Verhuizen naar een nieuwe stad, zo doe je het

Maar liefst drie keer ben ik verhuisd naar een nieuwe stad. Dan bedoel ik een stad waar je nog (bijna) niemand kent en de weg nog niet weet. Laatst kreeg ik de vraag van een vriendin of ik er ooit tegen op heb gezien? Eerlijk gezegd alle drie de keren… nee. Eerst ging ik vanuit Brabant naar Deventer, voor mijn studie, op kamers dus. Toen, vanuit Deventer naar Waalwijk, een klein stadje in Brabant. Tot slot van Waalwijk naar Amsterdam. Nu weet je misschien dat ik mezelf best een pro in verhuizen mag noemen. Daar geef ik je hier tips over.

Het nieuwe studiejaar staat weer voor de deur en ik dacht het is goed om mijn tips te delen. Misschien sta jij op het punt om naar een nieuwe stad te verhuizen en heb je er wat aan. Want wennen is het natuurlijk wel even, dat geef ik direct toe!

Deventer van boven gezien, prachtige oude hanzestad

Maak kennis met je buren

Dit vind ik iets, dat is niet alleen van toepassing als je naar een nieuwe stad gaat verhuizen, maar gewoon altijd. Altijd handig om te weten wie je buren zijn, er een gezicht bij te hebben. Je hoeft heus de deur niet plat te lopen, maar een gezicht erbij, elkaar groeten dat zie ik als niet meer dan normaal. Elkaar even een hamer of iets anders lenen gaat toch makkelijker als je de buren een beetje kent. Zodat als er iets is je elkaar kent en er voor elkaar kunt zijn op wat voor manier dan ook.

Hotspots ontdekken

Internet heeft ons leven zooooo veel makkelijker gemaakt, dus maak er gebruik van. Zoek hotspots op, stiekem hoort dit voor mij echt bij de voorpret. Waar is dat hippe koffietentje wat je regelmatig tegenkomt, waar kun je overheerlijke ijsjes scoren? Voordat ik in Amsterdam kwam wonen heb ik daar eigenlijk te weinig tijd aan besteed. De eerste paar keren dat vrienden langskwamen ging ik dan ook heel suf naar het Rembrandtplein. Gewoon op het terras zitten. Maar het terras was daar eigenlijk helemaal niet zo leuk vond ik. Wat ze wilden zien wisten ze ook niet en ik had ook geen idee waar ik ze mee naar toe kon nemen. Na een half jaar wist ik pas voor het eerst wat ik echt gave plekjes vond. Slim om je dus vooraf al een beetje in te lezen, zeker nu er blogs, Instagram, Youtube en allerlei andere manieren om hotspots te ontdekken bestaan.

Daar waar mijn avontuur in Amsterdam begon 😉

Ga erop uit en ontdek je nieuwe stad

In het eerste jaar in Amsterdam heb ik serieus de hele zomer elke avond minimaal een uur gefietst. Gewoon overal naar toe, ik begon eerst in Buitenveldert waar ik woonde, naar het Amsterdamse bos, gewoon in mijn uppie op de fiets. Geen vooraf bedachte route, maar gewoon kijken wat er allemaal is. Daarna de Zuidas, Oud- Zuid en zo verder de stad in.

Vroeg een collega toen ik dat vertelde, hoezo ging je dan ook op de Zuidas kijken? Nou gewoon, wist ik veel, ik kende dat gewoon niet zo, en het was dichtbij. Dus zo ging ik langzaam aan steeds verder met mijn fiets. Achteraf denk ik, is het eigenlijk ook hoe ik vroeger als klein kind de wijk bij mijn ouders heb verkent. Steeds verder de wijk in, gewoon kijken wat er te doen was. Zo heb ik ook letterlijk de stad verkent. Als je uit Amsterdam komt kun je het je misschien lastig indenken en natuurlijk kun je ook veel op internet vinden, maar het gewoon ervaren vond ik eigenlijk super leuk. Elke keer had ik weer iets nieuws ontdekt.

Vrienden maken kan overal

Als je voor je studie naar een nieuwe stad verhuist leer je al snel medestudenten kennen. Ze zitten ook op kamers of volgen in ieder geval dezelfde studie. Het is een super makkelijke manier van contact maken. In Deventer had ik daardoor al snel een fijn clubje vriendinnen om mij heen.

In Amsterdam vond ik dat toch lastiger, ik werkte fulltime en ging bij één van mijn beste vrienden wonen. Hij had een uitgebreide vriendenkring maar daar had ik toch wat minder een klik mee. Ondanks dat hij mij in het begin overal mee naar toe sleepte. Waar ik hem echt nog altijd dankbaar voor ben, want ik leerde snel de stad kennen en kwam op plekken die ik zelf niet zo snel ontdekt zou hebben. Daarnaast wist hij een lekkere bakker om de hoek, de beste slager in de wijk, fijne informatie waar je in het begin echt wat aan hebt.

Wat mij is opgevallen, is dat vrienden uit de stad vaak net als ik, niet in Amsterdam zijn opgegroeid. Daardoor woont familie vaak ver weg. Je merkt dan toch dat je toch net iets meer op elkaar let dan wanneer iedereen zijn of haar familie om zich heen heeft. Dat voelt gewoon anders, je hebt geen hele achterban die je bij van alles en nog wat met (een netwerk) snel kan helpen. Dat is geen ramp, maar je vriendschap is daardoor soms wel hechter. Je hebt elkaar meer “nodig”.

Sociaal kapitaal

Wat ik altijd ben blijven doen is contact houden met de vrienden en vriendinnen die ik al had. Er zijn toch een hoop vrienden waar je minder makkelijk mee kunt afspreken vanwege reistijd. ‘S avonds nog even op het terras samen een bakkie doen zit er vaak niet meer in. Langzaamaan moet je soms ook gaan kiezen, een feestje in je nieuwe woonplaats, tegelijkertijd met een feestje in je oude woonplaats. Ook al is Nederland klein, dat is soms gewoon niet haalbaar. Vanzelf vallen er wat vrienden en vriendinnen af en komen er weer nieuwe bij. Dat heb je nu eenmaal als je besluit weg te gaan uit je oude vertrouwde woonplaats en in je nieuwe woonplaats ook weer een sociaal leven krijgt.

Heel benieuwd of dit herkenbaar voor je is? Of ben je misschien altijd in dezelfde woonplaats gebleven? Deel het alsjeblieft in een reactie.

Lees ook: Zomer in Amsterdam varen over de grachten

Lees ook: verhuizen 7.0 inclusief verhuistips

Volg jij Citizen of al? : INSTAGRAMFACEBOOKLINKEDIN

Beelden: Pinterest en Google Maps

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.