Planthousiast

Eerder schreef ik op de blog al het stuk Plant power over het enthousiasme wat ik tegenwoordig heb voor planten. Vroeger was dat anders de planten in de woonkamer van mijn ouders waren leuk maar verder had ik er ook niet zoveel mee. Al zal ik eerlijk bekennen dat ik grasmaaien altijd echt fantastisch vond. Lekker in het kleine zijtuintje van mijn ouders, beetje maaien, beetje mensen kijken. Vooral dat laatste vond ik echt leuk, de weg naast het huis van mijn ouders loopt namelijk richting de stad. Een drukke fietsroute, waar genoeg te zien is.

Ruilbaby

Sinds een paar dagen zit ik op een Facebook groep over planten en stekjes. Mijn god echt een walhalla vind ik het. Helemaal enthousiast word ik ervan. Via deze groep kun je ook stekjes ruilen. Naast een grote plant voor in de woonkamer, welke echt nog op onze wishlist staat. Had ik namelijk beloofd dat ik geen nieuwe planten meer zou kopen. Op een gegeven moment is het ook gewoon genoeg. Maar goed de stekjes van de planten die ik heb die wil je wel graag opkweken, en ze dood laten gaan kan ik echt niet over mijn hart verkrijgen.

Stekjes ruilen dat leek mij wel wat, gisteravond was dus de eerste ruil. Nou echt als een kind zo blij met mijn nieuwe planten baby. De betreffende babyplant staat op de foto welke je zag bij de titel van deze blog. Vanochtend nog even wat extra advies ingewonnen bij de dame met wie ik heb geruild. Zodat ik het stekje hopelijk tot een grote plant kan kweken. De ruilbaby staat al in het potje te shinen. Kortom kom maar door met die stekjes, de graslelies en pannenkoeken planten gaan namelijk hard.

Jungle kast

In het nieuwe huis heeft de wijn/drank kast een nieuwe functie gekregen, de jungle kast is de nieuwe naam. De drank staat in de woonkamer in een plantenbak, en de planten staan in de voormalige drankkast. Prima ruil, meer ruimte voor planten, minder ruimte voor drank. Omdat een jungle kast met alleen maar planten saai is heb ik deze natuurlijk lekker gestyled met allerlei mooie accessoires. Zo kwam ik in een van de verhuisdozen een tegeltje met insecten tegen van Studio Job gemaakt voor de Koninklijke Tichelaar ( dat is inderdaad van het Youtube filmpje van meneer Mand). Het tegeltje kostte destijds een godsvermogen en staat nu als een ware trofee te pronken. Zat al jaren in een doos, zo vind je nog eens wat na je verhuizing. Zelfs na de 7e keer in 7 jaar, waar ik hier over schreef.

Sommige planten hebben het wel een beetje zwaar gehad door de verhuizing, er is er één gesneuveld helaas. Een paar planten hebben toch een beetje klem gezeten op de één of andere manier. De bladeren zien er soms dan ook niet zo goed meer uit. Tijd om deze baby ‘s extra liefde te geven. heb ik op de Facebook groep gemerkt dat sommige zich al jarenlang bezich houden met planten en dat er ook daar weleens wat “mis” gaat. Het mooie van deze groep als je zoiets aangeeft, je direct tips krijgt hoe de planten op te knappen of te redden.

Vliegjes

Al een paar weken hebben we last van vliegjes, uiteindelijk was ik er al achter dat een van de zakken potgrond helemaal vol zat. Dus die ging sowieso de container in, verder dacht ik eigenlijk dat het fruitvliegjes waren. Ze zijn echt irritant, van de kleine rot vliegjes die soms ook voor je oog vliegen. Blijken het rouwvliegjes te zijn, de larven kunnen dus gewoon je hele plant slopen. Dus direct op onderzoek uit, aaltjes gebruik je om ze te bestrijden. Het klinkt nu alsof ik dat allemaal allang weet, maar Youtube is ook in plantenland soms gewoon je beste vriend ( naast Google dan). De aaltjes zijn kleine organismen die de larven van de rouwvliegjes opeten. Ben benieuwd of het gaat helpen, er staat wel bij dat je geduld moet hebben, dat heb ik dus eigenlijk niet maar goed. Alles om de planten en stekjes te redden. Best nog duur spul ook maar goed lees er goede verhalen over en nieuwe planten is nog duurder want zo snel gaan de stekjes nou ook weer niet.

