Lounge Chair en Ottoman – Charles & Ray Eames

” Waarom maken we niet een eigentijdse versie van de Engelse clubfauteuil?” Met deze vraag begonnen Charles & Ray Eames aan het ontwerp en de ontwikkeling van de Lounge Chair en Ottoman. Het ontwerp moest de behoefte vervullen van een royale luxueuze zitgelegenheid die het ultieme comfort aan de hoogste kwaliteit in materiaal en uitvoering zou koppelen. We spreken hier over de begin jaren ’50. In 1956 komt de eerste Lounge Chair en Ottoman op de markt. Ze wisten toen nog niet dat de Lounge Chair en Ottoman zouden uitgroeien tot één van de grootste klassiekers in het twintigste- eeuws meubelontwerp.

Zoals je misschien weet werk ik naast mijn eigen bedrijf Citizen of, ook bij Vitra. Producent van de Lounge Chair en Ottoman, het werd eens tijd vond ik om je meer over dit bijzondere ontwerp te vertellen.

Honkbal handschoen

Charles en Ray zagen het als een enorme uitdaging om een moderne Amerikaanse versie te ontwerpen van de beroemde, comfortabele lederen clubfauteuil, zoals je ze in Engelse herensociëteiten zag. De Lounge Chair zou net zo ‘n warme en open uitstraling moeten hebben als een veel gebruikte honkbal handschoen, vond Charles. Charles en Ray hielden van experimenteren, zo is er uit de eerste productie periode een kleine hoeveelheid Lounge Chairs met verschillende stoffen op de markt.

Herman Miller en Vitra

In Noord Amerika, Canada, Latijns Amerika en de Cariben worden de Lounge Chair en Ottoman door Herman Miller geproduceerd. In Europa door Vitra, zij bedienen ook de markt in het Midden Oosten en Azië. Je kunt een Lounge Chair van Herman Miller of Vitra het beste herkennen aan het type onderstel. Het ontwerp is van Charles en Ray Eames, maar ergens is er dus een verschil in het onderstel ontstaan. De reden hiervan wist zelfs de product manager bij Vitra mij helaas niet te vertellen.

Links de Herman Miller “poot” rechts de Vitra “poot”

Lounge Chair atelier

Vitra heeft een eigen Campus in Weil am Rhein Duitsland. Een campus vol inspiratie, musea, het Vitra Haus; de grootste Vitra showroom op woongebied, productiehallen en kantoren. Onderdeel van het Vitra Haus is het Lounge Chair Atelier. Hier kun je live kijken hoe ze de fauteuil en ottoman afwerken. Je kunt daarnaast je eigen Lounge Chair en Ottoman samenstellen. Zo kun je kiezen uit de verschillende leder soorten, houtsoorten voor de schalen en nerf patronen. Santos Palisander hout staat bijvoorbeeld bekend om zijn soms wilde vlam in de nerftekening. Wil je liever een wat rustigere vlam en een mindere grove huidstructuur in het leder dan kies je bijvoorbeeld walnoot wit gepigmenteerd Ideaal om er zeker van te zijn dat je toch net even dat fijne nerfje krijgt wat je zo mooi vindt.

Weetjes

Een van de eerste versies van de Lounge Chair had Santos Palisander houten schalen, de schalen hadden een bleke rand, stof en een gepolijst aluminium/ zijkant zwart onderstel. Zoals te zien op de afbeelding hierboven. Van deze stoffen versie zijn er maar een aantal gemaakt, ze behoorden tot de experimentele fase waarschijnlijk. Daarnaast wilden Charles en Ray vaak even afwachten wat de reacties waren op een product terwijl ze door bleven experimenteren. Snel daarna kwam de stoel in “glimmend” leder op de markt, deze versie is helaas ook niet meer verkrijgbaar.

Reden het is waarschijnlijk de recden dat Santos Palisander houten schalen nog altijd het meest verkocht worden. De meeste mensen zien bovenstaande configuratie toch als ” de klassieke versie”.

Afmetingen er zijn twee verschillende afmetingen, klassieke en nieuwe. De nieuwe afmetingen zijn onder andere op de markt gekomen door de vele vraag vanuit Nederland. Bij de nieuwe afmetingen is er meer ruimte tussen het hoofd- en rugkussen en is er een iets diepere zit.

Ottoman Lounge Chairs, worden bij voorkeur met Ottoman verkocht. Wanneer de Ottoman later wordt aangeschaft is er vrijwel altijd een afwijkende nerftekening van de houten schalen. Daarnaast heeft de Lounge Chair al onder invloed van licht gestaan waardoor de schalen lichtjes verkleurd kunnen zijn. Invloed van licht is namelijk niet tegen te houden.

Echtheidskenmerken voor de Lounge Chair zijn de zilveren genagelde plaatjes onder de zitschaal en Ottoman, daarnaast zit er onder het zitkussen en onder de Ottoman altijd een sticker met de fabrieks gegevens van de stoel. Door de zit los te maken van de stoel en ottoman kun je deze bekijken. Er wordt daarnaast altijd een echtheidscertificaat meegeleverd.

Materiaal

Leder er worden drie verschillende ledersoorten gebruikt. Leder Premium is een relatief glad runderleder met een platte nerf en een lichte glans. Volledig gekleurd met lichte pigmenten. Het semi-anilineleder voelt zacht aan, als een lederen handschoen. Precies zoals Charles en Ray in gedachten hadden. Leder Grand is een sterk en duurzaam runderleder met een natuurlijke, karakteristieke structuur, een volnerf leder. Volledig gekleurd met lichte pigmenten, en een semi-aniline leder. Grand leder is dik en stevig. Leder Natural is een zeer zacht Nappaleder van aniline-runderhuid met open poriën en een natuurlijke nerfstructuur, het krijgt na loop van tijd een levendige en typische patina.

Fineer hierboven zie je de verschillende fineersoorten, de eerste is zwart essen, hierbij is alleen van dichtbij de nerftekening goed zichtbaar. De tweede van links is Santos Palisander, kenmerkend is de wildere nerftekening en de roodachtige vlam die er soms doorheen zit. Als derde in de rij, walnoot zwart gepigmenteerd, vaak een rustige niet al te opvallende nerftekening. De vierde fineersoort is walnoot wit gepigmenteerd, ook hierbij is de nerftekening vaak rustig en deze valt door het witte pigment nog minder op. Tot slot Amerikaans kersen, deze kleuren combinatie geeft het geheel een zachte uitstraling, zowel de basis tint als de nerf liggen qua kleur heel dicht bij elkaar.

Er zijn twee versies de volledig zwarte versie met zwart essen houten schalen en de witte versie met wit gepigmenteerd noten houten schalen. Deze zijn door Hella Jongerius een Nederlandse ontwerpster in samenspraak met de erfgenaam Eames Demetrios samengesteld. Zij is door Vitra aangesteld als kleurenspecialist en heeft hierbij haar eigen zicht op de kleurencombinaties gedeeld.

Beeld: Herman Miller.com

Herman Miller Lounge Chairs en Ottomans hebben vaak ook “fellere” kleurcombinaties in vergelijking tot Vitra Lounge Chairs. Zo hebben ze bijvoorbeeld ook een Mohair versie, dus met een stoffen bekleding.

Lees ook: Noguchi Coffee table

Volg jij Citizen of al? : INSTAGRAMFACEBOOKLINKEDIN

Meer info: www.vitra.com

Beelden Lounge Chair Atelier: Vitra.com. Herman Miller Lounge Chair: Herman Miller.com

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.