The minimalism game hoe is het gegaan?

Het was even stil op de blog, de reden was dat the minimalism game veel tijd op slokte. Veel meer dan ik vooraf gedacht had. Daarnaast ben ik weer volledig aan het werk bij Vitra en er lopen een aantal interieur opdrachten. Eigenlijk gaat het dus hartstikke goed, maar ik zal het eerlijk bekennen het was niet mijn plan je zo lang te laten wachten op een nieuwe blog. Ach des te meer heb ik nu te vertellen. Want je bent misschien hartstikke nieuwsgierig hoe het is afgelopen met the minimalism game, de uitdaging die ik in de maand april aan ging.

The minimalism game

The minimalism game was een mooie uitdaging, op dag 1, één item weg, op dag 2, twee items, dag 3, drie items en zo tot en met dag 30 waarop ik dertig items wegdeed. In totaal 465 items in 30 dagen, behoorlijk veel als ik het zo weer schrijf. Je mocht de items, verkopen, weggeven of weggooien. Het mocht van alles zijn. Eigenlijk was het ook de bedoeling dat je zorgt dat voor 12 uur s’ avonds de spullen uit je huis zijn. Omdat ik toch best nog wel een hoop spullen wil verkopen of weggeven heb ik wat niet direct wegging verzameld in kratten. Dat is het enige onderdeel van de game waar ik mij niet aan heb gehouden. Daarnaast vond ik het vanaf dag 26 toch best wel lastig worden. Voor dag 30 wist ik al dat ik de krijtjes weg zou doen, maar toch, ga maar weer eens 26 dingen bij elkaar zoeken. De laatste vier dagen ging het dus een beetje met horten en stoten. Desondanks vind ik het resultaat erg geslaagd en ben ik heel blij met deze mega voorjaars opruiming! Voor het verhuizen hadden we ook al veel verkocht, weggegeven of weggegooid maar omdat ik toen nog heel veel last van Acnes had waren het toen vooral grote items zoals kasten,

Wat heeft het me gebracht?

Een hoop zaken zijn al verkocht, weggegeven of gegooid. Vooral toen ik mijn stekjes en plantjes op dag 15 op Instagram en Facebook zette waren ze in no time weg. Zo fijn al die blije gezichten aan de deur als ik de stekjes of plantjes gaf. Het heeft mij vooral bewust gemaakt dat het heel goed voelt om dingen weg te geven. Heb mensen blij gemaakt met spullen via de Facebook groep Amsterdam deelt/geeft. Zelf heb ik daar ook al wat mooie dingetjes van mogen ophalen, zoals planten potten bijvoorbeeld. Stiekem geeft mij dat veel voldoening, als ik gratis een mooi en vooral ook nuttig item scoor en ik heb veel minder de behoefte om te zelf dingen te kopen. Het maakt je bewuster, je denkt na waarom je iets hebt of wilt hebben.

Daarnaast vond ik het erg tof om te zien dat de game mensen inspireerde, zo heeft Lisette de challenge ook goed volbracht. Ze is professioneel organizer geweest en het verbaasde mij stiekem een beetje dat ook zij 465 items weg kon gooien. Zo zie je maar je verzameld soms onbewust veel spullen, vaak ook met de gedachte kan ik vast nog weleens gebruiken. Meerdere collega ‘s zijn ook lekker aan het opruimen, verkopen, weggeven en weggooien geweest. Vriendinnen vertelden dat ze lekker aan de voorjaarsschoonmaak zijn begonnen. En zelfs sommige vrienden volgden heel fanatiek en vroegen of bepaalde producten al verkocht waren. Heerlijk om te horen als mensen elkaar inspireren, enthousiasmeren.

En hoe nu verder?

Zoals Joshua Becker zegt in zijn boek ‘Meer door minder’:

Minimalisme is dat belangrijk maken wat er voor ons écht belangrijk is en alles verwijderen wat daar niet bij helpt

Misschien is het je opgevallen dat ik geen spullen met een grote emotionele waarde of dergelijke heb weggedaan. Daar ga ik binnenkort eens naar kijken. Bij persoonlijke spullen zoals foto ‘s, sieraden en dergelijke voel je veel meer emotie, wat het moeilijker maakt om te beslissen vind ik. Bij dat type spullen ben ik toch banger dat ik er spijt van krijg dat ik het heb weggedaan. Eens even goed over nadenken hoe ik dat ga aanpakken want ook dat soort spullen kun je niet eeuwig houden. Alhoewel ik heb wel met mijn moeder een tijd terug schriftjes van de basisschool, pieten diploma ‘s en zelfs mijn paashazen diploma weggedaan. Toch ook op dat gebied al een klein begin gemaakt.

Veel mensen waren nieuwsgierig hoe het ging met the minimalism game en vroegen zich af of we nog wel spullen over hielden in huis. Er staat nog genoeg hoor, het verbaasde mij soms hoeveel mensen het volgden. Super leuk dat wel natuurlijk! Het gezegde van Joshua Becker hou ik in mijn achterhoofd, ook bij het aanschaffen van nieuwe items. Heel benieuwd of jij ook geïnspireerd bent door de minimalism game? Laat je het mij weten in een reactie?

Facebook en Instagram

The minimalism game was naast de blog ook via Facebook en Instagram te volgen. Volg je Citizen of nog niet op een van deze twee kanalen. Klik dan snel op de onderstaande links zodat je niets meer van Citizen of hoeft te missen.

Volg Citizen of: INSTAGRAMFACEBOOKLINKEDIN

2 thoughts

 1. Hi Bibi,
  Ik ben er ook mee begonnen en ik moet bekennen dat ik het ook niet helemaal volledig heb volbracht. Vanaf dag 24 is het me niet meer gelukt om alles op tijd weg te krijgen. Echter, wel op de nominatie om weg te doen naar anderen, kringloop/minibieb of kliko.

  Wat heeft het mij gebracht? Een heleboel eigenlijk: lege ruimte in huis als eerste en heel veel spullen die ik nog wel heb zijn beter geordend. Ik kreeg ook erg veel energie van het bezig zijn met opruimen. Er staat nog wat op de nominatie om aan te pakken. Zo heb ik nogal wat multomappen met recepten, die ik nu wil gaan maken en bewaren als het bevalt en weggooien als ik het niet meer ga maken. Dit kon niet in zo’n kort tijdsbestek van 1 maand, maar is wel een direct uitvloeisel hiervan.

  Ik ben ook wat makkelijker geworden met het loslaten van het principe ‘kan nog van pas komen’ of de sentimentele waarde van spullen. En die paar items die echt teveel sentimentele waarde hebben ben ik ook meer gaan waarderen.

  Het feit dat het niet helemaal gelukt is, zie ik dan ook niet als een nederlaag, maar als een zeer goed begin.

  Thanks voor het aandragen van dit idee en je morele support! Ik kan het iedereen aanraden

  1. Hi Peggy, wat mooi om te horen hoe je the minimalism game hebt aangepakt! En vooral fijn dat je het ziet als een goed begin! Keep up the spirit!! Wie weet over een tijdje een nieuwe uitdaging 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.