Facts en favorites in Lissabon

Het Portugese Lissabon is niet zo druk en duur als bijvoorbeeld Londen of Parijs, maar er is haast net zoveel moois te zien. Over Lissabon waren mijn collega ‘s niets dan lyrisch, het beste eten, heerlijkste weer, mooiste gebouwen, kortom één grote lofzang. Tijd om eens te ontdekken of het echt zo is.

Facts

  • Lissabon is de hoofdstad in Europa met de meeste zonuren per jaar zo’n 2300 tot 3300 uur per jaar.
  • Lissabon is heuvelachtig, goede wandelschoenen kunnen dus geen kwaad.
  • De stad heeft een Jezus beeld zoals in Rio de Janeiro staat, een kardinaal vond het zo mooi dat hij het liet nabouwen.
  • De Santa Justa lift verbindt twee wijken met elkaar, het mooie is dat de lift een hoogteverschil tussen de wijken van 45 meter overbrugd.
  • De (ouderwetse) tram heeft een cult status en brengt je van heuvel naar heuvel. Tramlijn 28 welke door Alfama, een oude volkswijk gaat is de bekendste.
  • Pasteis de Belem en ingeblikte sardientjes zijn veel gegeten lekkernijen.
  • Rua Nova de Carvalho is een roze straat, het loopt door het red light district. Hier zie je overdag niets van en om het een positievere sfeer te geven is de gehele straat roze geverfd.
Sardientjes souvenir Lissabon

Favorites

Area: Er zijn zoveel fijne gebieden in Lissabon dat ik het deze keer moeilijk vind een favoriet aan te wijzen.

Beach: Cascais is prima te bezoeken als dagtripje vanuit Lissabon. De trein brengt je er in ongeveer een half uur naartoe. Als je aan de kant van de rivier de Taag zit heb je prachtig uitzicht tijdens de route welke veelal langs het strand loopt. Cascais wordt gekenmerkt door de veelal pastelkleurige gebouwen. het strand is niet mega groot maar het is er heerlijk toeven. Je kunt vanuit Cascais langs de kust naar Estoril wandelen, ondertussen geniet je van de heerlijke wandel route. Bij Santini heb je heerlijk ijs, het is vlakbij het station dus ideaal voordat je aan de terugreis begint.

Shopping: Eerlijk gezegd heb ik niet echt geshopt in Lissabon. Conserveira de Lisboa vond ik wel echt een gaaf winkeltje, ze verkopen sardientjes en andere vis in de mooiste kleurrijke conserven blikken. Loja das Conservas, Rua do Arsenal 130.

To do: Het industriele LX Factory vond ik heerlijk om rond te struinen, galleries, barretjes, design shops en een concertruimte, zijn op het voormalige fabrieksterrein te vinden. Je kunt er heerlijk een terrasje pakken kijkend naar de mooie oude fabrieksgebouwen en de graffitikunst die je over het gehele terrein vind.

Santa Justa lift Lissabon

Santa Justa lift, gebouwd in 1902, deze lift is volledig van ijzer en voorzien van neogotische figuren. Veel mensen denken dat Gustav Eiffel de lift ontworpen heeft, het is echter een leerling van hem geweest, Paul de Meisnier Ponsard. Omdat Lissabon zo heuvelachtig is en daardoor de hoogte verschillen tussen sommige wijken enorm zijn, verbindt de lift de Rua Santa Justa met het hoger gelegen Largo do Carmo. Je kunt met de Lissabonse OV chipkaart deze lift in, je betaald rond de € 3,- voor een enkeltje. Vond het erg gaaf omdat de lift echt een prachtige architectuur heeft, je hebt ook echt van die ouderwetse deuren. Het overbruggen van de lengte van 32 meter duurt niet lang, maar ik vond het echt gaaf!

De oudste wijk is Alfama, je vindt hier smalle straatjes, stijle straatjes, kleurige gevels met prachtige tegeltjes. Echt een genot om doorheen te wandelen, trek wel goede schoenen aan want dat ene avondje waarbij ik mijn hakken aan had en we daar boven aan een stijle straat belandden dat was niet toch niet zo heel relaxed, wel hilarisch want ik ging een soort zijwaarts naar beneden.

Sintra is wat mij betreft ook een bezoekje waard, je waant je echt in een andere wereld. Sintra is een prachtig stadje onder aan de voet van het Sintra gebergte. Het ligt rond de 40 minuten rijden vanuit Lissabon. Sintra was een geliefde plaats voor koningen en mensen van adel, ze bouwden kastelen, paleizen en buitenverblijven. Palácio da Pena, vond ik het gaafst een ontzettend kleurrijk kasteel, geel, rood en paars zijn de hoofdkleuren. Het is het voormalige zomerpaleis van de Portugese koninklijke familie. Het staat boven op een heuvel dus het is een mooie wandeltocht er naar toe, maar je kunt door het gehele paleis lopen.

De favorites hebben per bestemming niet altijd dezelfde categorieën, elke bestemming is anders en heeft andere gave ervaringen. Daarbij zijn de favorites, gebaseerd op mijn ervaringen, het kan natuurlijk zomaar zijn dat jij iets heel anders hebt ervaren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.