het later nog gebruiken. Mijn opa dacht het vroeger al van de spullen in zijn schuur en ik heb het ook best vaak. Want wanneer weet je zeker dat je iets niet meer kunt gebruiken? Vaak probeer ik er een limiet aan te hangen, de zaken die ik nu al een jaar niet meer heb gebruikt zullen mee gaan in The minimalism game waarmee ik vandaag gestart ben. We zijn met vijf enthousiastelingen gestart, het leuke is dat Lisette ook mee doet. Zelfs zij als voormalig opruimcoach bekende eerlijk dat het ook een valkuil van haar is, ach ze is natuurlijk ook maar een mens. Opruimen is ook loslaten, denk na wat het ergste is wat er kan gebeuren als ik het weggeef of gooi? Foto ‘s hebben een andere veel emotionelere lading en vind ik daarom moeilijker om weg te doen dan bijvoorbeeld schoenpoets. Toch heb ik de schoenpoets twee jaar bewaard omdat ik dacht deze nog te gaan gebruiken. Nu heb ik al lange tijd geen blauwe schoenen meer, dus kan de schoenpoets voor blauwe schoenen zeker weg.

Uitmesten

Uitmesten is gewoon een heerlijk woord voor alles uit een la of kastje halen en even kritisch kijken naar wat weg kan. Vooral voor de rommella, die iedereen heeft, is één keer per jaar uitmesten geen overbodige luxe. Voelt toch altijd weer heerlijk als de rommella is opgeruimd al is het maar voor een week tot dat er weer bonnetjes en andere zooi bijkomt. Een berging, schuur of garage is ook vaak een verzamelplaats van meuk waarvan we nog niet weten wat we er mee willen. Waarvan we geen zin hebben om het echt weg te gooien, of toch verwachten het misschien te kunnen gebruiken. Ook voor deze ruimtes is het handig om deze één of twee keer per jaar uit te mesten. Opruimen en uitmesten is zeker handig voordat je gaat verhuizen. In ons geval ga ik nu the minimalist game aan, na de verhuizing omdat ik helaas voor de verhuizing fysiek niet zoveel kon door de Acnes.

Minimaliseren

De één is van nature opgeruimder dan de ander, de één vind een opgeruimd huis ook belangrijker dan de ander. Daarom zou ik je nog wel 20 tips kunnen geven, echter ik denk dat ik het je met deze zes tips gewoon net allemaal even makkelijker maak. Want waarom ruim je eigenlijk op? Dat is een vraag met een simpel antwoord. Door op te ruimen, wordt je hoofd leger en kun je je beter focussen op andere dingen. Vergelijk het met een agenda, door afspraken direct in je agenda te zetten hoef je er niet constant aan te denken.

Zoals ik al schreef is vandaag the minimalism game gestart, het eerste item is de Alessi koekjes trommel. Pracht van een trommel, maar staat helaas al weer even te verstoffen. Tijd om er iemand anders blij mee te maken. De trommel was ik eigenlijk ook al weer vergeten, daarvan ga ik dus zeker geen spijt krijgen want deze was allang uit mijn gedachten. Mocht je in één van de items die ik weg doe geïnteresseerd zijn laat het even weten. Mocht je nog mee willen doen met de game, dan kan dat ook nog! Heel benieuwd of jij nog opruim tips hebt? En of je van team opruim of team poets bent? Of misschien wel van allebei of juist niet. Ik ben stiekem meer team poets, daar wordt ik nog net even vrolijker van dan opruimen. Maar goed de poetstips komen later vast nog eens…

Beelden: Pinterest

Volg Citizen of: INSTAGRAMFACEBOOKLINKEDIN

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.