Verrassend Italië: Venetië

Venetië-water

Travellijstjes, talloze heb ik er. Als ik iets tegenkom over een bestemming waarvan ik denk tof, noteer ik het. Na vijf keer een reis te hebben afgeblazen vanwege corona, zagen we ook Ibiza van code geel naar code oranje gaan. Tijd voor actie, annuleren of omboeken? Het werd omboeken, waarheen dan. In ieder geval naar een land wat als geel wordt aangemerkt, Oostenrijk, Duitsland, Italië? Italië klonk lekker. Weer goed check, eten goed check. Waar vliegen we naar toe? Milaan check. Vervolgens maken we een roadtrip check. En dan…

Ponte-Rialto-Venezia

Bestemmingen

Waar willen we heen? Precies op dat moment kwamen een paar hele mooie Instagram filmpjes van Along dusty roads bovendrijven… over… Venetië. Een travellijstje hadden we niet gemaakt, want Venetië, alles wat we daarvan zagen was vooral veel drukte. Nu zagen we een haast leeg San Marco plein, redelijk lege straten, een rustige Ponte Rialto, azuurblauw water. Dat veranderde de zaak. Misschien was dit het juiste moment om naar Venetië te gaan. Dus Venetië moest sowieso in de planning worden meegenomen. Natuurlijk hebben we nog andere mooie plekken bezocht maar daar over later meer.

Venice-italia-watertaxi

Floating city

De drijvende stad, Venetië telt honderdachttien eilandjes. Al het vervoer gaat per boot of te voet. Als je aankomt in de stad, heb je diverse parkeergarages waarin je je (huur) auto kwijt kunt. Ook het grote Ferrovia treinstation brengt je precies aan de rand van het centrum. Vanaf hier kun je een Vaporetto nemen, dat is de waterbus. Werkt hetzelfde als een gewone bus, met bushokjes en lijnen. Op de Vaporetto is een mondkapje verplicht, je hebt binnen zitplaatsen, buiten zitplaatsen en natuurlijk ook staplaatsen. Één meter afstand, wat de Italiaanse overheid vraagt was bij ons niet te doen op de Vaporetto, zo vol zat deze. Maar goed dat is ook het enige moment dat het niet mogelijk is geweest. Naast de Vaporetto is een watertaxi een mooi alternatief, dit zijn boten die je snel naar je bestemming brengen. Normaal is er als watervervoer ook nog de Traghetto, een gondola waarin je voor € 2,- het water wordt overgebracht. Deze waren vanwege Corona helaas niet in gebruik. Laat ik de traditionele Gondola ‘s niet vergeten, voor ongeveer € 80 tot € 100 euro heb je romantisch met zijn tweeën een half uur durend tochtje.

Citizen of Venice

Citizen of staat natuurlijk voor inwoner van, dus tijd om het “echte” leven van de inwoners te bekijken. Dat was mooi en makkelijk te zien in Venetië. Omdat het leven zich veelal op straat afspeelt hebben we denk ik een goede indruk gekregen van hoe het leven er aan toe gaat. De zaken die normaal via de weg gaan, gaan allemaal via het water. Zoals een schilder die zijn materialen vervoert, het linnen van een hotel dat gewassen moet worden, ambulances, ook een rouwstoet hebben we voorbij zien komen. Er is een apart eiland waar begraafplaats Cimitero de San Michele is. Erg indrukwekkend om daar langs te varen. Kinderen gaan in uniform naar school en wat ons verder op viel, was dat enorm veel inwoners een hondje hebben. Eerlijk gezegd had ik met al dat water ook wel wat ratten daarbij katten verwacht te zien, we hebben er geen gezien. De straten worden goed schoongehouden, mannen met karren en steekwagentjes liepen rond om al het vuilnis op te halen, daarna wordt het weer met boten de stad uit vervoert. De stad voelde met het azuur blauwe water en schone straten echt fijn. Van te voren hadden we dat niet verwacht, we zijn echt verrast door de schoonheid van de stad.

Piazza-San-Marco

Piazza San Marco

Het San Marcoplein vormt het hart van de stad en is omringd met prachtige gebouwen. De kathedraal het Doge paleis, de Biblioteca Marciana, de Campanile en de klokkentoren Torre dell’Orologio. Je kijkt er je ogen uit. Het is letterlijk het bestuurlijk, juridisch en politiek hart van het de Republiek Venetië geweest van de 9e tot en met de 18e eeuw. Op 25 april is het naamdag van San Marco en geeft iedere Venetiaan zijn vrouw een rode roos. Op het plein vind je veel rozenverkopers of mensen die je prullen willen verkopen. Voor ons een reden om niet heel lang op het plein te blijven. Achter het plein bevindt zich de grootste Gondola opstap plaats. Ook zijn er veel luxueze winkels en hotels in deze buurt.

