Waarom het slim is alleen te investeren als je verliefd bent en andere interieur tips

Laatst was ik met een vriendin in de stad toen haar oog viel op een etalage met daarin een prachtige bank. Ze was al een tijdje op zoek, dus wij naar binnen. Ze vond de bank echt mooi maar twijfelde over het materiaal, de afmetingen en het comfort. Toen stelde ik haar de vraag, de vraag die ik mijzelf en mijn vriend ook stel wanneer we ons oog hebben laten vallen op een mooi interieur item: Ben je verliefd?

Investeer alleen als je verliefd bent

Als je verliefd bent zie je (nog) geen negatieve eigenschappen van de persoon waarop je hotel de botel bent. Tuurlijk kun je ook bij een mooie bank denken wauw wat een plaatje. Maar net als bij een man of vrouw moet er wel een klik zijn. Voel je je comfortabel? In dit geval zit de bank comfortabel? Wat voor materiaal is het? Zo kijk je bij een man of vrouw natuurlijk ook… het uiterlijk, hoe voel ik me, is er toch een minder chille eigenschap? Zo kijk ik ook naar meubels, als je samen meubels uitzoekt is er soms nog verschil in smaak.

Bij ons werkt het zo… Pas wanneer we beiden totaal verliefd zijn op een item omdat we bijna alleen positieve dingen kunnen vinden doen we een aankoop. Dit weerhoudt je ervan om impuls aankopen te doen, zorgt voor een keuze waar over na is gedacht en als het goed is ga je er daardoor heel lang plezier van hebben.

Zo gauw één van beiden er niet helemaal van overtuigd is dan laten we het voor wat het is. Het heeft geen nut om de ander te overtuigen, het is dan gewoon niet voor ons punt. Meestal komen we kort daarna een veel gavere versie van hetzelfde tegen. Soms duurt de zoektocht langer. Zo heb ik ooit anderhalf jaar zonder meubels op het balkon gezeten. En weet je het stoorde mij niet eens, als we echt buiten wilden zitten pakten we een eetkamer stoel en kon dat. Kortom investeer alleen als je (beiden) verliefd bent.

Vraag staaltjes op

Staaltjes zijn belangrijk, ze geven je in ieder geval een impressie en laten zien of kleuren en materialen bij elkaar passen. Je bent niet brutaal als je om staaltjes vraagt, je gaat immers een aankoop doen voor langere tijd. Er is natuurlijk ook een verschil tussen een accessoire of een bank. Voor een accessoire vraag ik minder vaak een staaltje op dan voor een bank. Terwijl je soms ook van accessoires zoals een kussen staaltjes kunt krijgen.

Als het gaat om kleurstalen voor de wand dan kun je deze prima met dubbelzijdige plakband op je muur plakken. Ik doe het altijd met gewone plakband want dat beschadigd de muur niet zo snel. Als je het effect van meerdere kleurstalen wilt testen dan kun je de stalen het beste boven elkaar plakken met minimaal 10 centimeter er tussen. Zo kun je rustig aan de kleuren wennen. Laat deze minimaal een week hangen en je gaat vanzelf ervaren welke kleur prettig aanvoelt. Of misschien vindt je ze allebei niet prettig of valt het licht toch minder mooi. Je kunt ook een stukje testen met de Flexa kleurtester. Hierbij verf je een klein stukje muur. Nadeel hiervan vind ik dat je sowieso er weer overheen moet schilderen.

Zorg voor een rustige basis

Een rustige basis in een interieur heeft niet alleen te maken met kleurgebruik. Een rustige basis wil zeggen dat je goed nadenkt over de afwerking van vloer, muren en plafond. Ik schreef hier al eerder een blog over. De vloer en het planfond laat je toch vaak voor langere tijd hetzelfde ik bedoel ik ken niemand die elk jaar zijn vloer gaat vervangen. Waar je dat bij het verven van een muur sneller doet. Toch zie ik vaak dat mensen het soms een struggle vinden om een rustige basis te creëren voordat ze met bijvoorbeeld kleuren, eyecatchers en accessoires aan de slag gaat.

Deze ruimte heeft een heel druk plafond, door de materialen en kleuren op elkaar af te stemmen komen alle onderdelen in het interieur het beste tot zijn recht

Beeld: Pinterest

Een prachtig voorbeeld van mensen die een rustige basis hebben maar veel met kleur werken zijn Casper Boot en Anki Wijnen van Zilverblauw. Zij werken veel met kleur, hebben een gele trap als eyecatcher en zelfs een compleet roze kamer in huis. De basis van het huis is daarentegen heel rustig waardoor al deze verschillende kleuren waanzinnig mooi naar voren komen.

Beelden: Zilverblauw

Je interieur verfrissen

Ben je uitgekeken op je huidige interieur? Wil je het lekker opfrissen zonder al te grote ingrepen? Begin met accessoires. Accessoires zoals kussentjes, fotolijstjes, vazen en potten zijn relatief goedkoop, en kunnen je ruimte makkelijk een verfrissende look geven. Dat is toch heerlijk? Met geringe kosten even weer lekker het helemaal nieuw gevoel? Bang dat je die fijne fluffy kussens gaat missen? In een tweetal kunststof bakken in de berging sla ik kussentjes en andere accessoires op. Zo spice je simpel en snel je ruimte op.

Laat zien wat voor jou belangrijk is

Het is jouw huis en het is het allerbelangrijkste dat jij je er fijn voelt. Omdat het de basis van waaruit je het grootste gedeelte van de tijd vertrekt is. Vind ik het altijd mooi als je iemands persoonlijkheid of persoonlijke touch terug ziet in het interieur. Dit kan zijn door het gebruik van bepaalde kleuren, vormen, foto’s, bloemen, planten en materialen. Als jij je relaxed voelt in je huis voelen anderen zich extra welkom. Natuurlijk kun je je laten inspireren door anderen, tuurlijk dat doet iedereen, maar geef er altijd je eigen draai aan. Dezelfde bank als een vriendin kan prima, maar kies voor een lekker plaid, traytable of andere kussens om het af te stylen. Afkijken mag, klakkeloos één op één kopiëren wordt je op den duur gewoon echt niet gelukkiger van. Dat voelt uiteindelijk toch niet helemaal als jou.

Heel benieuwd hoe jij hier over denkt…? Hoe is jouw interieur tot stand gekomen? Ben je er altijd mee bezig? Style je elk seizoen je huis opnieuw? Of heb je al jaren een steady basis met af en toe wat nieuws? Leef je heel minimalistisch? Of ben je meer het type hoarder? Daar ben ik benieuwd naar, laat het weten in een comment hieronder alsjeblieft.

Lees ook: binnenkijken ons balkon

Volg jij Citizen of al? : INSTAGRAMFACEBOOKLINKEDIN

One thought

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.