Ticket to the tropics

Eindelijk was het zover, de tickets to the tropics in de pocket en koffers gepakt! Singapore als eerste stop, daarna Penang, Langkawi en tot slot Kuala Lumpur in Maleisië. Dacht ik dat ik goed voorbereid op reis ging, kwam ik gaandeweg toch allerlei zaken tegen waarvan ik dacht mmm… dat wist ik niet. Uiteraard gun ik iedereen een geweldig tropisch avontuur, dus hierbij mijn tips.

Dengue

1. Het is niet alleen irritant is als er een mug rond je hoofd aan het zoemen is, maar  Dengue komt vaak voor in de tropen. Dengue is een virus wat wordt overgedragen door een mug. Deze muggen steken ook overdag. Heb het twee keer van dichtbij meegemaakt dat de Dengue mug had gestoken en dat is niet zomaar een muggenbultje, maar koorts en zelfs uitdroging tot gevolg. Wil je meer informatie over Dengue kijk dan hier.  Je kunt je wel beschermen met Deet, wij hebben Deet 50% spray vorm gebruikt dat blijft tot 8 uur lang zitten. Let op je sprayt het altijd op de onbeschermde delen van je lichaam, niet onder je kleding en niet in je gezicht.

Blaren

2.  Natuurlijk heb ik ooit weleens een blaar gehad, maar nu had ik er echt niet op gerekend. In Singapore had ik door de warmte twee enorme blaren onder op mijn voeten, terwijl ik met die schoenen normaal geen last heb. De warmte zorgt toch voor meer zweet(voeten) en wrijving. Blaarpleisters, in je ehbo-kitje dus. Wondjes genezen daarnaast soms wat langzamer door de warmte, hou ze goed in de gaten.

Vocht

3. ORS en diareeremmers, klinkt niet lekker, is wel fijn om bij te hebben. Door het vele zweten drink je als het goed is veel meer. Nu heb ik zelf gemerkt dat je echt veel meer moet drinken, want voor je het weet heb je een tekort aan vocht. Het eten is vaak anders dan thuis waardoor je darmen ook sneller van slag kunnen raken. Met ORS kun je je vocht tekort makkelijk aanvullen, het is te koop in zakjes met poeder bij o.a.  Kruidvat

Vaccinaties

4. Voor elk land check ik altijd of er inentingen nodig zijn. Een fijne website daarvoor vind ik Vaccinaties op Reis. Er staat precies aangegeven wat gewenst is, je kunt direct via de website een afspraak maken voor de benodigde prikken. Bij sommige zorgverzekeraars zit vaccinaties in het pakket, vergeet niet te checken of je misschien nog geld kunt terug krijgen. Als je het vergoed krijgt, kun je het mooi weer aan iets anders besteden.

Ritme

5. Door de warmte is het dagritme soms heel anders, wij waren de eerste keer best verbaasd dat we amper mensen zagen op straat. Het was 33 graden en we dachten even, ja “even” een wandeltocht door de wijk te doen. Bleek dat de meeste mensen gewoon binnen bleven overdag en pas rond 5 uur op pad gingen. Het heeft ook vooral geen zin om te haasten want je zweet overal waar je het niet wilt en de luchtvochtigheid is soms zo hoog dat je haast denkt dat je het niet overleeft. Okay ik overdrijf natuurlijk, maar het is slim je gehaastheid los te laten en mee te gaan in het “tropische” ritme.

Slim zonnen

6. Het is natuurlijk helemaal fantastisch dat de zon zo heerlijk schijnt. Vergeet alleen niet dat je ook sneller verbrand. Mijn huid is licht, Garnier Ambre Solar 50+ kids vind ik een fijne zonnebrand. Het sprayt als een soort deodorant zo makkelijk en trekt goed in, daarnaast is het waterbestendig. Verder gebruik ik vaak een Lycra shirt, dat is een UV bestendig shirt wat snel opdroogt. Handig als je veel zweet, maar ook bij een boottochtje of andere activiteiten waarbij je niet telkens aan zonnebrand denkt. Lycra ‘s worden vaak door surfers gedragen, steeds meer kledingmerken nemen ze echter op in de collectie. Voor kinderen heb je hele mooie lycra ‘s van het Nederlandse merk Beach and Bandits.

IMG_6751

Douane

7. Op Langkawi vond ik de mooiste schelpen. Van mijn reis naar Curacao lang geleden, wist ik nog te herinneren dat koraal niet mee mocht. Dus dat liet ik liggen, maar de schelpen, ze waren zo mooi. Je wilt natuurlijk niet het risico lopen dat je gedoe krijgt bij de douane. Om te kijken of ze Nederland in mochten nam ik heel makkelijk via Facebook contact op met Douane Nederland. Zij gaven mij binnen een uur een link naar de website met de regels voor Maleisië. Echt top, dus bij twijfel check het via Douane Nederland.

Outfit

8. Laat je legerpakkie thuis, ook die fijne korte broek met camouflage print. In sommige landen waaronder Trinidad, Tobago, Dominica ( niet te verwarren met de Dominicaanse Republiek) en Barbados zijn deze niet toegestaan.

Bagage

9. Je bagage kan altijd vertraagd raken, in mijn handbagage had ik de volgende items; zwemkleding, toch fijn dat je lekker kunt zwemmen als je eindelijk op bestemming bent, ondergoed, een set schone kleding, cash geld want taxi ‘s kun je niet overal met kaart betalen, Deet en zonnebrand. Gelukkig kwam de bagage telkens keurig op tijd.

Camera

10. Mijn camera en ik zijn sinds ik m gekocht heb onafscheidelijk. Nu ben ik niet de allerliefste voor mijn camera, na 3 jaar zie je echt wel dat ie gebruikt is. Maar toch is het mijn travelmattie for life. Nu was ik de laatste trip erg verbaasd. Het verschil tussen de temperatuur van de airco op de kamer en buiten daar had ie t nogal zwaar mee. Kortom elke keer een beslagen lens, poetsen met bijvoorbeeld je shirt helpt niet echt omdat het de lens vies maakt. Telkens dus even zorgen dat de camera al buiten was, zodat deze op tijd geacclimatiseerd was. Geen erge ramp natuurlijk maar wel iets waar ik niet bij stil had gestaan.

Dit waren mijn tips, ze gaan je vast helpen wanneer je je ticket to the tropics in handen hebt. Ben benieuwd of jij nog tips hebt, laat het mij alsjeblieft weten in een reactie?

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.