Cincchetti-Venice

Cicchetti

Typisch Venetiaans eten is Cicchetti, dat zijn allerlei kleine hapjes, een soort tapas. Vaak kiest men een Aperol Spritz of een Prosecco ernaast. Vooral op vrijdagavond komen veel Venezianen samen om Cicchetti te eten en een borreltje te drinken. Daarbij staat men gewoon buiten, zonder statafels, of zittend op een van de vele bruggen. Wat me verbaasde is dat we weinig pizzeria ‘s zijn tegen gekomen. Pasta stond daarentegen wel in alle soorten en maten op de kaart. Zo ook, schaal en schelpdieren, van mosselen en vongole tot heerlijke langoustines wat hebben we genoten. Kan ook niet anders met typisch visserseiland Burano in de buurt.

Burano vissers en kant

De huizen op Burano vallen op, ze zijn felgekleurd, waar de rest van Venetiaanse huizen vooral in pasteltinten zijn geschilderd. Burano is het eiland van de visserij en kant. De kanten tafelkleden wapperen vrolijk in de zon. Opvallend is dat alle huizen een gordijn voor de voordeur hebben hangen, de sfeer en kleur vaak matchend bij de kleur van het huis. Daarnaast hangt heel Burano zo ongeveer vol met lijnen vol met was. Een erg vrolijk en kleurrijk aanzien in combinatie met de felgekleurde huizen. Je rook de wasverzachter door de straten, best bijzonder wat geur dan nog kan toevoegen aan je beleving. We hebben op Burano bij een authentiek Italiaans restaurant gegeten Tratoria Da Romano. Erg vriendelijke bediening en heerlijke handgemaakte pasta ‘s. Mocht je naar Burano willen gaan. Met de Vaporetto stap je op bij de F.te Nove halte en ongeveer vijfendertig minuten later bij halte Mazzorbo op Burano stap je weer af. Een los kaartje kost € 7,50 als je vaker met de Vaporetto reist zijn er ook dag en zelfs kaarten voor meerdere dagen te koop. Eiland hoppen is met een dagpas van de Vaporetto ook mogelijk.

Murano-glass-blowing-art

Murano

Murano is een ander bijzonder eiland, hier is het eeuwenoude ambacht van glasblazerij de belangrijkste inkomstenbron. We werden vanuit ons hotel direct met de watertaxi naar één van de glasblazerijen gebracht. Hier kregen we een prachtige demonstratie van het glasblazen. Daarna kregen we een rondleiding door de showroom, ook gaaf om alle verschillende objecten te zien. Van kroonluchter tot moderne vaas, alles kwam voorbij. Verder hebben we heerlijk over Murano gewandeld om van daaruit de Vaporetto naar Burano te nemen, dat behoort ook tot de opties.

Gondola-Venezia

Venetië heeft echt mijn hart gestolen

Van niet op de travel lijst, tot een van mijn favoriete vakantiebestemmingen. Venetië heeft mijn hart gestolen. De rust heeft hierin zeker meegespeeld, je kon overal goed lopen, bij restaurants was reserveren niet nodig, en de rust, ruimte en vriendelijkheid van de Venezianen was erg prettig. Mocht je graag op reis willen in Corona tijd en Italië is nog niet aangemerkt als oranje dan is dit misschien wel het ideale moment om naar Venetië te gaan. Mondkapjes worden binnen overal braaf gedragen, alleen tijdens het eten mag deze af. Ook in nauwe steegjes zie je veel mensen een mondkapje dragen, op de Vaporetto is het verplicht, één meter afstand onderling wordt ook netjes opgevolgd. Het is een bijzondere tijd en wij hebben dan ook enorm genoten van deze prachtstad. Het hotel waar we verbleven was Ai Cavallieri, midden in het hart van Venetië. Een aanrader, met een dakterras waarop je bij lekker weer van het ontbijt kunt genieten, prachtige kamers helemaal in de Venetiaanse stijl. Daarnaast nog twee restaurant tips, Spaghetteria en Pizzeria 6342 A Le Tole hier is elke avond live muziek en worden pasta en pizza ‘s vers bereid en Ristorante Ai Barbacani dit is een klein restaurant waar we echt heerlijke seafood hebben gegeten. Benieuwd, ben jij al eens naar Venetië geweest? Zo ja, hoe heb je dat ervaren?

Venice-watertaxi's

Lees ook: Adembenemende Algarve en Texel Galore

Volg jij Citizen of al? : INSTAGRAM – FACEBOOK – LINKEDIN

9 thoughts

    1. Het voelde echt bijzonder om gewoon rustig door de stad te kunnen lopen en te genieten van al het moois. Je gaat er vast ook van genieten!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.