Moskou(d)

Moscow building white neoclassic

Vorig jaar maakte ik op een bijzondere manier kennis met wereldstad Moskou. Als het ter sprake komt gaat het regelmatig zo… “Ben je naar Moskou geweest? Wat bijzonder… Hoe is het daar nou echt?” Moskou is een echte wereldstad, een metropool. Qua inwonersaantal en omgeving groter dan Londen, zelfs groter dan Parijs met voorsteden. Dat merk je natuurlijk aan het tempo dat je er doorheen reist. Met de verschillende verkeersringen om de stad zie je in één dag maar een klein stukje.

Moscow building with autumn tree

Verschillen

Hippe café’s, speciaal biertjes, winkels met de duurste merken je vindt het er allemaal. Toch merk je dat de cultuur heel anders is. Je merkt en voelt het in de omgang met de Russen, de gebruiken en vooral in dagelijkse dingen. Zoals wanneer men aan de weg werkt. In Nederland wordt de halve snelweg afgesloten als er aan één rijbaan wordt gewerkt. Je hebt waarschuwingsborden en bij het asfalteren wordt je nog net niet omgeleid via een andere route. In Moskou is daar geen tijd en ruimte voor. Je rijdt gewoon op het stuk afgeschraapte weg en alleen het stukje wat op dat moment opnieuw geasfalteerd wordt is afgezet. Nog een voorbeeld een ijshockeytafel in plaats van een voetbaltafel. Ijshockey is ook heel erg populair in Rusland. Precies dat soort “gewone” dingen die anders zijn of gaan maakt het zo bijzonder en mooi. Daarnaast kijk ik niet veel tv, waardoor mijn beeld van Moskou vooral gevormd is door mijn ervaring daar. Niet door de media in Nederland.

Ice hockey table game

Moskoud

Omdat we vorig jaar zomer de hoogtepunten al hadden afgevinkt, was er deze keer meer tijd voor quality time met familie. Daarnaast was het zoals de titel al zegt Moskoud en regenachtig. Nu ben ik sowieso een enorme koukleum, maar van 20 graden in Amsterdam naar 2 graden en een flink gure wind was even schakelen. Daarnaast was er sneeuw, je leest het goed begin oktober… sneeuw. Natte sneeuw, maar goed sneeuw hebben we al weer afgevinkt op de lijst. Helaas viel ook de verwarming uit… wat de titel natuurlijk ook wel een beetje recht doet. Gelukkig waren we voorbereid en waren er genoeg tijdelijke kachels in huis. Nu zijn Russische huizen veelal opgebouwd uit vele kleine ruimtes. Zo is het makkelijker om je huis te verwarmen. Het huis waar wij verbleven heeft toch wel wat Nederlandse invloed want de woonkamer en keuken zijn in één grote ruime. Even lekker dicht bij de kachel zitten dus.

Moscow in autumn with dutch flag
Autumn in Moscow

Herfstkleuren

De verandering van temperatuur, liet begin oktober al prachtige herfstkleuren zien. Waar thuis nog alles groen was, was Moskou al helemaal omgetoverd in herfstkleuren. Dat was terug te zien in het echte centrum van de stad, rondom het Kremlin. Alle straten waren extra aangekleed om de herfstsfeer te benadrukken. Mooie herfstkransen in winkelcentra, Instagramwaardige herfstsettings op het Rode plein, maar vooral de natuur had al prachtig werk gedaan. Dat blijft ook het mooie aan reizen, de natuur die je overal tegen komt. Zelfs in zo ‘n wereldstad waar je enorme parken vindt, waar men bewust bezig is om de planten en bomen te beschermen tegen vorst door boomschors te gebruiken.

Autumn in Moscow with basilic in back ground
Moscow red square autumn
Moscow autumn market

Vragen? Stel ze gerust

We hebben heus ook nog wel iets bijzonders gedaan afgelopen vakantie. Zo zijn we naar een schietbaan geweest. Waar we met diverse geweren hebben mogen schieten. Wat was dat ontzettend gaaf en wat ging het hard. Ook iets wat je in Nederland echt niet zomaar voor elkaar krijgt. Toch super gaaf om te hebben meegemaakt, en stiekem smaakt het wel naar meer. Mocht je nog vragen hebben over Moskou stel ze gerust, na twee bezoeken, weet ik er best het een en ander vanaf en en heb ik van dichtbij het leven in deze bijzondere stad mogen meemaken.

Lees ook: Reizen naar Rusland essentiële tips ter voorbereiding en Moskou een bijzondere kennismaking

Volg jij Citizen of al? : INSTAGRAMFACEBOOKLINKEDIN

Moscow basilic red square in Autumn

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.