Oui Oui Paris

Ongeveer vijftien jaar geleden was ik voor het laatst in Parijs. Zoals velen van jullie weten reis ik veel. Parijs had tijdens de trip met school lang geleden, met een verplichte dag in het Louvre op t programma niet mijn hart gestolen. Tijd om eens terug te gaan en het Paris je t’ Aime gevoel op te snuiven.

IMG_0210

Facts

Even wat feiten… Parijs heette oorspronkelijk Lutetia Parisiorum. Later is dit veranderd in Paris, vermoedelijk vernoemd naar de Gallische stam der Parisii. Parijs is onderverdeeld in 20 arrondissementen, het 1e arrondisement is het hart van het centrum, de andere liggen er in een spiraal omheen. In Parijs wordt nog veel gerookt, op terrassen maar ook soms door obers welke gewoon tijdens het werk een sigaretje doen. In Parijs wordt nog veel gerookt, op terrassen maar ook soms door obers welke gewoon tijdens het werk een sigaretje doen. Het viel mij op dat het eten vaak een beetje dezelfde prijs als in Amsterdam had, echter drankjes zowel alcoholisch als non- alcoholisch waren met bijvoorbeeld 6 euro voor een cola beduidend een stuk duurder. Daarentegen kun je een set van tien kaartjes voor de metro kopen. Je betaalt dan per enkeltje maar € 1,45 dat is weer een stuk goedkoper dan in Nederland. En tot slot… Mannen en vrouwen geven in Parijs twee kussen, mannen kussen elkaar dus ook.

IMG_0332

Met de auto

Deze keer is Parijs mij een stuk beter bevallen, mijn verwachtingen waren vooraf niet zo hoog. Daarnaast was deze trip mega last minute, donderdag beslissen zaterdagochtend vertrekken. Tijd om goed in de stad te verdiepen was er praktisch niet. Eigenlijk wel lekker om zonder al te veel informatie vooraf op pad te gaan. De lange autorit zag ik wel tegenop, na jaren lang in een snikheet busje naar Oostenrijk op vakantie te zijn geweest is dat gewoon niet zo mijn ding. Het viel mij met vijf uurtjes rijden vanuit Amsterdam uiteindelijk heel erg mee.

Mega stad

Parijs is met 2,2 miljoen inwoners en 11 miljoen in het grootstedelijk gebied een stad van mega formaat. Je kunt natuurlijk een hoog tempo aanhouden en veel bezienswaardigheden afvinken. Met een weekendje gaat dat je vaak toch niet allemaal lukken. Daarnaast is het relaxter om de tijd te nemen om te genieten van al het moois om je heen. Je kunt Parijs prima te voet doen, het tempo is daardoor minder hoog maar je hebt alle tijd om de stad te ervaren. Daarnaast is er een goed metrostelsel voor de wat langere afstanden en Uber is ook overal beschikbaar.

Favorites

Area: Le Marais, vrij vertaald het moeras, naar de drassige grond waarop het is gebouwd.

Al heeft Montmartre de wijk rondom de Sacre Coeur mij ook erg verrast, wat een sfeer, kleine straatjes, pleintjes en sfeervolle horeca gelegenheden. Terug naar Le Marais, prachtige middeleeuwse architectuur, stijlvolle boetieks, mooie pleinen, het Picasso museum, de wijk beslaat het 3e en 4e arrondissement. Je ziet hier een fijne mix van inwoners, toeristen en expats.

Icecream: Amorino, geen bolletjes maar ijsjes in de vorm van een bloem. Milkshakes, chocolade en macarons allerlei lekkers vindt je hier. Later kwam ik erachter dat ze door heel Frankrijk ijssalons hebben, evenals Barcelona, New York en Boston.

image1

Rooftopbar: Vanuit Georges, rooftopbar en restaurant boven op het Centre Pompidou heb je een prachtig zicht op de stad. De Eiffeltoren, Sacre Coeur, Notre Dame, je noemt het op en je kunt het zien. De volledig glazen gevel geeft je prachtig uitzicht, je kunt zowel buiten als binnen zitten, het interieur is opvallend en modern.

Shopping: Rue vieille du temple, prachtige straat in het midden van Le Marais, rond om deze straat zitten nog veel meer mooie zaakjes. Zeker de moeite waard om hier te gaan kijken, van grote bekende merken tot kleine boetiekjes. Daarnaast een heerlijke afwisseling van kledingwinkels tot delicatessen winkels. Als je de metro pakt stap je uit bij Saint- Paul.

To do: De Sacre Coeur is voor mij echt een van de mooiste gebouwen die ik ooit gezien heb, de vormen, kleur, het prachtige glas in lood, wat was dat genieten. We hebben een kaarsje aan gestoken voor de overleden mensen. Iets wat ik zelf altijd een fijne gedachte vind dat ik weer even stil heb gestaan bij de mensen waarvan ik hou die helaas niet meer leven. Daarnaast raad ik je echt aan vooral lekker op pad te gaan en te genieten van al het moois.

Lees ook: Adembenemende Algarve

Volg jij Citizen of al? : INSTAGRAM – FACEBOOK – LINKEDIN

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.