Moskou een bijzondere kennismaking

Toen ik terug kwam uit Moskou was de meest gestelde vraag, wat vond je er nou van? Moskou is in mijn ogen vooral een bijzondere stad. Bijzonder in allerlei opzichten, qua sfeer, cultuur, gebruiken en architectuur. Moet eerlijk zeggen dat ik niet echt een concreet beeld in mijn hoofd had van hoe het zou zijn. Dat komt denk ik omdat ik niet vaak tv kijk en daardoor niet echt beïnvloed wordt door het beeld wat de media van Rusland en daarbij ook Moskou schetst.

Het gewone leven

We verbleven bij Nederlandse familie van mijn vriend die al jaren in Moskou wonen. Een andere situatie dus als op de meeste reizen. Daardoor juist bijzonder omdat je bij “locals” slaapt beleef je de stad op een totaal andere manier dan wanneer je zelf op pad zou gaan. Sneller eigenlijk, omdat zij de weg kennen, de taal spreken en de gebruiken kennen. Je ervaart van dichtbij  hoe het “gewone” leven in Moskou er aan toegaat. Daardoor heb ik deze week als ontzettend bijzonder en fijn ervaren.

Kathedraal van de voorbede van Moeder gods Moskou

Facts

  • Moskou is de hoofdstad van Rusland, er wonen ongeveer 12 miljoen Moskovieten.
  • Daarnaast draagt Moskou de titel grootste hoofdstad van Europa. Met de voorsteden erbij wonen meer dan 19 miljoen mensen in Moskou.
  • Moskou heeft sinds 1935 een metronetwerk, de metro ‘s rijden om de 1 à 2 minuten tijdens de spits.
  • De zeven zusters, was het prestige project van Stalin. Het zijn belangrijke gebouwen zoals een ministerie en universiteit in classicistische bouwstijl.
  • De rivier Moskva heeft Moskou zijn naam gegeven.
  • Arbatstraat is de oudste straat van Moskou, deze is maar liefst 523 jaar oud.
  • Vanaf Amsterdam vlieg je in ongeveer drie uur naar Moskou.
  • In Rusland betaal je met Roebels, deze heeft momenteel een gunstige koers ten opzichte van de Euro.
  • Je hebt een visum nodig om Moskou te kunnen bezoeken, wij hebben het visum via een visumbureau in Amsterdam laten regelen. Je betaald er wat voor, maar het is alle moeite waard daar de Russische taal echt lastig is.
Moskou huizen

Wereldstad

Als je gewend bent om in de stad te leven, kijk je niet zo snel op van drukte. Dat Moskou een wereldstad is voel je aan alles, vooral in het verkeer. In de auto zie je links, rechts, schuin voor je, achter je, overal verkeer voorbij razen. Op de snelweg zie je soms mensen keren, achteruit rijden, of kom je ineens fietsers tegen op een vijfbaansweg. Als je niet gewend bent aan drukte in het verkeer dan voelt de Russische snelweg waarschijnlijk als een hel. Vond het eerlijk gezegd vooral fascinerend. Het scheelt dat wij op pad waren met een zeer ervaren chauffeur die zeker 20 jaar rond rijdt in Moskou. Heb mij ondanks de chaos geen moment bang gevoeld in de auto. Nou ja op die ene keer dat we instapten bij een gekke Uber chauffeur met enge rem acties na. De metro is een handig vervoermiddel om door Moskou te reizen, ze komen om de paar minuten en het metro netwerk is met 12 lijnen erg uitgebreid. In ongeveer 75% van alle metro ‘s staan de namen van de haltes zowel in het Russisch als in het Engels.

Russische vlag

Rusland

In Moskou voel je echt dat je in Rusland bent, hoe je dat voelt? Alles staat in het Russisch aangegeven, omdat het een totaal ander schrift is dan wij kennen vond ik het best lastig woorden te leren herkennen. Moskovieten spreken soms geen Engels wat het af en toe lastig maakt. Lastig is ook wel weer een uitdaging natuurlijk, zorgen dat je het toch onder de knie krijgt. Omdat we constant iemand hadden die Russisch sprak wordt er ook minder een beroep op je zoek zelf je weg skills gedaan. Heel lekker om gewoon te volgen in plaats van het allemaal uit te zoeken, soort van privé reisleiding.