Planten geven kleur

Voor het nieuwe huis hebben wij vooral gekozen voor beige, grijs, zwart en wit. Qua materialen hebben we veel hout, hier en daar wat marmer, glas en zachte soepele stoffen. In de woonkamer, werkkamer en in de logeerkamer hebben we planten staan. Het rondje water geven is dan ook wat groter dan in het vorige huis, maar planten geven de ruimte ‘s echt kleur. Omdat de rest van het interieur heel neutraal is vallen de planten nog meer op dan in het oude huis. De plant zie ik dan ook niet als een accessoire maar als een belangrijk onderdeel van het interieur. Naast de jungle kast in de logeerkamer hebben we in de woonkamer en logeerkamer ook plekken waar de meeste planten bij elkaar staan. De plekjes waarop ze goede kans hebben om te groeien. Door de planten niet weg te moffelen in een hoekje maar ze ruimte te geven komen ze het beste tot hun recht. Soms is ook handig en mooi als je een plant in een grote pot hebt waardoor het geheel net meer impact heeft met één plant. Zo hebben we een plant met grote pot op een scheur in de vloer gezet. Was ook de meest ideale plek voor deze plant maar door de plant is niemand de scheur nog opgevallen. Toch een mooie win-winsituatie.

Heb jij groene vingers?

En jij, heb jij een beetje groene vingers? Of worden ze net als bij mij steeds groener? Of liever een kunstplant omdat je geen plant kan laten leven? Heb je nog mega goede tips, want net als jou ervaringen sta ik daar ook zeker voor open. Laat het mij weten in een reactie alsjeblieft. Ohja ook benieuwd wat je van de Jungle kast vindt natuurlijk.

6 thoughts

  1. Heel herkenbaar, word ook zo enthousiast van planten! We hebben ook een junglekast 🙂 Trouwens leuk idee om stekjes te ruilen. Die fb-groep ga ik ook bezoeken voor tips. Super
    handig! (Aangezien mijn vingers nog niet zo groen zijn)

  2. Grappig Bibi… ik vond er, tot voor kort, ook niets aan. Saaie planten met al hun kleur die dan 10 jaar op dezelfde plek staat. Nee, geef mij maar woonaccessoires! Maar ook bij mij is die mening veranderd en zoals jij beschrijft onderdeel geworden van het neutrale interieur. De kleur groen komt hierin echt mooi tot zijn recht en geeft een beetje een vakantie look & feel. Je hebt tegenwoordig ook zoveel leuke potjes, manden en glaasjes ♡ Je drankkast heeft een mooie nieuwe bestemming gekregen en doordat de potjes nu op ooghoogte staan, kun je er nog meer van genieten. Hopelijk ben je al goed gesetteld? Benieuwd naar de rest van je woning.

    1. Mooi is dat hè, hoe je interieur toch echt aan verandering onderhevig blijft maar dat het toch wel echt je eigen stijl is en blijft. De planten geven inderdaad echt een levendige sfeer maar ook zo sereen. Ze gaan hun eigen weg in groei maar door de mooie groene kleuren schreeuwen ze niet, erg bijzonder vind ik. We zijn al goed gesetteld, het huis is voor 95% af. Herkenbaar dat je eigenlijk pas foto ‘s wilt maken en laten zien als het 99 tot 100% af is? Krijg al regelmatig vragen waar de foto ‘s blijven maar er zijn nog een aantal punten waarvan ik vind dat die eerst af moeten voordat ik foto ‘s maak 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.