Lissabon citytrip tips

Lissabon, de Portugese hoofdstad aan het water is hip maar ook authentiek deze afwisseling maakt het een fijne stad. Het strand van Cascais en de kastelen in Sintra liggen beiden op een half uurtje rijden, waardoor dat je ook makkelijk even buiten de stad gaat. Eerder deelde ik al wat facts en mijn favorites maar extra travel inspiratie is nooit weg toch?

Azulejos

Lissabon is gebouwd op zeven heuvels, de architectuur is bijzonder oud. Je treft er veel azulejos, siertegels op de gevels in de mooiste kleuren en patronen. De ene nog mooier dan de andere. Azulejos zijn worden gemaakt van keramiek en zijn vaak ook nog van schilderingen voorzien. Ze moesten er voor zorgen dat de warmte in de zomer buiten bleef en in de winter juist in het huis bleef.

Santa Justa lift

Omdat Lissabon zo heuvelachtig is, heb je vaak prachtige uitzichten over de stad terwijl je midden tussen de huizen staat. Sommige hoogte verschillen worden makkelijk overbrugt door de tram, en lopend zijn de soms steile stukken ook vaak prima te doen. Het hoogte verschil tussen de Rua Santa Justa met het hoger gelegen Largo do Carmo wordt overbrugt door een lift. De Santa Justa lift is gebouwd in 1902. De lift is volledig van ijzer en voorzien van neogotische figuren. Veel mensen denken dat Gustav Eiffel de lift heeft ontworpen, het is was een leerling van hem, Paul de Meisnier Ponsard. Je kunt met de Lissabonse OV chipkaart de lift gebruiken, je betaald rond de € 3,- voor een enkeltje. Ik vond het erg gaaf omdat de lift echt een prachtige architectuur heeft, hij gaat niet snel en je hebt echt van die ouderwetse schuifdeuren. In totaal overbrug je een lengte van 32 meter, niet heel hoog dus maar toch een knap staaltje architectuur uit die tijd.

Alfama

De oudste wijk is Alfama, smalle stijle straatjes, azulejos, echt een genot om doorheen te wandelen. Tip, trek goede schoenen aan want dat ene avondje waarbij ik mijn hakken aan had en we boven aan een stijle straat in een restaurantje belandden dat was niet toch niet zo heel relaxed. De terugweg was wel grappig want ik ging een soort zijwaarts naar beneden. Door deze wijk loopt ook de historische tramlijn 28 naar het 11e-eeuwse Castelo de São Jorge. In deze wijk vind je veel café ‘s en restaurants, en mocht je fado muziek, de volksmuziek van Portugal willen horen dan ben je hier ook aan het goede adres.

LX factory en de haven

LX Factory is een oud fabrieksterrein wat galleries, barretjes, design shops en een concertruimte heeft. Je kunt er heerlijk een terrasje pakken kijkend naar de mooie oude fabrieksgebouwen en de graffitikunst die je over het gehele terrein vind. In de gebouwen van LX Factory vind je diverse creatieve shops, van een barber shop tot een vintage shop, een tassen shop tot een boekenwinkel. Als je van het rauwe industriële sfeertje houdt in combinatie met de creativiteit die je hier vindt raad ik je zeker aan om een kijkje te gaan nemen. Vlakbij de LX factory ligt de haven, het is denk ik vijf maximaal 10 minuutjes wandelen. In de haven zitten veel visrestaurants. Je kunt hier heerlijke visjes eten, van simpel tot heel luxe. Vanuit de haven heb je ook goed zicht op het Jezus beeld, wat je aan de overkant van de Ponte de 25 abril brug ziet. Het is hetzelfde beeld als in Rio de Janeiro

Sintra 

Sintra is een prachtig stadje onder aan de voet van het Sintra gebergte. Het is ongeveer een half uurtje rijden vanuit Lissabon. Sintra was een geliefde plaats voor koningen en mensen van adel, ze bouwden er kastelen, paleizen en buitenverblijven. Palácio da Pena, vond ik het gaafst een ontzettend kleurrijk kasteel, geel, rood en paars zijn de hoofdkleuren. Het is het voormalige zomerpaleis van de Portugese koninklijke familie. Het staat boven op een heuvel dus het is een mooie wandeltocht er naar toe, maar je kunt door het gehele paleis rondkijken.

Cascais

Cascais is goed te bezoeken als dagtripje vanuit Lissabon. Je rijdt er in ongeveer een half uurtje naartoe in de trein. Als je aan de kant van de rivier de Taag zit heb je prachtig uitzicht tijdens de route die vooral langs het strand loopt. Cascais wordt heeft veel pastelkleurige gebouwen. Het strand is niet mega groot, zoals in Nederland maar het is er heerlijk toeven. Je kunt vanuit Cascais langs de kust naar Estoril wandelen. Bij Santini heb je heerlijk ijs, het is vlakbij het station dus ideaal als je aan je terugreis naar Lissabon begint.

Ben jij weleens in Lissabon geweest? Heb je ook zo van deze zonnige stad genoten? Of heb je het helemaal anders ervaren? Ben benieuwd naar je ervaring…

Lees ook: Adembenemende Algarve of Algarve favorites

Volg jij Citizen of al? : INSTAGRAMFACEBOOKLINKEDIN

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.