Meer genieten op vakantie? Zo lukt het beter

Herken je dat? Dat je niet zo goed weet waar je heen wilt. Of je gaat uit gewoonte naar een vakantiebestemming waar mensen uit je omgeving heen gaan. Of je denkt vooral aan wat anderen van je bestemming vinden. Je werk loslaten is lastig. Eigenlijk wil je het liefst gewoon lekker genieten. Meer genieten op vakantie, maar hoe dan?

Langkawi genieten

Vakantiebestemming kiezen

Waar wil je naar toe? Of nog een betere vraag. Waar zou je diep in je hart graag heen willen? Zonder dat je daarbij denkt aan wat anderen daar van vinden of zeggen. Gewoon jijzelf, waar wil jij graag heen? Schrijf deze bestemmingen eens op. Vervolgens ga je bedenken met wie. Is dat met je partner, je gezin, of lijkt het je heerlijk om alleen op vakantie te gaan. Om het overzichtelijk te maken, is een woordspin handig. In het midden schrijf je het woord vakantiebestemmingen. Met streepjes verbindt je alle bestemmingen waar je graag naar toe zou willen. Heb je genoeg ideeën, dan ga je kiezen uit deze bestemmingen. Vervolgens wanneer, en met wie. Als je de bestemming hebt gekozen ga je de rest uitstippelen.

VW busje travel
Rileys travel

Voorpret

Bedenk ook waar wordt ik blij van? Is dat met een tent ergens wild kamperen, een all-inclusive in een warm land, al liftend van bestemming naar bestemming. Door bezig te zijn met dit soort vragen begint de voorpret. Hoe beter de manier van reizen bij je past hoe meer voorpret en ontspanning je zal ervaren. Natuurlijk kan er onderweg altijd wat gebeuren, maar het zit vooral in iets doen wat bij je past. Heb je er een grafhekel aan om alles zelf uit te zoeken, ga dan lekker naar het reisbureau. Als je doet wat dicht bij je staat, geniet je het meest.

Australie Riley travel
Rileys travel

Neem de tijd

Een goede voorbereiding op je vertrek helpt. Haast draagt absouluut niet bij aan een relaxed gevoel. Rekening houden met de verwachte reistijd en wat zijn de opties als het tegen zit? Zo ben je voorbereid op de reis. Op bestemming aangekomen? Neem de tijd, je hebt vakantie. Tijd om dingen te doen die je batterij opladen, die je energie geven. Zo onstaat er ruimte om te genieten van alle nieuwe indrukken en ervaringen. Als je vakantie rammetje vol is gepland, heb je niet eens tijd om alles te verwerken. Klinkt zwaar maar het werkt wel zo. Als je de tijd neemt en nadenkt over wat voor jou een goede balans is op vakantie, is er ruimte om lekker te genieten.

Met een groep

Als je met een groep gaat, helpt het verwachtingen uit te spreken tijdens de voorbereiding. Wij waren eens met groep van zes bij elkaar om onze vakantie te bespreken. Een van de zes had eigenlijk diep in zijn hart een heel ander beeld van vakantie vieren dan de rest. Door dit naar elkaar uit te spreken, hebben we van te voren met elkaar kunnen besluiten dat het zowel voor hem als voor ons minder leuk was als hij mee ging. Uiteindelijk waren we met zijn allen blij, dat we dit open en eerlijk hadden uitgesproken voordat er iets was geboekt.

Water genieten rileys travel
Rileys travel

Afschakelen

Ken je dat? Heb je kei hard gewerkt om je werk af te krijgen, zelfs stress gehad om alles goed achter te laten. Ben je bij aankomst, ziek, ineens komt alles er letterlijk uit. De overgang van drukte op je werk naar rust op vakantie is dan waarschijnlijk te groot. Dit heb ik regelmatig meegemaakt. Het helpt dan om niet direct gestrekt op je strandbedje neer te strijken maar in beweging te blijven en af te schakelen naar een relaxter tempo.

Wijn sauvignon blanc
Rileys travel

Nagenieten

Ben je net een week onderweg moet je al weer naar huis. Veel mensen vinden het lastig om na te genieten. Ze gaan direct weer aan het werk en zijn na drie dagen de vakantie al weer bijna vergeten. Alle dagelijkse beslommeringen, laten ons het vakantiegevoel al snel vergeten. Er zijn een paar kleine dingen die er voor kunnen zorgen dan je nageniet. Zo heb ik tijdens onze reis naar Marbella een fijne radiozender gevonden die ook in Nederland is te beluisteren. Ik luister nog regelmatig naar Spaanse muziek die mij heerlijk doet nagenieten. Souvenirs als een fles wijn, of een simpele theedoek nemen je weer even mee terug naar die fijne momenten. Het maken van een fotoboek, of foto’s printen en ophangen in huis helpen ook de fijne herinneringen vast te houden.

Heb je wat gehad aan de tips om meer te genieten op vakantie? Of heb jij zelf nog een goede tip, laat het ons weten in een reactie.

Lees ook: Hortus Botanicus Amsterdam of Summer essentials: ben jij klaar voor een fijne zomer?

Volg jij Citizen of al? : INSTAGRAM – FACEBOOK – LINKEDIN

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.