Kremlin-details

Kremlin

Vroeger was het Kremlin het citadel van de Tsaren, hoofdkwartier van de Sovjet Unie, nu is het de residentie van de Russische president. Al eeuwenlang is het een symbool van macht en de overheid. Er staan kerken en kathedralen, musea, het Tsarenkanon en de Tsarenklok. Meerdere blogs zou ik kunnen vullen over het Kremlin. Het is een bijzondere plek, met bizar mooie gebouwen en vol geschiedenis. We zijn een aantal mooie Kathedralen in geweest, bijzonder om te zien dat het enerzijds goed bewaakt is maar dat het toch heel toegankelijk aanvoelt. Naast het Kremlin ligt het Rode plein, wat voor veel mensen als het hart van Moskou en het hart van Rusland voelt.

Supermarkt

Eliseyevskiy, is de mooiste supermarkt die ik ooit heb gezien. Van buiten zie je niet direct dat er een supermarkt in het pand zit, als je eenmaal binnen bent blijf je je verbazen over alle authentieke barokke details. Mijn vriend komt al heel lang in Moskou en vertelde dat je vroeger bij de ingang uit een grote bak een klein beetje zwarte kaviaar kon  nemen. Dat is nu haast niet meer voor te stellen, gezien de prijzen van de kaviaar die extreem hoog zijn.

Gorkipark

Gorkipark is ongeveer 2,5 keer zo groot als het Vondelpark en geopend in 1928. Het is een park vol mogelijkheden om te sporten zo is er een tennisbaan, voetbalveld, waterfietsen, beach volleybalveld, tafeltennistafels en vijf maanden per jaar een grote ijsbaan. Het is daarnaast een heerlijk park om te wandelen en te ontspannen. Het park grenst aan een kant aan de Moskva river. Je kunt er nootjes kopen om de eekhoorntjes te voeren, je hoeft zelf natuurlijk ook geen honger te lijden, er zijn diverse restaurants en eetkraampjes. Wij waren er op maandag, en het was gezellig druk in het park. We hebben heerlijk geluncht bij een restaurantje midden in het park, je hoorde helemaal niets van het hectische stadsgeluid. Het park heeft hele brede lanen en schone openbare toiletten. Het park is vanaf metro station Park Kultury en Oktyabrskaya te bereiken beiden ongeveer 8 minuten lopen. 

Matroesjka poppen in Moskou

Matroesjka

Tijdens veel van mijn reizen ben ik niet echt bezig met souvenirs. Als ik wat leuks tegenkom neem ik het mee. Mijn ouders hebben vroeger ooit een Matroesjka gekregen welke nog altijd in de woonkamer staat. Als kind vond ik dat heel bijzonder en speelde er graag mee. Een Matroesjka als souvenir stond op mijn lijstje. Op de Izmailovo market vindt je van alles; kleding, stof, fruit, noten, tapijten en souvenirs. Met een stel mooie sloffen, houten matroesjka poppetjes en wat cadeautjes voor het thuisfront gingen we naar huis. Wij waren op maandag op de markt, dat was heerlijk, je kon prima door de paden lopen en er was genoeg ruimte om te kijken. In het weekend kan het enorm druk zijn dus je kunt beter zoals wij door de weeks gaan. De Matroesjka poppen worden gemaakt van hout en met de hand beschilderd.

Ben jij al eens naar Moskou geweest? Heel benieuwd hoe je het hebt ervaren. Of heb je er misschien helemaal niets mee? Laat het mij weten in een reactie.

Volg Citizen of: INSTAGRAMFACEBOOKLINKEDIN

2 thoughts

  1. Pingback: Persoonlijk |

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.