Reizen naar Rusland: essentiële tips ter voorbereiding

Er staat weer een tripje naar Moskou voor de deur. Kan niet wachten om weer terug te zijn. Vorig jaar maakt ik voor het eerst kennis met deze bijzondere stad. Tijd om wat essentiële tips en belangrijke voorbereidingen te delen zodat jouw eerste tripje ook onvergetelijk wordt.

Reizen naar rusland, Kremlin

Ruslandverklaring

Je wist misschien al dat je een visum nodig hebt om naar Rusland te reizen. Naast een visum heeft Rusland nog een extra eis. Je moet in het bezit zijn van een Ruslandverklaring voordat ze je een visum verlenen. Deze verklaring vraag je op bij je zorgverzekering. Met de Ruslandverklaring kunt je aantonen dat je verzekerd bent voor medische kosten tijdens je reis. Eerlijk gezegd gaat het bij mij altijd heel makkelijk, even bellen en de reisperiode doorgeven, ik geef altijd wat langer door dan de reis. Mocht er wat gebeuren dan heb je altijd genoeg bewijs. De Ruslandverklaring lever je in bij je visum aanvraag.

Reizen naar Rusland voorbereiding

Visum

Voor de aanvraag van het visum lever je twee pasfoto ‘s in. Deze komen niet op je visum, maar zie je terug bij de douane wanneer ze je visum checken. Als je Russisch goed is kun je zelf je visum aanvraag voorbereiden, wij schakelen er een bureau voor in Russia Travel in Amsterdam. Je vult op verzoek een aanvraagformulier in, levert je pasfoto ‘s en paspoort in en zij regelen de rest. Vervolgens ben je ongeveer € 180,- per persoon kwijt maar scheelt het je een hoop werk. Meestal duurt het bij Russia travel ongeveer een weekje voordat je visum klaar is. Deze zit in je paspoort geplakt. Je bent je paspoort dus sowieso een aantal dagen kwijt. Binnen Europa kun je prima met je identiteitskaart reizen, mocht je toch buiten Europa willen reizen dan kun je een tweede paspoort aanvragen. Wanneer je paspoort op het consulaat is kun je deze namelijk niet terug laten halen gedurende de procedure.

Rusland voorbereiding reis

Door de douane

De douane is nooit een grap, maar de Russische douane zeker niet. Wij hadden helaas de pech dat we vorige keer als eerste het vliegtuig uit waren maar helaas iemand voor ons werd geweigerd. Wat er precies aan de hand was of waarom kwamen we niet te weten. We hebben twee uur moeten wachten tot dat alle rijen weg waren voordat we van rij mochten wisselen naar een ander loket om ons visum te laten controleren. Zorg dus dat je in dit soort situaties relaxed blijft. Ze zijn streng, ook bij het checken van je visum wordt er vaak niet veel gezegd. De douanebeambte die ik had sprak niet heel goed engels ik probeerde haar dus maar zo goed mogelijk te begrijpen. Als je het land binnenkomt krijg je een soort klein kaartje wat ongeveer net zo groot is als de bladzijde uit je paspoort. Deze moet je echt goed bewaren, want dat kaartje nemen ze weer in als je het land verlaat.

Rusland voorbereiding visum

Добро пожаловать

Hierboven welkom in het Russisch, het schrift is totaal anders en mijn ervaring is dat borden en andere bewegwijzering ook vooral in het Russisch zijn aangegeven. Een taalboekje kan handig zijn, want zoals je ziet het schrift en de lengte van de woorden zijn totaal anders. Ondanks dat het wat werk is om Rusland binnen te kunnen komen, is het vooral ook een heel bijzonder land. Geniet vooral van de cultuur, gewoontes en bijzondere dingen die je tijdens je reis zult mee maken. Want als ik een ding na mijn reis van vorig jaar kan zeggen is dat het in alle opzichten een bijzonder land is. Mocht je reisplannen of vragen hebben laat het even weten. Ook naar je ervaringen over Rusland en of Moskou ben ik benieuwd naar.

Lees ook: Moskou een bijzondere kennismaking en travel confessions

Volg jij Citizen of al? : INSTAGRAMFACEBOOKLINKEDIN

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.