Plant Power

In het gras zitten en een beetje nutteloos het gras uittrekken vond ik vroeger namelijk heerlijk, evenals in blaadjes knijpen. Geen idee waarom, toch vond ik het ook fijn om te zorgen dat oma haar planten er tip top uitzagen. Dat ze de planten helaas af en toe zelf ook nog water gaf en ze daardoor verzoop namen we maar voor lief. De echte plantliefde startte in 2015, een nieuw huis, veel lichtinval, een mooie kans om de vingers eens groen te laten worden.

Vertrouwen

Planten hebben langzaam maar zeker steeds meer mijn interesse gewekt. Dat is eigenlijk gekomen omdat er bij mijn toenmalige nieuwe huis een hele leuke plantenwinkel in de buurt zat, de Balkonie. Een fijne winkel waarin je niet meteen wordt gestalkt met het hoe en wat van je bezoek aan de winkel, maar gewoon rustig een uur mag rondkijken en genieten van al het moois. Door bij de eerste aankoop meteen te zeggen dat ik geen verstand van planten had werd ik heel deskundig voorzien van advies. Dat gaf vertrouwen, ook als een van mijn planten slecht ging, kwam ik weer terug voor advies.Sowieso heb ik gemerkt dat de mensen in planten winkels of het nu online of offline is erg open staan om je advies te geven. Heel fijn als je beginnend bent en nog niet zo goed weet hoe en wat.

d9add27c-4b03-4985-979a-ba652e4c9c37

Stekjes

Op naar de volgende stap, de eerste stekjes. De graslelie had namelijk  stekjes gekregen. Niet een of twee, nee meteen vier stuks. Dus voorzichtig het eerste stekje eraf gehaald en in het water gezet. Dat werd al gauw een succes, wortels alles, wat een feest. Mijn enthousiasme en vooral vertrouwen als plant lady stegen meteen. Dus de andere stekken  ook het water in. Ondertussen, zijn we drie volwaardige nieuwe graslelieplanten, stekken van de pannenkoekenplant, twee vetplanten en een cactusachtige soort verder. Daarnaast heb ik een karretje, voorzien van stekjes, plantvoeding, plantenspuit, mini hark en schep, gewone schep, potjes en bamboestokjes. Het voelt gewoon heel erg cool een karretje met stekjes, alsof ik het al jaren doe.

Drie jaar later klinkt het als een groot succes verhaal, dat is het heus niet altijd. Na een paar gesneuvelde of gekilde planten verder denk ik dat ik best wat tips kan geven:

Tips

  • Regelmatig ben ik te fanatiek met water geven, verzuip je plantbaby ‘s niet. Hou je zoveel mogelijk aan de tips welke in stickervorm of als kaartje bij de plantjes zit.
  • Sommige planten zie je het water voor je neus opdrinken, dat is prima, drinkt de plant niet snel, giet dan niet teveel erbij.
  • Voor stekjes heb je speciale potgrond, voor de aardbeienplant heb ik speciale mest voor gekocht.
  • Een schep, eventueel in het klein en een hark(je) vind ik ideaal.
  • Verplaats planten niet te vaak, als ze het op een plekje goed doen laat ik ze daar het liefst staan. Wij hebben zo ook onze voorkeursplekkies, toch?
  • Niet alle stekjes haal je op dezelfde manier van de moederplant af, op internet staat vaak precies hoe je het het beste kunt aanpakken.
  • Heb geduld, dat is soms mega moeilijk, ben ik ook echt niet goed in, maar een afgescheurd blad van de pannenkoekenplant kreeg toen ik het bijna op had gegeven na 2,5 maand ineens een wortel. Dat werd natuurlijk champagne party, alles.
  • Geef de planten ook af en toe plantenvoeding, hou je daarbij goed aan de aanbevolen meng hoeveelheid met water. Heb hier ook een keer een plant mee gekild.
  • Verpot op tijd, sommige planten gaan ineens niet meer zo lekker, de wortels zie je natuurlijk niet onder de grond. Heeft je plant het altijd goed gedaan en is deze gegroeid geef een nieuwe pot. Er zit veel verschil in potten, met gat voor water afvoer, zonder gat, met water reservoir, kunststof, terra cotta, enzovoorts. Hierin zijn Google en Youtube vaak mijn beste planten matties.

Heb jij ” iets ” met planten? Vindt je planten leuk, heb je vooral kunstplanten, of hou je er helemaal niet van? Ben benieuwd, wie weet heb je nog een super goede tip voor mij!

 

 

 

One thought

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.