Marmer in je interieur

Marmer in je interieur, het is een hele tijd “uit” geweest. Maar weer helemaal hip, hot and happening. Mijn liefde voor marmer is er al een hele tijd. We hadden thuis ronde wit marmeren theelichthouders in verschillende hoogtes, prachtig vond ik ze. Nu weer helemaal hip, retro en noem maar op, maar helaas heeft mijn moeder ze niet meer. Marmer heeft echt een comeback gemaakt en is niet meer weg te denken uit vele interieurs. Het heeft een chique en soms zelfs bijzondere uitstraling en heeft weinig onderhoud nodig. Een ideaal materiaal zou je denken…

Ooit

Als het aan mij ligt heb ik in mijn toekomstige koophuis, wat er heus ooit eens gaat komen. Een marmeren keuken, marmeren eetkamertafel, marmeren badkamer, ohja en een marmeren toilet. Okay niet de pot zelf maar de ruimte… dat is toch echt gewoon heel tof. Een soort van marmeren paleis. Qua kosten zal het misschien niet lukken maar dromen mag, toch? Het moet dan toch ook weer een combinatie van gruwelijk mooi en toch praktisch worden. Voor nu hou ik het bij een marmeren bureau en wat marmeren accessoires. Daarnaast heb ik in deze blog beloofd dat we voorlopig niet meer verhuizen dus het zal echt nog wel lang duren voordat het marmeren paleis er ooit komt.

Aders

Marmer is een metamorf gesteente, het veranderd door temperatuur, druk of vloeistof in de aardkorst. Het ontstaat door herkristallisering van kalksteen door warmte. De adering en schakering in marmer wordt veroorzaakt door metaaloxiden. Marmer bestaat naast wit en zwart uit vele kleuren, beige, blauw, grijs, roze, rood, geel en groen. Een bijzonder natuurproduct.

Soorten

Er zijn duizenden soorten marmer, dit zijn de bekendste

Arabescato de witte en Bianco statutario de gelige op de foto. Beiden Italiaanse marmer soorten. Deze foto heb ik gemaakt in de Bijenkorf Amsterdam. Beide marmers zijn witte druk geaderde soorten. Bij Arabescato lopen de aders net als bij een mens fijnmazig over het geheel. Bij Bianco statutario zijn er vaak kleurverschillen in het zelfde stuk marmer te zien. Vaak zit er een gelige gloed doorheen en zijn de aders donkerder van kleur.

IMG_0149

Calcatta, is een wit marmer uit Italie. Het heeft donkergrijze tot soms zwarte aders, die vaak breed uitwaaieren. Deze soort komt minder vaak voor en is daardoor een stuk duurder en exclusiever dan de andere witte soorten.

Carrara, wit marmer, het komt uit Carrara in Toscane, het noordwesten van Italië. Stiekem is dit mijn lievelings marmersoort, waarom? De basis is wit, vaak vlekkeloos en licht grijs geaderd. Zoals je hieronder op de tafel kunt zien.

White Beauty is een witte marmersoort en wordt gewonnen in China. Groen, grijs en zwart zijn tinten waarmee het wit is gemengd. Ook hier is weer sprake van een korrel schakering. De aders variëren in wit of zwart. De diverse tinten zorgen er tevens voor dat de White Beauty vaak als eye catcher wordt toegepast. En zeg nou zelf is het een beauty?

Nero Marquina, heeft een zwarte ondertoon met witte anders. De schakering varieert van fijn tot druk. Deze zwarte marmersoort wordt in de buurt van de stad Marquina in Spanje gewonnen. Nero Marquina is ontstaan door een gekristalliseerd rif vele miljoen jaren geleden. Dat zorgt voor de witte aders en soms fossielen.

Emperador dark, heeft een bijzondere opbouw van structuren. De donkerbruine basis heeft lichte of beige aderen en is vaak opgedeeld in vlakke korrelachtige structuren. Soms heeft deze marmersoort een goudkleurige gloed. Deze marmersoort komt uit Spanje, vlakbij Alicante.

Waarom wel, waarom niet?

Marmer lijkt mega mega sterk, er zijn natuurlijk ook veel sterke punten maar ook zwakke. De sterke punten van marmer zijn de looks, hardheid en soortelijk gewicht dat is een vakterm voor de dichtheid van het materiaal. Daarnaast is het breukvast en als het gepolijst wordt ziet het er prachtig uit. De minder fijne punten zijn prijs, gewicht en de poreusheid wanneer het niet gepolijst, gevernist of in de was is gezet. De negatieve punten zijn in mijn ogen prima om te buigen naar positieve punten.

Nice to know

  • Marmer komt van het Griekse woord marmaros, het betekent zoiets als glanzende steen.
  • Krijt en kalksteen hebben dezelfde basis als marmer, het mineraal calciumcarbonaat.
  • In het kader van de duurzaamheid, marmer is letterlijk een kei hard product, wat er voor zorgt dat het lang mee gaat.
  • Marmer wordt gewonnen in een groeves, de cararra groeves in Italië zijn met zo’n 300 groeves in het gebied de grootste.
  • Zuren zoals azijn en citroen kunnen vlekken achter laten in marmer.
  • In de Taj Mahal is veel marmer gebruikt, het marmer komt uit de Indiase stad Makarana.
  • Vroeger in de oudheid werd vooral wit marmer gebruikt voor de bouw ban tempels, zuilen en beelden. Gekleurd marmer was van oorsprong meer bedoeld voor het interieur.
  • Vanaf de 17e eeuw kwam marmer steeds meer voor in huizen.
  • De meeste soorten marmer zijn vorst bestendig.

Volg jij Citizen of al? : INSTAGRAMFACEBOOKLINKEDIN

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.