Museumnacht Amsterdam 2018

Op 3 november 2018 openen tussen 19:00 en 02:00 uur de Amsterdamse musea voor de negentiende keer hun deuren tijdens de Museumnacht Amsterdam. Vorig jaar lag ik met hoge koorts in bed, des te meer zin heb ik om dit jaar weer dubbel en dwars te gaan genieten van alle kunst, creativiteit, mode, theater en bijzondere rondleidingen.

Bandje

In de 56 deelnemende musea zijn de vaste collecties te zien, tijdelijke tentoonstellingen en speciale rondleidingen. Voor de Museumnacht koop je één ticket waarmee je alle musea deze avond en nacht kunt bezoeken. Je wisselt bij het eerste musea je ticket in waardoor je een polsbandje krijgt. Het polsbandje geeft je gedurende de avond en nacht toegang tot alle musea. Bewaar het goed, het geeft je tot en met 31 december 2018 recht op één bezoek in een van de deelnemende musea. Dit jaar neemt voor het eerst ook stadsdeel Noord deel.

Speciale rondleidingen

Het is traditie geworden om in het Scheepvaartmuseum te beginnen, hier vindt tussen 18.00 en 19.00 uur het openingsspektakel door de burgemeester plaats. Hier ben je meestal snel door de rij, wat niet wil zeggen dat er geen rij is. Je hebt hier verkorte rondleidingen langs de schilderijen, ideaal als je net als ik het tempo wat hoger wilt hebben. Buiten ligt het VOC schip waarin en waarop je mag kijken, er is een dj, drankjes, Fish en chips, kortom een prima museum om mee te beginnen.

Scheepsvaart Museumnacht.jpg

Alle jaren heb ik een rondvaart in de nacht gedaan. Tijdens deze rondvaart worden bijzondere Amsterdamse verhalen verteld, over de geschiedenis van de grachtengordel. Andere verhalen dan je normaal hoort, bij Museum het Grachtenhuis kun je een plekje bemachtigen en opstappen.

Detail Museum het grachtenhuis

Lijstje

Tip om vooraf het programma goed te bekijken, wat vindt je leuk, wat zijn de onderlinge afstanden. Mijn ervaring is dat het vaak ontzettend druk is in de stad, de wachtrijen zijn soms lang. Het Rijks en Stedelijk bezoek ik bijvoorbeeld nooit tijdens de Museumnacht, omdat het vaak zo druk is dat je langer in de rij staat dan dat je het museum kunt bezoeken. Het Scheepvaart, Amsterdam Museum en Museum het Grachtenhuis zijn mijn favorieten. De rest eromheen wisselt, dat maakt het zo gaaf dat je soms (onverwachts) terecht komt in een museum waarvan je het bestaan misschien nog niet wist of waardoor je echt verrast wordt. Zo ben ik de eerste keer onderweg naar een ander museum bij Museum het Grachtenhuis terecht gekomen. Als je een museum niet leuk vindt, of de tentoonstellingen spreken je niet aan kun je ook direct weer weg. Dat kun je bij een normaal bezoek natuurlijk ook, maar dat dan weer jammer van mijn geld ( ergens ben ik heus wel zuunig )

De laatste kaarten zijn in de verkoop, als je snel bent kun jij er ook bij zijn. Museumnacht tickets  Gelukt? Tijd om aan het programma te beginnen, het Eye Film museum op t lijstje of toch Hortus Botanicus?  Nemo was niet zo mijn ding, maar Arcam was gaaf maar heel druk? Wie weet waar we allemaal weer terecht komen. Vergeet na de Museumnacht je bandje voor het herhaalbezoek niet. Laat je even weten hoe het was?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.